Partnerszervezetek

Az MMK és a műszaki tudományos egyesületek megerősített együttműködése

Ünnepélyes keretek között írt alá megerősített együttműködést műszaki tudományos egyesületekkel a Magyar Mérnöki Kamara és szakmai tagozatai

A közös szakmai feladatok ellátására megerősített együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Mérnöki Kamara és annak szakmai tagozatai a műszaki tudományos egyesületek képviselőivel 2013. március 1-jén a közlekedés, az elektrotechnika, az energetika és az építés területén. A felek közötti megerősített együttműködés lehetőséget kínál arra, hogy a műszaki-mérnöki szakterületek a mainál hatékonyabban jelenítsék meg, és érvényesítsék a gazdasági-társadalmi érdekeket, továbbá hogy mindezek érdekében a fejlesztések és az innováció területén a felek tevékenységeiket – önállóságuk fenntartása mellett – összehangolják. Az aláírók kiemelték, hogy a Mérnöki Kamara és a tudományos egyesületek között korábban is volt szakmai kapcsolat, a mostani aláírással ezt tovább lehet fejleszteni.

A megállapodásokat a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozatának, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatának, Energetikai Tagozatának és Építési Tagozatának elnökei, a műszaki tudományos egyesületek részéről a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Útügyi Társaság, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, a Magyar Energetikai Társaság és az Építéstudományi Egyesület vezetői írták alá.

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Barsiné Pataky Etelka MMK-elnök üdvözölte az együttműködést, amely már régóta esedékes. Kiemelte annak fontosságát, hogy közösen kell keresni a lehetőségeket, hogy a magyar mérnököket alkotó, értelmes munkával itthon tartsák.

A cél elérésének egyik eszköze lehet a többlépcsős mentori rendszer indítása. A mentori rendszer első fokozatában már az egyetemen segítő szakembert állítanának az MSc mérnökhallgatók mellé. A második fázisban a szükséges gyakorlati idő megszerzése során támogatná a mentor a mérnököt többek között az önálló tervezői jogosultsághoz elengedhetetlen gyakorlati ismeretek megszerzésében. A harmadik fokozatban tapasztalt szakember, úgynevezett kiemelt mentor mellett végezhetné a fiatal mérnök a munkáját. A mentori rendszer működtetéséhez a tudományos egyesületek szakembereik révén tudnának segítséget adni és együttműködni a rendszer fenntarthatóságában.

Az együttműködések ezenfelül kiterjednek a közös szakmai állásfoglalások kialakítására, koordinálására, az európai uniós és hazai jogalkotás előkészítő és véleményező folyamataiban történő közös, aktív részvételre. Továbbá a műszaki felsőoktatás képzési követelményeinek szakmai véleményezésére, a felsőfokú továbbképzések szakmai tartalmának meghatározására irányuló javaslatok kidolgozására és ezeknek a továbbképzéseknek az egységesítésére, összehangolására, közös szakmai rendezvények tartására, a műszaki-természettudományos eredmények közös bemutatására és propagálására. Az együttműködés lehetőséget nyújt közös, kibővített elnökségi ülések tartására, az egyes speciális feladatokra vonatkozóan közös munkacsoportok felállítására, illetve a tagozatok és a szakmai tudományos egyesültek honlapjai tekintetében a kapcsolatra, átjárhatóságra.

A Magyar Mérnöki Kamara a tudományos egyesületek képviselőivel további területeken is megerősített együttműködést kíván kialakítani.

Az eseményről beszámolót készített és tudósítást adott az MTI, a Kossuth rádió, a hirado.hu az Echo TV és az InfoRádió, valamint több internetes hírportál is.