15° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.
15° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.

Csapadékvízszűrő-rendszert építenek ki a Margit híd és a Parlament között

szept 23, 2021 | országjáró

Új szűrőrendszer segítségével megtisztított csapadékvíz folyik majd a Dunába a Margit híd és a Parlament közötti szakaszon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szeptember 23-án.
 

 

A Margit híd és a Parlament közötti szakaszon eddig nem volt csapadékvíz-elvezető csatorna, ami azt jelentette, hogy a lehulló csapadék által lemosott szennyeződések az útburkolatról egyenesen a folyóba ömlöttek. Ezentúl egy új, hordalékfogóval és olajszűrővel ellátott berendezés teszi lehetővé, hogy a felszíni vizek megtisztítva kerüljenek a Dunába.

A csapadék a felszínről víznyelő aknákon át folyik majd le az úttest alatti, mintegy 600 méter hosszan húzódó csatornába; a rendszer tisztítókapacitása akár 150 liter is lehet egyetlen másodperc alatt.

A pesti alsó rakpart felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. Ezen a héten a Markó utcai támfal burkolása is elkezdődik. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, és a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát is ültetnek. (MTI, fotó: Nyirő Simon/BKK)