1° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.
1° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.

Megkezdődik a feldolgozás folyamata

febr 21, 2023 | egyetemes

Február 18-án este a Liszt Ferenc repülőtéren a budapesti török nagykövetség katonai attaséja fogadta a földrengés sújtotta területről visszatérő BME-s szakembereket – tájékoztatott honlapján a felsőoktatási intézmény.

 

A BME mérnökei, Joó Attila László, Ther Tamás, Ther Pál, és Völgyi István az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) meghívására, Törökország budapesti nagykövetsége, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) segítségével utazott ki a földrengés sújtotta területre.  Munkájuk során az OKF HUNOR mentőszolgálat munkatársaival Antakyában segítettek a mentésben és kárfelmérésben, majd török egyetemi kollégáikkal a helyi katasztrófavédelem az AFAD irányításával Kahramanmaraşban folytatták az épületek állékonyság-vizsgálatát.

Az egy hetes küldetésről hazatérve – a bme.hu portál beszámolója szerint – Joó Attila László elmondta, a helyszínen felfokozott érzelmi állapotban, kizárólag a segítségnyújtásra koncentrálva dolgoztak. A katasztrófahelyzetben átélt traumák, most hazatérve jönnek majd elő, ezek feldolgozására csapat tagjainak már ajánlottak pszichológusi segítséget, amellyel valószínűleg élni is fognak. Az egyetemi honlap megjegyzi: a tervek szerint az épületek állékonyságával kapcsolatos új ismereteiket a műegyetemi mérnökök török kollégáikkal közös cikkekben fogják közzétenni.

 

Forrás: bme.hu, fotó: Joó Attila László