-0° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.
-0° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.

Fejlesztik a Rába és a Rábca árvízvédelmét

ápr 29, 2023 | országjáró

Mintegy 3,9 milliárd forint európai uniós támogatásból fejlesztik a Rába és a Rábca folyók árvízvédelmét – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

A tájékoztatás szerint a november végéig tartó fejlesztés célja az, hogy a folyók elsőrendű védelmi vonalaival ármentesített öblözetek árvízi kockázatát csökkentsék, és biztosítsák a mentesített területeken élő lakosság élet- és vagyonvédelmét. A beruházás Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegye tíz településének közigazgatási területét érinti. A fejlesztés során Kemenesszentpéternél másodrendű védvonalat építenek ki annak érdekében, hogy a Rába jobb oldalán lévő szükségtározó megnyitása esetén ne ideiglenes gáttal védjék a települést.

A projekt részként már megépült Pápócnál a fenékküszöb, amely egyrészt biztosítja a meder és zátonyok állandó vízborítását kisvizes időszakban, valamint javítja az árvízlevezetés feltételeit. A létesítmény megemeli a térségi talajvízszinteket, emellett frissvíz-utánpótlást biztosít a Pápoci-holtágban. A Rábcán fejlesztik a mosonszentjánosi, mosonszentmiklósi, lébényi és börcsi zsilipeket.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív programból támogatott fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a kivitelező a Mészáros és Mészáros Zrt. (MTI, fotó: a Rába folyó rekord áradása 2013 tavaszán Árpásnál/Wikipédia)