20° C
Ma 2024. szeptember 26., csütörtök, Jusztina napja van.
20° C
Ma 2024. szeptember 26., csütörtök, Jusztina napja van.

Együttes erővel a közbeszerzések jogszerűsége érdekében

szept 18, 2024 | piac

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Fejlesztési Központ Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság az összeférhetetlenségi helyzetek megelőzése, az ebből fakadó és ehhez kapcsolódó jogsértések megakadályozása és felderítése, valamint a jogszerű közbeszerzési magatartások további erősítése érdekében.

 

A két szervezet közötti együttműködési megállapodást dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és dr. Karácsoni-Pej Melinda, a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság igazgatója írta alá szeptember 18-án. Az együttműködés szabályozott keretek közé helyezi az aláíró szervezetek közös munkáját, melynek keretében az összeférhetetlenségi helyzetek megelőzése, az ebből fakadó és ehhez kapcsolódó jogsértések megakadályozása és felderítése, valamint a jogszerű közbeszerzési magatartások további erősítése érdekében kölcsönösen támogatják egymást.

„A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladata a prevenció, azaz a jogkövető magatartások erősítése, illetve a közpénzek felhasználásának szigorú ellenőrzése. Éppen ezért a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatósággal folytatott együttműködés nagy hangsúlyt fektet az esetleges visszaélések megelőzésére. Továbbá ellenőrzési tapasztalataink megosztása mellett céljaink között szerepel az edukáció, a közbeszerzési eljárások szereplőinek szakmai támogatása is” – jelentette ki dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

„A Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság és a Közbeszerzési Hatóság is jelentős tapasztalattal rendelkezik saját szakterületén az összeférhetetlenségi helyzetek azonosításában. Mindkét fél számára hasznos lesz a felhalmozott tapasztalatok megosztása, amelynek egyik kiemelt célja a jövőbeni összeférhetetlenségi helyzetek elkerülése” – mondta dr. Karácsoni-Pej Melinda, a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság igazgatója.

A megállapodás keretében a szervezetek együttműködnek a feladatellátásuk során észlelt, ellenőrzési hatáskörükbe tartozó, az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos jogsértő cselekmények megelőzésében és feltárásában. Az együttműködés kiterjed a közösen szervezett konferenciákra, műhelybeszélgetésekre és szakmai rendezvényekre is.