Egyéb kategória

NAGYBERUHÁZÁSOK TELJES KÖRŰ LEBONYOLÍTÁSA, MŰSZAKI- ÉS TERVELLENŐRZÉSE

Az ÉMI Nonprofit Kft. az 51/2016. (III.17.) kormányrendelet értelmében egyes állami építési beruházások tekintetében az építési beruházás generál tervezésének teljes körű, minden szakágra kiterjedő és folyamatos tervellenőri, építési műszaki ellenőri és lebonyolítói tevékenységét látja el, támogatva a megrendelőt a kiemelt beruházások magas színvonalú megvalósításában.

A lebonyolítás során az ÉMI elsődleges feladata a beruházás szereplőinek teljeskörű koordinálása, a tervező, kivitelező munkájának a szerződéses keretek között tartása, a hatósági szereplők megfelelő időben történő bevonása, az ütemtervek betartásának ellenőrzése, az építési tevékenység hatályos szabványoknak és jogszabályoknak való megfeleltetése, az anyagok beépíthetőségének kontrollálása. A műszaki ellenőri teendők során a Társaság nagy tapasztalattal bíró mérnökei az építés helyszínén többek között ellenőrzik, hogy az építménybe a tervező által a kivitelezési dokumentációban meghatározott, legalább az elvárt műszaki teljesítményű építési termékek, szakszerűen kerüljenek beépítésre. Eltakarás előtt ellenőrzik a szerkezetépítési elemeket, esetleges hibákra, hiányosságokra hívják fel a figyelmet, illetve engedélyt adnak a továbbhaladásra, melyeket az építési naplóban folyamatosan rögzítenek. Az ÉMI az ilyen típusú beruházásoknál komplex szolgáltatást biztosít: a szükséges kontroll laboratóriumi vizsgálatokat, segédmérnöki szakértéseket saját egységeiben képes elvégezni, valamint a beépítendő építési anyagok teljesítménynyilatkozatait is gyorsan ellenőrizni tudja az ÉMI Megfelelőségértékelési Központ háttértámogatásával. Mindezeken túl az ÉMI kutatás-fejlesztési területe is be tud kapcsolódni a folyamatokba ezeknél a beruházásoknál, többek között épületinformációs modellezéssel, egyedi műszaki fejlesztésekkel, vagy a nemzetközi jó gyakorlatok meghonosításával. A beruházó számára ezáltal egy mindenre kiterjedő, komplex szolgáltatást tud az ÉMI nyújtani, ami támogatja a minőségi végeredményt.
A kiemelt állami beruházások magas színvonalon történő megvalósításának igényeihez igazodva a Beruházástámogató Központ folyamatosan fejlődik, kiemelkedő hozzáértéssel és gyakorlattal rendelkező szakemberek látják el az ÉMI ezen tevékenységéhez kapcsolódó feladatokat, valamint további piaci megbízásokat is teljesítenek.
Az ÉMI által támogatott, kiemelt állami beruházás többek között a Károlyi-Csekonics Palota, a Teleki-Tisza Kastély Nagykovácsiban; a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Lovarda, Főörség és Stöckl-lépcső; a Karmelita kolostor; vagy a Várkert Bazár.

1.ábra Az ÉMI lebonyolítása mellett megvalósult Károlyi-Csekonics Palota részlete