25° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
25° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Sikeresen tesztelte új hajtóművét a Rolls-Royce

szept 28, 2023 | kitekintő

Sikeresen teljesítette első „üzemanyag-égetéses” tesztjét a Rolls-Royce új, kisméretű gázturbinája, amelyet a légiipari vállalat kifejezetten a jövő hibrid-elektromos repülőgépeinek meghajtására fejlesztett ki. A hajtóművet újszerű égéstechnológiával tervezték, hogy kibocsátása rendkívül alacsony legyen. Ez a jelentős eredmény megerősíti a kompakt turbina hatékonyságát, amelyet egy könnyű turbógenerátor rendszerbe integrálnak.

 

A teljes turbógenerátor rendszert a fejlett légiközlekedés (Advanced Air Mobility) piacára fejlesztik a vállalat mérnökei. A tesztelés alatt álló gázturbina a helikopterek, és a segédhajtóművek piacán, valamint a védelmi piacokon is potenciálisan alkalmazható. Matheu Parr, az elektromos üzletág ügyféligazgatója elmondta: „A Rolls-Royce tisztán elektromos és hibrid-elektromos energiaátalakító- és hajtásrendszereket fejleszt a fejlett légiközlekedés piacára. A vadonatúj, kisméretű gázturbinánk első „üzemanyag-égetési” tesztje jelentős előrelépésnek számít, a rendszer beindításától a felgyorsításon át a stabil alapjáratig minden szakasz sikeres volt. Ezt a jelentős eredményt az új gázturbina gyors ütemű fejlesztése előzte meg: a koncepció kiválasztásától a tesztelés teljesítéséig kevesebb, mint két év telt el. Az új gázturbinát tartalmazó turbógenerátoros rendszer lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy kiterjesszék az elektromos repülés által megvalósítható útvonalakat, valamint, hogy több utas utazzon, nagyobb távolságokat megtéve alacsony károsanyag-kibocsátású repülőgépeken.”

A turbógenerátor rendszer kiegészíti a Rolls-Royce elektromos meghajtási portfólióját, 500 kW és 1200 kW közötti skálázható teljesítménykínálattal rendelkező energiaforrást biztosít. Ez lehetővé teszi a hatótávolság növelését fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal, később pedig akár hidrogénnel.

A turbógenerátoros megoldás kifejlesztése egyesíti a kompakt, könnyű, nagysebességű forgó villamosgépek és a nagy hatékonyságú gázturbinák tervezésében rejlő képességeinket, valamint az ezek rendszer- és platformszintű integrálásához szükséges szakértelmünket.

Az összesen 14 alrendszerből álló tesztberendezéseket a globális csapat rekordidő alatt tervezte meg, szerezte be és építette meg, valamint alakította át. Az első tesztek segítettek a csapatnak abban, hogy komoly tudásra tegyenek szert, és hogy a fejlesztés korai szakaszában valós adatokat nyerjenek a tervezés kulcsfontosságú műszaki jellemzőinek ellenőrzéséhez. Ezzel lehetőség nyílt a további tervezési adaptációk beépítéséhez a következő tesztekbe, ezek sikeres teljesítésével egy tanúsítvánnyal rendelkező hajtóművet vezet be egy új piaci szegmensben a Rolls-Royce.

Matheu hozzátette: „Ezzel az eredménnyel bebizonyítottuk, hogy szaktudásunkat újszerű tervekre is tudjuk alkalmazni, és képesek vagyunk nagyon rövid időn belül tesztelni azokat. Ez a képesség segít a Rolls-Royce-nak abban, hogy a fejlett légiközlekedés piacán az ambiciózus iparági határidőkön belül olyan termékeket szállítson, amelyek segítenek a karbonsemleges működés elérése felé vezető úton.”

A turbógenerátor soros vagy párhuzamos hibrid alkalmazásokban használható. Az akkumulátorok feltöltésére, valamint az elektromos meghajtóegységek közvetlen energiaellátására vehető igénybe, így lehetővé teszi, hogy a repülőgépek repülés közben váltsanak az energiaforrások között. A technológia kutatását és fejlesztését Németország Gazdasági és Klímavédelmi Minisztériuma, valamint Magyarország Kormánya támogatja.

A Rolls-Royce teljes energiaátalakító- és hajtásrendszereket fejleszt tisztán elektromos és hibrid-elektromos alkalmazásokhoz. Portfóliónk a legújabb technológiákat tartalmazza, az energiatermeléstől és energiatárolástól kezdve a teljesítményelektronikán és vezérlőrendszereken át az elektromos motorokig.

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...