Etikai ügyek és tanulságok

A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottságába, 2023-ban az Építési Tagozat javaslatára Dr. Szabó Éva Ibolya ismételten megválasztásra került.

A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-Fegyelmi Szabályzata (hatályos)
Letöltés

Etikaoktatás a mérnökképzésben

Az MMK etikai-fegyelmi bizottsága a 2017–2021-es időszakra készített cselekvési programjában célul tűzte ki többek közt a szakma méltóságának, megbecsülésének erősítését, az etikus mérnöki tevékenység előmozdítását. Ennek érdekében az MMK Etikai és Fegyelmi Bizottsága vállalta, hogy tájékozódik, milyen széles körben oktatják a magyar műszaki felsőoktatásban a mérnöki etikát, és mennyire terjedt el a végzősök mérnöki eskütétele. Dr. Szabó Éva cikke (EFB tag) erről ad áttekintést. (Mérnök Újság – 2019. novemberi szám, 54.-55.oldal)

https://mernokvagyok.hu/wp-content/uploads/2019/12/Mernok-Ujsag-1911.pdf

Mitől jó mérnök a mérnök?

A jogszabályok, előírások betartása a mérnöki munka során alap elvárás, hisz ezek szabják meg az általánosan elfogadott társadalmi normákat. Van azonban, amire nem adnak magyarázatot a jogszabályok, vagy ha adnak, azok nem biztos, hogy a legjobb megoldásra vezetnek. Itt kell segítségül kérni a MÉRNÖKI gondolkodást. Tóthné Temesi Kinga (EFB tag) írása megtörtént esetet dolgoz fel, leszűrve belőle a tanulságokat. link