22° C
Ma 2024. május 07., kedd, Gizella napja van.
22° C
Ma 2024. május 07., kedd, Gizella napja van.
100 éves a kismegszakító

100 éves a kismegszakító

A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek...

A NASA blockchain használatát tervezi a Holdon

szept 28, 2023 | kitekintő

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA; a Lonestar számítógépes startup és a Man-sziget egyesíti erőit, hogy egy új adattárolási megoldást kínáljanak: blockchain használatát tervezik az adatok biztonságos tárolására a Holdon, a földi titkok megőrzése érdekében – derül ki a BBC Science Focus híradásából.

 

Első pillantásra azt lehetne feltételezni, hogy a holdi küldetések biztonságos és megváltoztathatatlan nyilvántartását, beleértve az űrhajókra, a rakományra és a küldetés céljaira vonatkozó információkat, a blockchain-technológia segítségével lehetne a Holdon tárolni. Ez javíthatná az adatok pontosságát és átláthatóságát a holdkutatásban részt vevő szervezetek és űrügynökségek számára.

 

Ha bolygónk élhetetlenné válna

Az új konzorciumi partnerek annak reményében tervezik a blockchain használatát a Holdon, hogy ha a Föld esetlegesen életre alkalmatlanná válna is elérhetőek legyenek a rendelkezése álló fontos adatok, információk. „A történelem során számos olyan körülményt láttunk, amikor lényeges tudásanyag elveszett, vagy kultúrák tűntek el” – mondta Kurt Roosen, a Digital Isle of Man innovációs vezetője a BBC Science Focusnak.

A tudósok először a Man-szigetről származó eszközökkel tesztelik a tárolókapacitást. 2024 februárjában pedig egy holdi adatkockát indítanak a Holdra. Ez egy fekete téglalap alakú, 1TB-os adathordozó lesz, és napenergiával fog működni. Érvelése szerint ez az új megoldás páratlan, mivel az adatokat nem lehet feltörni a Holdon, mert ehhez az kellene, hogy a hacker ténylegesen fizikailag jelen legyen a Hold felszínén.

Nem mindenki ért egyet azonban Roosennel. Peter Bentley professzor, a University College London informatikusa a tudományos hírportálnak elmondta, hogy a projekt túl drága, és véleménye szerint a biztonságos adattárolásra jobb megoldások is elérhetők itt a Földön. „Ez az ötlet olyan, mintha egy pendrive-ot tartalmazó palackot dobnánk a tengerbe. Az adatokat nem fogják feltörni, de van egyéb probléma is” – mondta Bentley. A professzor szerint „az adatlopásoknak és a hackelésnek semmi köze a fizikai közelséghez. Ha csatlakozni tudsz az adott eszközhöz, és át tudsz jutni a titkosításon, akkor megszerezheted az adatokat” – jegyezte meg.

Kurt Roosen nem tagadja, hogy a küldetésnek vannak kihívásai, de üdvözli azokat. „Ez egy igazán érdekes kihívás, nemcsak számunkra, hanem a NASA számára is” – mondta Roosen.

„[Az emberektől gyakran hallani a NASA-val kapcsolatban]: „Ti találtátok ki a Hold-missziókat, és meglepően nehéz bizonyítani, hogy azok valóban ott zajlanak.”

Ahogy a három szervezet halad előre a terveivel, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a blockchain alkalmazása az űrben vagy akár konkrétan a Holdon, nehéz technológiai és logisztikai akadályokat jelentene. A hálózati infrastruktúra létrehozása és fenntartása, az adatátviteli késleltetés kezelése, valamint a blockchain-rendszerek biztonságának és tartósságának biztosítása az űr zord környezetében ráadásul csak néhány a nehézségek sorában.

Emellett a blockchain űrtevékenységekben való alkalmazása valószínűleg nemzetközi koordinációt, szabályozási kereteket és megállapodásokat igényel majd az űrben érdekelt országok és szervezetek között.

 

Forrás: NASA plans to use blockchain to store data on the moon (interestingengineering.com)

100 éves a kismegszakító

100 éves a kismegszakító

A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek...