24° C
Ma 2024. július 05., péntek, Emese és Sarolta napja van.
24° C
Ma 2024. július 05., péntek, Emese és Sarolta napja van.
XVII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

XVII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Tudománytörténeti Szakosztálya június 27–30. között Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban rendezte az immáron XVII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciáját (TTK). Társszerevezők voltak: Nagykároly Polgármesteri...

Mérnökök szkafanderben: út a Boschtól a világűrig

Mérnökök szkafanderben: út a Boschtól a világűrig

A HUNOR Magyar Űrhajós Programnak köszönhetően két elhivatott mérnök nyithat új fejezetet 44 év elteltével a hazai űrhajózás történetében. Mindketten a Boschnál kezdték karrierjüket, és rövidesen együtt vesznek részt az űrhajós kiképzés utolsó, egyesült államokbeli...

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából. A társadalmi egyeztetésre induló program a napelemmel és energiatárolóval...

A műszaki szakértelem mellett a szervezet működésének megértése is döntő fontosságú a sikeres mérnöki karrierhez

júl 4, 2024 | kitekintő

Ahogy visszatekintek a pályámra, azt kívánom, bárcsak jobban odafigyeltem volna egy konkrét dologra” – mondta Wayne Schaefer kanadai mérnök. Az engineering.com-on megjelent írását az alábbiakban közöljük.

 

Mérnöki pályafutásom vége felé gyakran elgondolkodtam az utamon, a döntéseimen és az utakon, amelyeket követtem. A mérnökök olyan területen dolgoznak, amely megköveteli a műszaki fogalmak mély megértését és azt a képességet, hogy az elképzeléseiket a végsőkig kövessék. Mindig úgy gondoltam, hogy az őszinteség, a pontosság és a részletekre való odafigyelés a jó mérnök védjegye. Ahogy azonban visszatekintek, van egy dolog, amire bárcsak több figyelmet fordítottam volna, és ez az, hogy mennyire fontos megérteni, hogyan működnek a szervezetek üzleti szempontból. A műszaki szakértelem kritikus fontosságú, de kétségtelen, hogy az interperszonális kapcsolatok és a szervezet működésének megértése szintén döntő fontosságú egy eredményes és sikeres mérnöki karrierhez.

 

A műszaki alapozás kétélű kard

Mérnökként a szaktudásunk és a képzésünk nagymértékben a műszaki ismeretekre és készségekre összpontosít. A matematika, fizika, mechanikai és elektromos rendszerek szigorú tanfolyamoktól kezdve a gyakorlati projektekig és a szakmai gyakorlatokig a hangsúly mindig a műszaki képességeink fejlesztésén van. Ez az alapozás elengedhetetlen – a mérnöki munka alapvetően az egyszerű és összetett problémák megoldásáról és innovatív megoldások megalkotásáról szól. Ez a műszaki fókusz azonban néha kétélű karddá válhat, ami ahhoz vezet, hogy alábecsüljük a szakmai környezetben ugyanolyan fontos puhább készségeket.

Pályafutásom elején a műszaki képességeim fejlesztésére koncentráltam, abban a hitben voltam, hogy ha elsajátítom a mérnöki alapelvek finomabb pontjait, akkor jól fogok boldogulni a karrieremben. Bár ebben volt némi igazság, egy lényeges szempontot figyelmen kívül hagyott: a mérnöki munka nem légüres térben zajlik. A mérnökök szervezetekben dolgoznak, csapatokkal működnek együtt, és az ügyfeleket szolgálják ki. Ugyanilyen fontos, hogy a műszaki megoldások összhangban legyenek a szélesebb körű üzleti célokkal.

 

A vezetés fontosságának felismerése

Visszatekintve jó néhány olyan eset volt, amikor a menedzsment jobb megbecsülésével elkerülhettük volna a súrlódásokat. Íme néhány tanulság az évek során:

A vezetők a problémák megoldásáról akarnak hallani. Bölcs dolog egy-két javaslattal közeledni a vezetőség felé a probléma megoldására. A főnöke valószínűleg már elvárja, hogy munkatársa képes legyen megoldani a problémát, és valójában csak azt kell tudnia, hogy mennyi időre és pénzre van ehhez szüksége.

A műszaki megoldásoknak összhangban kell lenniük az üzleti célokkal.  Kérdezze meg a főnökét, hogy az ő szemszögükből mit várnak el a megoldástól. Az üzleti cél megértése ajtókat nyithat meg a figyelmen kívül hagyott technikai megoldások előtt.

A vezetők döntéshozók, akiknek az a feladatuk, hogy megszüntessék a bizonytalanságot, hogy az üzletet a helyes úton tartsák. Találja meg a módját, hogy elképzeléseit konkrétan megfogalmazza. Az olyan válaszokat, mint a „Nem tudom”, cserélje le a „Megvizsgálom, és péntekig visszahívom” válaszra.

Találjon módot arra, hogy bizalmat ébresszen a vezetőségben azzal, hogy megmutatja, odafigyel az üzleti célokra.

Pályafutásom elején nehezen tudtam alkalmazkodni ahhoz a tényhez, hogy egyes vezetők gyakorlatiasak és részletorientáltak, míg mások inkább kizárólag gyakorlatiasan közelítik meg a dolgokat. Néhány vezető kiválóan ért az iránymutatáshoz, de lehetővé teszi az önállóságot. Emiatt gyakran frusztráltnak éreztem magam, amikor egy vezető stílusa nem felelt meg az elvárásaimnak. Találjon módot arra, hogy a vezető stílusához igazítsa a megközelítését. Ez javítani fogja a munkakapcsolatokat és az eredményeket.

 

A nem technikai kommunikáció szerepe

A mérnöki karrierben a legfontosabb „emberekkel kapcsolatos készség” a világos kommunikáció. A mérnökök gyakran kerülnek abba a helyzetbe, hogy bonyolult műszaki fogalmakat kell elmagyarázniuk a nem műszaki érdekelt feleknek, beleértve a vezetőket, az ügyfeleket és más részlegek munkatársait. A mérnököknek képesnek kell lenniük arra, hogy a műszaki magyarázatokat érthető nyelvre fordítsák. Én küszködtem ezzel a képességgel, és nagy hasznát vettem volna, ha néhány plusz kurzust veszek üzleti kommunikációból. Gyakran mutattam be a munkámat nagyon technikai kifejezésekkel, feltételezve, hogy mindenki megérti majd. Ez a megközelítés zűrzavarhoz, az elképzelések félreértéséhez vezetett, és az emberekben azt a benyomást keltette, hogy kissé arrogáns vagyok.

Sok évbe telt, amíg megtanultam, milyen fontos, hogy a közönségemhez igazítsam a kommunikációmat. Analógiákat, vizuális segédeszközöket és egyszerűsített magyarázatokat kezdtem használni, hogy hatékonyabban közvetítsem az elképzeléseimet. Ez a váltás nemcsak az érdekelt felekkel való interakcióimat javította, hanem egy együttműködőbb és produktívabb munkakörnyezetet is elősegített.

 

A szervezeti és ügyféldinamikában való navigálás

Egy szervezet működésének megértése a karrier sikerének egy másik kritikus aspektusa, amelyet kezdetben figyelmen kívül hagytam. A szervezetek maguk is összetett entitások, saját kultúrával, hierarchiával és folyamatokkal. Az ezekben való eligazodás megértése kulcsfontosságú lehet egy adott projekt finanszírozásának vagy engedélyének megszerzésében.

Az ügyfelekkel való kapcsolattartás és az igényeik megértése a munka másik kulcsfontosságú aspektusa. Az ügyfelek nem mindig fogalmazzák meg egyértelműen vagy pontosan az igényeiket – egyes esetekben talán nem is tudják pontosan, hogy mit akarnak. A mérnök felelőssége, hogy a követelmények feltárása révén feltegye a megfelelő kérdéseket, hogy a végtermék megfeleljen az elvárásoknak.

Gyakran úgy éreztem, hogy a műszaki területemen belül elszigetelődtem, és elszakadtam a tágabb szervezeti kontextustól. A műszaki specifikációkra összpontosítottam anélkül, hogy teljes mértékben megértettem volna az ügyfél nézőpontját. Kizárólag a saját feladataimra koncentráltam, anélkül, hogy figyelembe vettem volna, hogyan illeszkednek a nagyobb képbe. Ez a szűk fókusz korlátozta a döntések befolyásolására és a szervezet céljaihoz való stratégiai hozzájárulásomra való képességemet. Ez a megközelítés néha olyan megoldásokhoz is vezetett, amelyek technikailag megfelelőek voltak, de nem teljes mértékben feleltek meg az ügyfél igényeinek.

A jobb kommunikációs készségek és az empátia fejlesztésével egy mérnök erősebb kapcsolatokat építhet ki a vezetőkkel és az ügyfelekkel, ami hatékonyabb megoldásokat eredményez.

 

A funkcióközi együttműködés értéke

Szakmai pályafutásom korai szakaszában gyakran dolgoztam elszigetelten, kizárólag a projektjeim műszaki szempontjaira összpontosítva. Ez a silózott megközelítés korlátozta a különböző részlegekből érkező kollégák tudásának, perspektívájának és meglátásainak kihasználását. A mérnöki projektek gyakran igénylik a különböző részlegek, köztük a marketing, az értékesítés, a pénzügy és az üzemeltetés együttműködését. A hatékony, funkcióközi együttműködés innovatívabb megoldásokhoz és jobb projekteredményekhez vezethet. Azáltal, hogy aktívan kerestem a többfunkciós csapatokkal való együttműködést, új perspektívákra tehettem szert, javíthattam problémamegoldó képességeimet, és stratégiai szempontból jobban hozzá tudtam járulni a szervezet sikeréhez.

 

Az emberi készségek hatása a karrier sikerére

Mérnöki karrieremre visszatekintve rájöttem, hogy az emberi készségek fejlesztése és a szervezetek működésének megértése jelentősen javíthatta volna szakmai utamat. Bár a műszaki szakértelem kétségtelenül fontos, ez csak egy darabja a kirakós játéknak. A hatékony kommunikáció, az érzelmi intelligencia, a hálózatépítés, a mentorálás és a funkciókon átívelő együttműködés mind-mind a sikeres és teljes értékű mérnöki karrier alapvető összetevői.

 

Forrás: The One Thing I Would Have Changed About My Engineering Career and Why – Engineering.com

 

A kanadai Wayne Schaefer sokoldalú és tapasztalt vezető, villamosmérnök és a Niagara College Canada professzora. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik a PLC, CNC és robotizált megmunkáló-, összeszerelő-, és vizsgáló berendezések széles választékának programozásában és hibaelhárításában. Komoly tapasztalattal rendelkezik az elektronika, az energiarendszerek, a szerszámgépek és a folyamatok terén. Számos különböző berendezésgyártó cégnél tevékenykedett, többek között 4 évig Thaiföldön egy új motorösszeszerelő üzem építésében vett részt. Jártas az energiarendszerek, az üzemmérnökség, a menedzsment, a tervezés, a fejlesztés és a különböző robotikai és PLC-rendszerek tanfolyamainak oktatása terén.

XVII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

XVII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Tudománytörténeti Szakosztálya június 27–30. között Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban rendezte az immáron XVII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciáját (TTK). Társszerevezők voltak: Nagykároly Polgármesteri...

Mérnökök szkafanderben: út a Boschtól a világűrig

Mérnökök szkafanderben: út a Boschtól a világűrig

A HUNOR Magyar Űrhajós Programnak köszönhetően két elhivatott mérnök nyithat új fejezetet 44 év elteltével a hazai űrhajózás történetében. Mindketten a Boschnál kezdték karrierjüket, és rövidesen együtt vesznek részt az űrhajós kiképzés utolsó, egyesült államokbeli...

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából. A társadalmi egyeztetésre induló program a napelemmel és energiatárolóval...