Előfordul, hogy a precízen gyártott tárgyakat a felhasználók elutasítják. Gondoljunk csak a „jobbkezes” számítógépes egérre, amely nem vagy kellemetlenségek árán működik a balkezesek esetén. E példa is mutatja, hogy az eltérés a kirekesztés építőköve. A dizájn mint kreatív tervezésen alapuló gondolkodásmód és az innováció a 21. századi fejlődés egyik legfontosabb kulcsa. Alkalmazásának hozománya nem csupán a termékfejlesztés sikerében, pozitívabb ügyfélélményekben vagy az ügyfélmegtartási arányszámokban mérhető, hanem a tervezés folyamatában részt vevő szakértők esetében is jobb teljesítményt eredményez.

Kat Holmes, a Microsoft Inclusive Design (MID) területének egykori főigazgatója, jelenleg a Google felhasználói élmények tervezéséért felelős egységének igazgatója, az 2017-ben alakult Pallas Athéné Könyvkiadó révén magyar nyelven is megjelent El(t)érés – Hogyan alakítja a befogadás a tervezést? című kötetében arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi sokféleségen alapuló tervezési megközelítés révén és csapatépítési módszerrel képessé válunk kezelni még a mai VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous), azaz változékony, bizonytalan, komplex és kevésbé egyértelmű világ jelentette kihívásokat is. A fordítás alapjául szolgáló 2018-as, a Massachusetts Institute of Technology által kiadott mű eredeti címe Mismatch: How Inclusion Shapes Design.

A szerző teljesen új szemléletet vezet be, melynek széles körű alkalmazásával egyszerre nyílnak új távlatok a saját lehetőségeink meghatározásában, a 21. századi tervezési kihívásoknak való megfelelésben és a dinamikus világ kezelésében egyaránt. Az inkluzív, a felhasználókkal együttműködő, őket elérő tervezés egyben orvosolni tudja a kirekesztést, és így lehet a könyv címében jelzett eltérésből elérés.