24° C
Ma 2024. május 04., szombat, Mónika és Flórián napja van.
24° C
Ma 2024. május 04., szombat, Mónika és Flórián napja van.
Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...

Okosrendszer tervező mérnökök szerezhetnek finn-norvég-magyar közös diplomát

szept 27, 2023 | egyetemes

A közös diplomát szerző szakemberek olyan összetett elektronikai chipeket terveznek, melyek az okostelefonok és önvezető autók kulcstechnológiái. Ötvenszeres túljelentkezéssel indult a BME első közös oklevelet adó angol nyelvű mesterképzése, mely három európai egyetem infrastruktúráját és kompetenciáit egyesíti az integrált okosrendszer-tervező mérnökképzésben. A kétéves programba felvételt nyert hallgatók egy-egy félévet töltenek a finnországi Aalto University-n, a norvég University of South-Eastern Norway-n és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. Az úgynevezett Joint Master Degree típusú („közös”) diplomát a képzésben résztvevő valamennyi intézmény elismeri és sajátjának tekinti – közölte honlapján a BME.

 

Az integrált okosrendszer-tervező mesterképzésben olyan mérnököket oktatnak, akik az integrált mikrorendszer-technológia terén adódó jelenlegi, és várhatóan a jövőben felmerülő problémákra, dilemmákra is képesek megoldást találni. Az itt végzett szakemberek a modern okos rendszereket felépítő érzékelők és beavatkozók tervezéséhez és gyártástechnológiájához értenek, jártasságot szereznek az ilyen elemekből felépülő integrált rendszerek modellezésében, tervezésében és tesztelésében. Az okos rendszerek egyre szélesebb körben lesznek jelen a mindennapok olyan főbb területein, mint a közlekedésipar, az egészségügy, a dolgok internete – IoT (Internet of Things), a kiberfizikai rendszerek, az ipari robotika vagy a hétköznapi életben is használt okoseszközök. A hallgatók megismerhetik a legfrissebb technológiai eredményeket, közvetlen kapcsolatba kerülhetnek Európa szerte az ipar meghatározó vállalataival és az ott alkalmazott műszaki megoldásokkal.

A kétéves képzés végén a diplomázó hallgatók mostantól a három partneregyetem által kölcsönösen elismert, úgynevezett közös oklevelet kapnak, amit a három intézmény vezetői együtt állítanak ki. „A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ez a képzés ad első ízben közös oklevelet, melyet remélhetőleg további közös képzési programok követnek majd. Az ilyen mesterképzések jól mutatják a BME beágyazódását az európai felsőoktatási térben, és kedvezően hatnak az egyetem nemzetközi megítélésére az egyetemi ranglistákon” – mondta el Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese.

A képzésen diplomát szerző hallgatók olyan összetett elektronikai chipeket terveznek, melyek érzékelik a saját fizikai környezetüket, és az érzékelt jelek kiértékelése alapján képesek önálló döntést hozni. „Az ilyen eszközök az okostelefonok, önvezetésre képes autók kulcstechnológiái, így kiemelten fontos, hogy a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara európai viszonylatban is kiemelkedően magas kompetenciával rendelkező szakembereket képezzen ezen a területen” – mondta Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Infromatikai Karának dékánja.

„A diploma projekt teszi ki az utolsó félévet, amit a hallgatók bármely európai országban eltölthetnek, ahol egy high-tech vállalat vagy egyetemi kutatólaboratórium fogadja őket. Tapasztalataink szerint az itt végző hallgatók könnyedén helyezkednek el az iparág vezető cégeinél, vagy sikerrel kezdenek startup vállalkozások fejlesztésébe, mert az elmúlt tíz évben ez a képzés komoly presztízsre tett szert. A közös oklevél ezt a múltban már együtt megalapozott értéket is közvetíti” – magyarázta el Ender Ferenc egyetemi docens, a képzés BME-s vezetője.

A képzés egyike annak a száz kiemelt mesterképzésnek, melyet az Európai Unió az Erasmus Plus programon keresztül támogat. „Ez egy rendkívül kompetitív terület, hiszen minden európai egyetem szeretné egy-egy képzését ebbe a nagy presztízsű klubba juttatni. A BME a most induló önálló képzés indítását megelőző tíz évben folyamatosan élvezte az Erasmus Plus program támogatását az integrált okosrendszerek területére fókuszáló szakirányú képzésekkel és nagy öröm számunkra, hogy elértük ezt a mérföldkövet is” – mondta el Rencz Márta professzorasszony, a képzés magyarországi koordinátora.

Az őszi félévben induló képzésre a világ minden országából jelentkezhetnek villamosmérnök, fizikus, anyagtudós, mechatronikus mérnök, orvosbiológiai mérnök alapdiplomával rendelkező hallgatók. A programról és a felvételi eljárásról tájékozódhat a képzés weboldalán: http://ssi-master.eu

 

 Forrás: BME-VIK-Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság, bme.hu

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...