A történeti campus épületeinek levéltárban őrzött tervanyagai megtekinthetők a Műegyetemi Digitális Archívumban – közölte szeptember 22-én honlapján a BME OMIKK Levéltára.
 

 

Mint írták, levéltári állományukban több mint 70 olyan eredeti tervrajz található, amelyek a történeti campuson vagy még ezt megelőzően, a Múzeum körúton található műegyetemi épületek alaprajzai. Fizikai állapotuk már nem tette lehetővé a gyűjtemény használatát, így restaurálásukat és digitalizálásukat kiemelten kezelték. Az első 25 tervrajz tisztítása, restaurálása és digitalizálása az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával, Budapest Főváros Levéltára állományvédelmi szakembereinek segítségével valósult meg. A projekt második üteme az idén folytatódik, szintén az EMMI levéltárunknak nyújtott támogatásának eredményeképpen (a két évben mindösszesen 2.260.000 Ft értékben) – tájékoztatott a Műegyetem levéltára.  

Az elkészült tervrajzokat a BME repozitóriumában tették közzé, a projekt folytatásában elkészülő tervek pedig néhány hónap múlva kerülnek majd ide. A történeti campus épületeinek építéstörténeti kutatásához még felhasználható építési naplók, illetve építési bizottsági jegyzőkönyvek szintén megtalálhatók a levéltárban, elektronikus formában (offline) használhatók a levéltári kutatószobában. A más közgyűjteményekben őrzött műegyetemi tervrajzok pedig a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon tekinthetők meg.

 

Elérhetőség: https://repozitorium.omikk.bme.hu/handle/10890/15754