26° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
26° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Szaúd-Arábia futurisztikus játékközpontja

febr 6, 2024 | kitekintő

Amikor a 2023-as függetlenség napján az Egyesült Államokban egy óriási LED-kijelző, a földkerekség legnagyobbja a „Hello World” felirattal világított, az világszerte sokak figyelmét felkeltette: szinte nem volt olyan médium, aki ne számolt volna be a Sphere-ről, melyet a U2 káprázatos előadásával avattak fel. A Sphere sikere után a Populous, a Las Vegas-i gömb alakú építmény mögött álló építészeti ötletgazda, azt tűzte ki célul, hogy az e-sport-iparban is kiemelkedőt alkot.

 

A tervezőóriás nemrégiben fedte fel a Qiddiya City Esports Arena terveit, Szaud-Arábia futurisztikus szerencsejáték-paradicsomának terveit, amely újradefiniálhatja az élő szerencsejáték-rendezvényeket. Az aréna, amely a Quiddiya Giga projekt egyik kulcsfontosságú eleme, példátlanul nagy összterületű videoképernyőkkel büszkélkedhet, és célja, hogy megalapozza Szaúd-Arábia globális szerencsejáték-központként való szerepét.

 

Szaúd-Arábia többről szól, mint az olajról

Szaúd-Arábia lelkesedése az e-sportok iránt nem csupán egy múló trend, hanem egy nagyobb stratégia része, amelyet a Nemzeti Szerencsejáték és E-sport Stratégiának, illetve a Saudi Vision 2030-nak neveztek el. Ennek az ambiciózus tervnek a célja, hogy a nemzetet a szerencsejáték és az e-sport globális epicentrumává alakítsa át, 2030-ra akár 10 millió látogatót vonzva.

A Populous és a YouGov által 2022-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a szaúd-arábiai lakosság 29%-a élénken érdeklődik az e-sport iránt, ami megalapozza az élő játékélmények iránti keresletet. A Qiddiya City Esports Arena, amely a nemzeti szerencsejáték- és e-sportstratégia egyik fő fókuszpontja, a világ első vegyes használatú szerencsejáték-, és e-sport negyedévé válik.

A technológiai csodákat és a magával ragadó rajongói élményt ötvöző kialakítással rendelkező e-sport aréna várhatóan új mércét állít majd fel. A 3600 négyzetméteres kolosszális központi LED-képernyő mellett 4D-s haptikus díszletek teszik lehetővé, hogy a látogatók érezzék, sőt, szagolják az előttük zajló akciót.

A multifunkcionális helyszín 5155 férőhelyes, és a fő nézőtéren az ülőhelyek optimalizálása érdekében elvégzett látóvonal-tanulmányokat, valamint a képernyők elhelyezésének finomítására szolgáló tervezési eszközöket használtak fel. A rendelkezésre álló legfejlettebb AV-rendszerekkel együtt ezek a funkciók teljes mértékben magával ragadó élményt biztosítanak a látogatók számára.

 

Az e-sport arénák jövője

Az innovatív e-sport tervezéseiről ismert Populous olyan kiemelkedő portfólióval rendelkezik, mint az Esports Stadium Arlington, a Fortress Melbourne és az NBA 2K League Broadcast Arena. „Büszkék vagyunk arra, hogy az e-sport létesítmények és a technológia terén szerzett széleskörű tudásunkat ötvözhettük a Qiddiya elképzeléseivel, hogy egy világelső arénát hozzunk létre a versenyzők és a szurkolók számára” – mondta Rhys Courtney, a Populous EMEA vezető igazgatója egy nyilatkozatban.

Az aréna a Qiddiya „Play Life” gondolatát testesíti meg, és olyan tematikus csarnokokkal, központi árkáddal, éttermi-, és kiskereskedelmi terekkel tervezték, amelyek a szurkolói igényeket maximálisan kiszolgálják. Az aréna 20%-a a prémium vendéglátásé lesz, ahol a hagyományos vendéglátás helyett a játékkultúrához igazodó témák kapnának helyet. A Populous kiemelte a back-of-house és az eseménygyártó terek kialakítására fordított figyelmet, amelynek célja, hogy a helyszínt kedveltté tegye a szurkolók, a márkák, a sportolók és a promóterek számára.

 

Forrás: Qiddiya City Esports Arena: Populous reveals design for Saudi Arabia’s new gaming hub (interestingengineering.com)

Kép: Populous

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...