12° C
Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van.
12° C
Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van.
Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...

Áprilisi mérnök-kalauz

ápr 2, 2024 | história

Technikatörténeti érdekességek, programok, műszaki- és mérnöki évfordulók 2024 áprilisában.

 

 

170 éve született Szent-Istványi József Gyula mérnök

Gölnicbányán, 1854. április 6-án született Szent-Istványi (Szentistványi) József Gyula (1854-1928) mérnök, főiskolai tanár. A selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 1877-ben szerezte meg bányamérnöki oklevelét. Szélaknán, Istenáldáson, Finsterorton, Brennertárón és Hodrusbányán is szolgált. 1902-től a selmecbányai, ill. a soproni Bányászati és Erdészeti Akadémián a geodéziai és bányaméréstani tanszék tanára volt. Ő végezte a petrozsényi, dorogi és ajkai csatlakozó és bányajogosítványokat rögzítő méréseket.

 

110 éve született Makai Lajos fizikus, tanár

Bátaszéken, 1914. április 6-án született Makai Lajos (1914-1975) fizikus, gimnáziumi tanár, egyetemi docens. Matematika-fizika szakos tanári oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen szerezte 1939-ben. 1942-1949-ig Szatmárnémetiben nevelőintézeti és óraadó tanár, 1949-től gimnáziumi, illetve technikumi tanár volt, 1952-től a Szegedi Tudományegyetem kísérleti fizika tanszéken szakmódszertant oktatott. 1967-től tagja volt az egyetemi nevelési bizottságnak, az lnternational Union of Pure and Applied Physics (IUPAP) Oktatási Bizottságának. Egyike volt az új hazai fizikai szakmódszertan megteremtőinek, ezen belül a középiskolai fizikatanítás modernizálásának. Számos egyetemi jegyzete és módszertani tankönyve jelent meg, valamint több új kísérleti eszközt tervezett.

 

125 éve született Koltay György mérnök

Szabadkán, 1899. április 7-én született Koltay György (1899-1961) Kossuth-díjas (1954) erdőmérnök. 1923-ban szerzett oklevelet a soproni Erdőmérnöki Főiskolán. Gyakorlati munkáját az Esterházy hercegi hitbizomány gyulaji erdőgondnokságának, majd kapuvári erdőfelügyelőségének beosztottjaként kezdte, 1927-től a bátaszéki közalapítványi erdőgondnokságon dolgozott. Elsőként kezdeményezte az új nyárfa-termesztési módszereket. Elért eredményei alapján az Erdészeti Tudományos Intézet alapításakor, 1949-ben ott kapott beosztást. Súlyos szívbaja 1957-ben nyugdíjba kényszerítette. Szakmai publikációi az Erdészeti Kutatások, az Erdő és több szakmai folyóiratban jelentek meg, így az Erdészeti Lapok 1949. évfolyamában: A nyárfa erdőgazdasági jelentősége.

 

140 éve született Meinhardt Vilmos mérnök

Nagyszebenben, 1884. április 8-án született Meinhardt Vilmos (1884-1964) bányamérnök, egyetemi tanár. Selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskolán tanult. Nógrádban és Tatabányán vezetett bányaüzemeket. 1912-től az Ajkai Kőszénbányáknál töltött be vezető állásokat. Szénbánya nyitását kezdeményezte Padragon is. Javaslatára a vállalat megvetette az alapját a timföld- és alumíniumgyárnak, és megépítette az ajkai erőművet. Felfedezte az úrkúti mangánérc-előfordulást. 1950-1959 között a budapesti Állami Műszaki Főiskolán, illetve a Műszaki egyetem soproni bányamérnöki karán docens, majd egyetemi tanár volt.

 

100 éve született Góg Imre technikus

Gyulán, 1924. április 8-án született Góg Imre (1924-2008) technikus, aki geológusként kezdte pályafutását. 1942-1950 között Gyula Város Műszaki osztályán, 1950-1954 között a Megyei Tanácsnál, 1954-1961 között pedig a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál dolgozott. Ezt követte ismét Gyula Város Műszaki osztálya, majd a Békés Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat, végül a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Innen ment nyugdíjba 1984-ben, az árvízvédekezés és folyószabályozás ismert szakembereként.

 

100 éve született Kun Attila mérnök

Budapesten, 1924. április 9-én született Kun Attila (1924-1983) építészmérnök. Oklevelét a BME-en szerezte. 1943-tól magántervezői irodában dolgozott, majd 1949 évtől az Általános Épülettervező Vállalat építésze. 1953 után a BME-en középület tervező tanár. Alkotása közé tartozik a Tihanyi Hotel és a balatonfüredi MÁV szanatórium. Munkásságáért Semmelweis-emlék érmet, 1971-ben Ybl-díjat kapott.

 

125 éve született di Gléria János vegyész

Szombathelyen, 1899. április 11-én született di Gléria János (1899-1976) vegyész. Oklevelet a budapesti Műegyetem vegyészmérnöki karán szerzett. 1942-ben a Budakeszi Mezőgazdasági Kísérleti Telep megszervezésével bízták meg, 1944-ben a telep igazgatójává nevezték ki. 1946-ban az Agrártudományi Egyetem debreceni osztályán egyetemi tanár lett. 1950-ben a Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetben dolgozott, 1954-59 között az intézet igazgatója, majd tudományos tanácsadó volt haláláig. Első elnöke volt a Magyar Agrártudományi Egyesület Talajtani Társaságának. A talajfizika, talajkolloidika és talajkémia különböző területein dolgozott. Megszervezte az első mezőgazdasági izotóplaboratóriumot. Számos modern műszert vezetett be a talajtani kutatásba.

 

CONSTRUMA nemzetközi építőipari szakkiállítás

A 42. CONSTRUMA építőipari kiállítás és a 12. OTTHON Design Otthonteremtési kiállítás április 10-14. között gazdag programmal várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítási kínálat mellett gazdag szakmai program, konferenciák, workshopok, bemutatók, és tanácsadások is hozzájárulnak a látogatók szakmai fejlődéséhez. A BPMK április 10-i épületgépészeti képzése, az április 11-i építési képzése és az április 12-i tűzvédelmi képzése előzetes regisztrációval (www.bpmkkepzesek.hu oldalon) látogatható.

 

Projektmenedzsment (PM) fórum

A hazai projektmenedzsment szakma legnagyobb hagyománnyal rendelkező PM fórumára április 11-én Budapesten, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Projektmenedzsment Szakosztály szervezésében, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szakmai támogatásával kerül sor. Az immáron 26. fórum kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, az ötletek cseréjére, a szakmai beszélgetésekre. Központi téma: projekt – intelligencia – menedzsment. A mesterséges intelligencia térnyerése miatt érdemes áttekinteni a különböző humán intelligencia kompetenciák helyzetét, viszonyát ehhez az uralkodó trendhez. Projektmenedzserek, vezetők számára ez egy hasznos képesség fejlesztési lehetőség. Bővebb infó: https://www.hte.hu/web/projekt2024

 

ECON konferencia és kiállítás

Ki ne szeretne költséghatékonyan a legrövidebb idő alatt minél jobb terméket fejleszteni? Előre tudni a legoptimálisabb tervet, vagy a termék gyenge pontjait és kiküszöbölni azokat? Ma már mindez megvalósítható a mérnöki szimulációk és a virtuális prototípusfejlesztés segítségével. Budaörsön, április 11-én rendezik a 22. ECON konferenciát, mérnöki innovációs fórumot. Témakörök: védelmi ipari innovációk; mesterséges intelligencia alkalmazása; űripari kutatások; ipari automatizálás és mérnöki szimuláció kapcsolata. Bővebb infó: https://econengineering.com/hu/events/22-econ-konferencia/

 

150 éve született Lipták Pál mérnök

Békéscsabán, 1874. április 13-án született Lipták Pál (1874-1926) mérnök, vállalkozó. Mérnöki oklevelét a budapesti Műegyetemen szerezte, ahol Kovács-Sebestény Aladár tanársegédje volt. 1910-ben Lipták és Társa néven építőipari vállalatot alapított, melyhez egy kisebb lakatosüzem is tartozott. Néhány évvel később banktőke bevonásával kibővítette vállalatát, amelyhez 1913-ban darugyár, 1912-1914-ben durva-hengermű csatlakozott. Megvette a borsodszendrői szénbányát. Vállalata több középületet (a volt Hitelbank, ma Pénzügyminisztérium, Belvárosi Takarékpénztár ma IBUSZ és Pesti Hazai Első Takarékpénztár, ma Beruházási Bank Budapesti székházai, a volt Igazságügyminisztérium, és a Pestvidéki Törvényszék) épített. Az I. világháború után vállalata megszűnt. 1922-ben rövid ideig a Kereskedelemügyi Minisztériumban volt államtitkár. A II. világháború után volt hengerműve kibővítve, mint Lőrinci Hengermű éledt újjá.

 

HVG állásbörze

A Papp László Budapest Sportaréna április 17-19. között ad otthont a HVG állásbörzének, ahol több mint kétszáz munkaadóval és képzéseket kínáló cégekkel találkozhatunk. Nem csak a több mint ötezer állás- és képzési ajánlat közül válogathatunk, ám lehetőség van részt venni különféle tanácsadásokon és karrierépítést támogató előadásokon is. Bővebb infó: https://allasborze.jobline.hu/latogatoknak

 

150 éve vezetették be a tízes felosztású méterrendszert

A párizsi „méter konvenció” nyomán 1874. április 17-én szentesítette aláírásával I. Ferenc József osztrák császár és magyar király az egységes, tízes felosztású méter-rendszer magyarországi használatát elrendelő 1974. évi VIII. számú törvénycikket. „Alapmértékül az országos levéltárban őrzött platinapálczán két vonással jelzett távolság szolgál, mely 1870. évben a magyar kormány és a franczia kormány részéről kiküldött bizottság által a párisi állami levéltárban lévő eredeti méterpálczával (métre des archives) egybehasonlittatván, ahoz mérve a fagypont felett 16 Celsius-foknyi mérsékletnél 1,00000219 méternek találtatott.” 1876. január 1-jével hazánkban a kizárólagos mérték-rendszer lett a nemzetközi egyezményben megállapított méter-hosszúság, és az ebből levezethető súly és térfogat egység (kg, liter).

 

160 éve született Lévay Ede tanár

Nagyváradon, 1864. április 18-án született Lévay Ede (1864-1928) mennyiségtan- és természettantanár, lapszerkesztő, igazgató. Tanári oklevelét a kolozsvári tudományegyetemen szerezte. Doktori disszertációját is itt írta, fizikai kémiai témából. Szegeden, Nyitrán, Pozsonyban, majd Budapesten a VIII. kerületi főreálban tanított. Itt, a Tavaszmező utcában előbb Kacsóh Pongrác (1873-1923) matematikus, azután Faragó Andor (1877-1944) matematika- és fizikatanár is a kollegája volt. 1914-ben lett az V. kerületi főreál igazgatója a Markó utcában. Matematikai, fizikai, csillagászati tankönyvek szerzője, valamint az Országos Középiskolai Tanáregyesületi Közlöny szerkesztője is ő volt.

 

Műemlékvédelmi világnap

Az oktatással, kultúrával, tudománnyal és kommunikációval foglalkozó világszervezet (UNESCO) Nemzetközi Műemlékvédelmi Szervezetének (ICOMOS) javaslatára 1984-ben nyilvánították április 18-át műemlékvédelmi világnappá. A nap célja a megemlékezés, az aktuális problémák és konfliktusok megoldása és az emberiség kulturális örökségének előtérbe helyezése; mindemellett fontos a társadalom műemlék-tudatos nevelése és a közös értékek megőrzése is. Világszerte különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyeket feltétlenül meg kell menteni.

 

Pollack Expo szakmai kiállítás és konferencia

Pécsi Expo Center április 18-19. között ad otthont a Pollack Expo-nak, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar gépész-, építő-, villamos-, informatikai-, és környezetvédelmi szakmai programjainak, az egyetem, az ipar és a mérnöktársadalom hagyományos találkozóhelyének. Bill Gates szerint, „ha a minőséget adottnak vesszük, az időpont mindig bizonytalanná válik”. Az informatika fejlődésére ez igaz! A Pollack Expo esetében azonban e kitétel nem állja meg a helyét, hisz magas minőségben és változatlan időpontban (április közepe) kerül megrendezésre évek óta. Bővebb infó: https://pollackexpo.mik.pte.hu/

 

175 éve született Gallacz János mérnök

Ollmützben, 1849. április 19-én született Gallacz János (1849-1901) mérnök. A felsőfokú tanulmányait Grazban végezte. A mérnöki diploma megszerzése után, 1873-ban került Gyulára, a Folyammérnöki Hivatalhoz, amelynek 1879-ben a vezetője lett. Részt vett az 1879-es szegedi és az 1881-es gyulai árvíz elleni védekezésben. A gyulai térségben pusztító áradások után az ő javaslatára határozták el a Gyula-Békési-nagycsatorna hullámterének 300 méterrel való kiszélesítését, és döntöttek az Élővíz-csatorna vízellátását biztosító tűsgátas duzzasztómű megépítéséről. A millenniumra megjelent könyvében – a „Monografia a Körös-Berettyó völgy ármentesítéséről…” c. munkájában, amelyért az ezredévi kiállításon aranyérmet kapott – összefoglalta a térség folyóival kapcsolatos ismereteit. Élete utolsó éveiben a Kettős- és a Hármas-Körös hajózhatóvá tétele foglalkoztatta.

 

120 éves a káposztásmegyeri vízmű

A káposztásmegyeri vízmű, amely Budapest vízellátását tette kiegyensúlyozottabbá, 1904. április 20-án készült el 20 millió korona költséggel. A vízmű kiépítését Kajlinger Mihály, a Fővárosi Vízművek későbbi vezérigazgatójának tervei alapján 1893-ban kezdték el. A vízmű napi 240 ezer köbméter kapacitással rendelkezett, és kútjai 13 km hosszúságban terültek el az északi Duna-szakasz mentén és a szigeteken.

 

170 éve született Sármezey Endre mérnök

Mezőkovácsházán, 1859. április 21-én született Sármezey Endre (1859-1939) vasútépítő mérnök. Nevéhez fűződik a motoros vasúti közlekedés hazai bevezetése. Előbb gőz-motorkocsikkal kísérletezett, majd 1904-ben benzin-elektromos motorkocsik alkalmazására tért át, amely a Diesel-elektromos vasúti vontatás előfutára volt. Vasútvonalak tervezésével és építésével is foglalkozott, és jelentős szerepe volt a vasbeton-építkező meghonosításában is.

 

100 éves a legendás 424-es gőzmozdony

A legendás 424-es gőzmozdony próbaútját Vác és Budapest között 1924. április 22-én tartották. A Magyar Államvasutak (MÁV) az első hat mozdonyt még 1918-ban rendelte meg. A Magyar Állami Vas-, Acél- és Gépgyár (MÁVAG) pedig 1924-től gyártotta a 424-es sorozat-számú, univerzális, túlhevítős gőzmozdonyát. Kertész Béla (1882-1970) gépészmérnök, mozdonykonstruktőr irányította a tervezését, de a munkában részt vett a későbbi kormányzó-helyettes, Horthy István (1904-1942) gépészmérnök, repülő főhadnagy is. (Kép: Fortepan)

 

InnoElectro konferencia, kiállítás és megoldás-szállítói verseny

Hazánk elektronikai ipara jelentős, világszerte elismert hagyományokkal rendelkezik. Mint fejlődést mutató ágazat, a gazdaságunk egyik húzó ereje. Április 23-25 között Budapesten, a BOK Sportcsarnokban a Magyar Elektronikai Társaság (MELT) által szervezett InnoElectro logójú rendezvény mindazon cégeknek kínál üzleti, szakmai fórumot, amelyek elektronikai műszaki megoldásokon alapuló termékek előállításában, gyártásában érdekeltek: tervezőként, kutatóként, fejlesztőként, gyártóként, kereskedőként, oktatóként, vagy bármilyen más intézményként, szervezetként. A MELT szakmai szervezésében idén immár 5. alkalommal megrendezendő kiállítás és konferencia az elektronikai ipar legnagyobb seregszemléjévé vált és kínál ismét lehetőséget kapcsolatépítésre, tudásmegosztásra, valamint az új megoldások keresésére kiállítóknak és látogatóknak egyaránt. Bővebb infó: https://innoelectro.com

 

140 éve született Balló Rudolf mérnök

Borosjenőn, 1884. április 24-én született Balló Rudolf (1884-1969) vegyészmérnök. A budapesti tudományegyetemen 1906-ban oklevelet és vegyészdoktorátust szerzett. Utána az egyetem ásványtani tanszékén tanársegéd, az ásványtelepek keletkezési feltételeit vizsgálta, majd kutatásait a Magyarhoni Földtani Társulat támogatásával a bécsi egyetemen folytatta. 1917-ben a Magyar Chemiai Folyóirat szerkesztője volt és a Természettudományi Szövetség elnöke lett. Az utóbbiból alakult meg 1919-ben a Természettudományi Direktórium. A Tanácsköztársaság idején a Marx-Engels Munkásegyetem tanárává nevezték ki. 1920 után bűnvádi eljárás indult ellene, állásából elmozdították. 1922-ben vegyi üzemet alapított (Isola Művek Rt.), ahol először gyártottak és dolgoztak fel Magyarországon műanyagokat. Több szabadalma volt a fékpofa és fékbetét, a csapágyak és csapágyperselyek műanyagból történő előállítására. 1952-től a Budapesti Műszaki Egyetemen az új műanyag- és gumiipari tanszék vezetője. Kidolgozta a tanszék új oktatási programját.

 

Szellemi tulajdon világnapja

Az ENSZ szakosított világméretű szervezete, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization – WIPO) 1967 április 26-án alakult. Küldetése: védje a szellemi tulajdont az egész világon, és ösztönözze, elősegítse a kreatív tevékenységeket. 2001-ben a saját születésnapját nyilvánította a genfi székhelyű WIPO közgyűlése a „szellemi tulajdon világnapjává”. Mindig tartsuk szem előtt: a világ különböző művészeti és műszaki alkotói munkásságukkal az egész emberiség előre-haladásához járulnak hozzá, éppen ezért fontos az ő szellemi tulajdonuk védelme és tevékenységeik népszerűsítése különböző rendezvény-sorozatokkal, és aktuális témafelvetésekkel.

 

175 éve született Ráth Arnold Lajos tanár

Dobsinában, 1849. április 27-én született Ráth Arnold Lajos (1849-1921) matematika- és fizikatanár. 1867-70-ig az eperjesi teológiai akadémián tanult, mely akkor a papi és tanári pályára jogosította. Azután egy évig nevelő volt Kis-Rozvágyon (Bodrog-közben) Szeghy Gyula gyermekei mellett és két évig gróf Andrássy Manó családjánál. 1873-tól fizikát, matematikát tanult a Műegyetemen, az utolsó évben már mint a kísérleti fizikai tanszékének tanársegédje dolgozott. Ezt követően meghívták tanárnak Nagy-Kállóra az állami főreáliskolához és az iskolai év végén Budapestre az evangélikus főgimnázium fizika tanszékére 1876-tól. 1877-ben fizikából és matematikából tanári vizsgát tett. 1889-ben elkészítette a mértan tanításának részletes tantervét. 1895-től könyvtárnoka volt a Királyi Magyar Természettudományi Társulatnak.

 

70 éve alakult a Magyar Geofizikusok Egyesülete

Magyar Geofizikusok Egyesülete 1954. április 27-én alakult a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) tagjaként. A magyar geofizikai kutatás világelső volt bizonyos tekintetben, s ezt elsősorban báró Eötvös Lorándnak köszönhetjük. Mint azt a róla elnevezett geofizikai intézet honlapján (www.elgi.hu) olvashatjuk, „1906-ban az I. világháború előtti korszak nagy nemzetközi geodéziai társasága, az Internationale Erdmessung Budapesten tartotta XV. kongresszusát. A kongresszuson báró Eötvös Loránd, a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Intézetének igazgató professzora beszámolt a gravitációval kapcsolatos kutatásairól, és Arad környékén a gyakorlatban is bemutatta – a később Eötvös-inga néven világhírűvé vált – nehézségi variométerének terepi alkalmazását”.

 

140 éve született Strasser Benő tanár

Tolna vármegyei Lengyelben, 1884. április 29-én született Strasser (Vilmos) Benő (1884-1966) fizikatanár, tankönyvszerző. Mennyiségtan-természettan szakos oklevelét a budapesti tudományegyetemen szerezte. Kezdetben az egyetemen dolgozott fizikus kutatóként, igazi hivatását azonban 1922-ben találta meg az izraelita fiúgimnáziumban, ahol ő lett a természettani szertár őre. Természet-tudományos önképzőkört vezetett, sok fizikai kísérleti eszközt készített. Fizikai tréfák című könyvében a pörgettyűtől a szappan-buborékokon át a röntgen-sugarakig sok meglepő jelenséget magyarázott meg olvasmányos stílusban. A Faragó Andor (1877-1944) matematika- és fizikatanár által szerkesztett Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok majdnem minden számában tűzött ki érdekes fizikai feladatokat. A gimnáziumok két befejező osztálya számára írt fizika tankönyveiben Albert Einstein (1879-1955) fizikus relativitáselméletét is tárgyalta, s a második kötet végéhez fizikatörténeti lexikont illesztett. Negyven éven át tanított ugyanabban az iskolában, melynek utódjában, a Scheiber Sándor gimnáziumban márványtábla őrzi emlékét.

 

 

Felhasznált irodalom:

MMK Történeti (Bizottság) Munkacsoport: Magyar mérnökök évfordulói 2023-ban
Internet: mmk.hu/kamarai/historia

Évfordulóink a műszaki és természettudományokban
MTESZ Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága sorozatának egyes kötetei

História – Tudósnaptár – Természettudósokhoz kapcsolódó évfordulók
Internet: tudosnaptar.kfki.hu/historia

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Informatikatörténeti Fórum
Internet: itf.njszt.hu

Dr. Hajtó Ödön: A mérnöki hivatásért
2021. – Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara

Nagy Ferenc szerk.: Magyar tudóslexikon A-tól Zs-ig
1997. – BETTER – MTESZ – OMIKK

Kenyeres Ágnes szerk.: Magyar Életrajzi Lexikon I-IV. 1967-1990. – Akadémiai Kiadó
Internet: arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-eletrajzi-lexikon-7428D/

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és
a jogelőd Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) kiadványai

Mérnök Újság (MÚ) és MÚ Online História rovat (Magyar Mérnöki Kamara)
Internet: mernokvagyok.hu és mernokvagyok.hu/blog/category/historia

Mérnöki évfordulók, emléknapok és programok – 2014. január 1-től havi bontásban
Internet: mmk.hu/kamarai/historia

EMT Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciák kiadványai
(Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság) Internet: ttk.emt.ro

Fejér László szerk.: Vizeink Krónikája (Vízügyi múzeum 2001.)
Internet: library.hungaricana.hu/hu/view/VizugyiKonyvek_067/?pg=0&layout=s

A Magyar Hidrológiai Társaság kitüntetettjei 1917-2017 között (MHT, 2019.)
Internet: hidrologia.hu/mht/letoltes/LEXIKON_WEB.pdf

Kozák Péter író, szerk.: © Névpont, 2022. Nemzeti életrajzi adatbázis, virtuális sírkert
Internet: nevpont.hu/

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: Magyar Tudós Tárlat – életrajzok
Internet: mezogazdasagikonyvtar.hu/a-gyujtemeny/elektronikus-forrasok/magyar-tudostarlat-eletrajzok

Egyéb szakmai életrajzok és műszaki források

 

Készítette: Sipos László József villamosmérnök, minőségügyi szakmérnök

Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Történeti (Bizottság) Munkacsoport tagja

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...