14° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
14° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.

Hidrogénbuszokat tesztelnek

nov 28, 2023 | praxis

Decembertől egy éven át hét helyszínen tesztel majd hidrogén-üzemanyagcellás buszokat a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. – tájékoztatott közösségi oldalán az Energiaügyi Minisztérium november 28-án.

 

A budapesti agglomerációban és hat vidéki nagyvárosban próbálhatnak ki az utasok egy Solaris és egy Caetano hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt a menetrend szerinti forgalomban. Steiner Attila rámutatott, hogy a helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő járművek tartós tesztelése alapján megalapozott döntés születhet majd a hidrogén alkalmazásáról a hazai közösségi közlekedésben.A mintaprojekt december 15-én kezdődik Debrecenben és a fővárosi agglomerációban. Magyarország 2050-re tervezi elérni a nettó klímasemlegességet, ezért sokat kell tenni az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítésében is.

Tisztán elektromos buszból több mint kétszázat helyeztek már forgalomba Magyarországon, mintegy háromnegyedük a közösségi közlekedést erősíti. Az egy éven zajló tapasztalatgyűjtés nemcsak a döntéshozók dolgát könnyítheti meg, hanem az utasokat is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről – közölte a szaktárca.

(Kép: FB/Energiaügyi Minisztérium)