17° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
17° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Sci-finek hangzik, de hamarosan valósággá válhat: Napenergia az űrből, amelyet mikrohullámok segítségével továbbítanak a Földre. Körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban sikerült ezt először megvalósítani. Japán 2024 áprilisában mutatta be terveit; az ország már...

Új „fegyver”: AI kamerák az erdőtüzek elleni küzdelemhez

szept 27, 2023 | kitekintő

Az egyik kanadai távközlési vállalat AI kamerákat telepít az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek megfigyelésére és megelőzésére. A technológia a Rogers projektjének része, amelynek célja az erdőtüzek korai észlelése – derül ki a City News Everywhere most közzétett jelentéséből. „Az éghajlatváltozás globális probléma” – mondta Tony Staffieri, az új kezdeményezés mögött álló Rogers vezérigazgatója.

 

Kulcsfontosságú és élvonalbeli technológia

Az erdőtüzek észlelésére szolgáló mesterséges intelligenciával működő kamerák élvonalbeli és kulcsfontosságú technológiát jelentenek, amelyet az erdőtüzek korai észlelésére használnak, mely gyorsabb reakciót és hatékonyabb intézkedéseket tesz lehetővé. Ezek a kamerák számítógépes látást és mesterséges intelligenciát használnak az erdőtüzek valós idejű felismerésére, és akár 20 kilométeres távolságból is képesek érzékelni a füstöt.

Az AI-kamerákat olyan stratégiailag kiemelt pontokon helyezik el, mint az erdők, füves területek, illetve a villanyvezetékek közelében, mivel ezek a leginkább hajlamosak a lángok fellobbanására. A nagyobb lefedettség érdekében az új eszközök tornyokra és/vagy drónokra is felszerelhetők.

Ezek a típusú kamerák infravörös-képes, nagy felbontású eszközök, melyek képeket vagy videókat rögzítenek a környezetükről, és akkor is képesek érzékelni a hőforrásokat, amikor azok szabad szemmel nem láthatók.

A mesterséges intelligencia algoritmusok ezután valós időben feldolgozzák az adatokat, gondosan elemezve a megszerzett fényképeket vagy videófolyamokat. Ezeket a speciális algoritmusokat arra képezték ki, hogy azonosítsák az erdőtüzekhez kapcsolódó bizonyos mintákat és jellemzőket, például a füstöt, a lángokat vagy éppen a hőmérséklet gyors változását.

Ha egy potenciális erdőtüzet észlelnek, az AI-kamerarendszer automatikusan riasztásokat és értesítéseket tud létrehozni, amelyeket a megfelelő kormányzati szervekhez, többek között a tűzoltóságokhoz és a katasztrófaelhárító egységekhez lehet eljuttatni.

 

Merre terjed a tűz?

Ezek a speciális kamerák nemcsak a kialakult tüzek észlelésére képesek, hanem a környezeti változók, például a hőmérséklet, a páratartalom és a szélsebességének nyomon követésére is, mely adatok által a tűz viselkedése is predesztinálható.

Az AI-kamerák gyakran egy nagyobb ökoszisztéma részét képezik, és más típusú technológiákat is alkalmaznak az erdőtüzek megfigyelésére és megelőzésére. A Rogers által telepített AI-kamerák hatékonyságát egyéb csúcstechnológiás berendezések fogják tovább erősíteni. „A második fázis az erdőtüzek megelőzése. SpaceX szenzorokat telepítünk a talajba, amelyek érzékelik a talajállapotokat, valamint az időjárási viszonyokat, így valós időben meg tudják jósolni, hogy az erdőtüzek valószínűleg hol fognak kitörni; az utolsó pedig annak biztosítása, hogy az illetékes elhárító szervek rendelkezzenek mindazzal, amire szükségük van ahhoz, hogy kapcsolatban legyenek az eszközökkel” – mondta Staffieri.

A projektet Brit-Kolumbiában kezdik, ahol sürgős szükség van rá – mondta el Tony Staffieri –, majd az ország többi részére is kiterjesztik. Hozzátette, hogy a cég azon dolgozik, hogy a kísérleti- és tesztelési technológia hatékonyan működjön az adott környezeti viszonyok között, tekintettel a tartományban előforduló különféle tüzekre és a rendkívül zord földrajzi viszonyokra.

A Rogers vezérigazgatója megosztotta továbbá a kanadai hírportállal, hogy az új eszközök egy olyan korai figyelmeztető rendszert biztosítanak majd, amelynek segítségével a különböző csapatok együttműködése gördülékennyé válik a további erdőtüzek megelőzése érdekében. „Az elsődleges cél a futótüzek megelőzése mellett az, hogy több időt és több eszközt biztosítsunk ahhoz, hogy idejekorán be tudjanak avatkozni az érintett szervek, ami kiemelten fontos”.

 

Forrás: Canadian telecom uses AI cameras to fight wildfires (interestingengineering.com)

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Sci-finek hangzik, de hamarosan valósággá válhat: Napenergia az űrből, amelyet mikrohullámok segítségével továbbítanak a Földre. Körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban sikerült ezt először megvalósítani. Japán 2024 áprilisában mutatta be terveit; az ország már...