Egyéb kategória

NUKLEÁRIS TEVÉKENYSÉG

Az ÉMI közel 40 éve tevékenykedik nukleáris területen. A Paksi Atomerőmű építésének kezdeti szakaszától kezdve aktív szerepet vállalt a beruházásban. Eredményesen tevékenykedett a kutatási és műszaki szabályozási, a MEO szintű minőségellenőrzési, a szuperellenőri és építésfelügyeleti ellenőrzési területen.
Az ÉMI-ben önálló egység foglalkozik a nukleáris szakterülettel, melynek főbb tevékenységei:

  • építészeti szuperellenőrzési feladatok elvégzése (az erőmű építési időszakától kezdve 2011-ig);
  • a Paksi Atomerőmű elkészült blokkjai Öregedéskezelési Programjának (ÖKP) kidolgozásában való részvétel, ill. ennek keretében 2000. évtől a nukleáris létesítmények – üzemi főépületek, segédépületek, az üzemeltetést biztosító vízkivételi mű és dízelgépházak, továbbá egyéb építmények (pl. meteorológiai torony) – ciklikus, meghatározott ütemezés szerinti építészeti állapotvizsgálata;
  • az atomerőmű üzembe helyezése óta részvétel annak biztonságnövelő beruházásaihoz kapcsolódó és egyéb építészeti átalakítások tervezésének és kivitelezésének szuperellenőrzésében, illetve a 247/2011.(XI.25.) Korm. rendelet hatályba lépését követően a független műszaki szakértői feladatok ellátásában;
  • fokozatosan erősödő részvétel PAKSII építési jogszabály és projekt előkészítésében;
  • Nukleáris Független Műszaki Szakértői Klaszter létrehozása, mely nukleáris területen az összes érintett szakterület (nukleáris biztonság, építőipar, technológiai gépészet és villamosság, irányítástechnika) képviseletét hivatott egy közös szakmai képviseletbe tömöríteni.
  • paksi laboratórium fejlesztésének megindítása.

Az ÉMI Nonprofit Kft. az atomerőmű, az OAH és a MVM ERBE részéről is rendelkezik érvényes beszállítói minősítéssel, melyek társaságunkat a meglévő és tervezett atomerőművi blokkokkal összefüggő építmények, épületszerkezetek (nukleáris létesítmények) létesítésével, átalakításával, javításával és karbantartásával összefüggő minősítő vizsgálatok, szakértői és független műszaki szakértői tevékenységek végzésére jogosítja.
Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. – az eddigi tevékenységei alapján – elnyerte a Paksi Atomerőmű 2018. évi Kiemelt Szállítója címét.