14° C
Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van.
14° C
Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van.
Hamaron megnyitják a világ legnagyobb múzeumát

Hamaron megnyitják a világ legnagyobb múzeumát

Várhatóan az idei év közepén megnyitja kapuit az ír Heneghan Peng Architects által tervezett Gízai Múzeum. A világ legnagyobb múzeuma a gízai piramisokkal szemben található: 50 hektáros területen fekszik, és az épületkomplexum 90 ezer négyzetméter, amelyből a 4000...

A világ 10 legnagyobb bunkere: védelem a föld alatt

A világ 10 legnagyobb bunkere: védelem a föld alatt

A Föld felszíne alatt húzódó bunkerek védelmet nyújtanak a bizonytalan időkben. A világ 10 legnagyobb bunkere betekintést nyújt ebbe a különös világba: megvédenek a háborúktól, a természeti erőktől és a nukleáris veszélyektől.   Kilométernyi alagutak, lenyűgöző...

Elsődleges cél a megújuló villamosenergia-termelő kapacitásunk növelése

okt 5, 2022 | interjú

Egy akkora erőforrásokat megmozgató ágazatban, mint az energetika, a működési hatékonyság növelése már szerény százalékos javulás mellett is jelentős abszolút volumeneket eredményez a megtakarított erőforrások oldalán. Az elmúlt időszak változásai pedig azt mutatják, hogy ez a megtakarítás egyre fontosabbá válik, és immár nem csak a termelői és szolgáltatói, hanem a fogyasztói oldalon is – magyarázta interjúnkban Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója.

 

A fosszilis energiahordozók drasztikus áremelkedése, a világpolitikai események, a gazdaságosság és a megfizethetőség kényszere mennyire gyorsíthatja a szektor innovációs képességét, és milyen átgondolt és fenntartható megoldások felé mozdíthatja a mérnököket, valamint a döntéshozókat, finanszírozókat? 

Az elmúlt időszak eseményei valóban ráirányították a közvélemény figyelmét az innováció fontosságára az energetika területén, de fontosnak tartom leszögezni: innovációra „békeidőben” is szükség van. Az MVM Csoport társaságainál mindig is hangsúlyos volt az új technológiák és módszerek alkalmazása, adott esetben ezek saját körben történő kidolgozása. A napokban emlékeztünk meg dr. Csikós Béla, az MVM OVIT Zrt. egykori vezérigazgató-helyettese születésének 100. évfordulójáról. Nevéhez fűződik a FAM – a feszültség alatti munkavégzés – alapjainak lefektetése, amelynek köszönhetően karbantartás és javítás közben is biztosítható lett a villamos berendezések kikapcsolás nélküli üzeme, és ezzel a fogyasztók folyamatos ellátása. Egy másik jelentős társaságcsoporton belüli innováció az ún. 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése volt a Paksi Atomerőműben 2014-16 között, amelynek köszönhetően jelentősen csökkent a főjavítási munkamennyiség, és ennek költsége is. Ezek kevésbé látványos újítások, de egy akkora erőforrásokat megmozgató ágazatban, mint az energetika, a működési hatékonyság növelése már szerény százalékos javulás mellett is jelentős abszolút volumeneket eredményez a megtakarított erőforrások oldalán. Az elmúlt időszak változásai pedig azt mutatják, hogy ez a megtakarítás egyre fontosabbá válik, és immár nem csak a termelői és szolgáltatói, hanem a fogyasztói oldalon is. Ezért az innovatív technológiák (pl. okosotthon-megoldások), pénzügyi termékek (pl. ESCO – önerő nélküli finanszírozás) és szolgáltatások (pl. e-mobilitás) terén már rövid távon is kereslet-növekedésre számítunk, amely további ösztönzést jelent majd az inkrementális (továbbfejlesztő) innováció számára. Emellett természetesen a makroszintű kihívások, mint a villamosenergia-rendszer dekarbonizációja és a megújuló alapon termelt villamos energia hálózati integrációja területén van még tennivaló, ezért az erre irányuló kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységek a következő években is fókuszban maradnak az MVM-nél is. Az elmúlt években értékes KFI partnerségeket alakítottunk ki felsőoktatási, állami és egyéb kutatóhelyekkel, kis- és középvállalkozásokkal, nonprofit szervezetekkel, startupokkal és technológiai szállítókkal, célunk a továbbiakban, hogy a közös munka minél több és értékesebb innovatív terméket és szolgáltatást eredményezzen.

 

A „rezsicsökkentés” takarékra állítása után különösen égető kérdés az energiahatékony rendszerek alkalmazása. Az energetikában – ipari és lakossági méretekben is – melyek ma azok az ígéretes, innovatív technológiák (nem „csodafegyverek”), amiket a közeljövőben viszontláthatunk az áramtermelésben, hasznosításban és tárolásban?    

A hatékonyság-növelés mindig is fontos volt az MVM Csoport számára, ezért az utóbbi években sokat dolgoztunk azon, hogy ügyfeleink számára olyan termékeket, szolgáltatásokat kínáljunk, amelyek mind környezeti, mind pénzügyi szempontból fenntartható alternatívát kínálnak az energia-felhasználás egyes területein. Az egyik legjelentősebb ilyen terület az épületenergetika, amelyen a társaságcsoport a napelemrendszerek, épületgépészeti (hűtés-fűtés, épületautomatika és épületfelügyelet) és energiatárolási megoldások, valamint az energiahatékonysági szolgáltatások (audit szolgáltatások, energetikai szakreferens szolgáltatás, almérő-szolgáltatás) terén épített ki széles termékportfóliót az elmúlt években, és valósított meg beruházásokat. Utóbbiakkal kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeztek az ügyfelektől. Egy másik fontos terület a mobilitás, az MVM Csoport ezen a téren hazánk piacvezető elektro- és gázmobilitási szolgáltatójának tekinthető. Nyilvános járműtöltési lehetőségeink széles körben ismertek, mi üzemeltetjük Magyarország legnagyobb nyilvános e-töltő-hálózatát, ugyanakkor telephelyi és otthoni töltést, valamint a Mobiliti applikáció révén egy „mindent is” tudó alkalmazást kínálunk az autósok számára, amellyel a parkolástól az autópályamatrica-vásárláson át a nyilvános töltésig számos szolgáltatást érhetnek el. Új elem a mobilitási szolgáltatások területén az MVM GO, amellyel a társaságcsoport a magyar piacon elsőként biztosít lakossági e-autó tartós bérletet, ezzel is elősegítve az elektromobilitás hazai térnyerését. A felsorolt termékek és szolgáltatások innovatívak, széles körben elérhetők, és jelentős mértékben hozzájárulnak a fosszilis energiahordozók kiváltásához, ezért már rövid távon is fontosnak tartjuk ezeket az újszerű megoldásokat az emelkedő energiaárak ellensúlyozásában, miközben a zöld energetikai átállás hosszú távú trendjeibe is illeszkednek.

 

Az MVM-csoport 2030-ra a hidrogén karbonmentes előállításában megkerülhetetlen szereplővé kíván válni. Hogyan fogják ezt megtenni, és melyek e célkitűzés főbb műszaki, beruházási lépései? 

Az MVM Csoport dekarbonizációs tevékenysége keretében elkészített hidrogén jövőképe az előttünk álló évtizedre fókuszál. Az évtized első felére vonatkozó projekt kezdeményezéseink a hidrogéntechnológia újszerűsége miatt egyelőre K+F+I jellegűek. Elsődleges célunk a megújuló villamos energia termelő kapacitásunk növelése úgy, hogy ezen megújuló villamosenergia-termelő kapacitások villamosenergia-rendszerbe történő integrálását hidrogén előállításán, tárolásán, illetve szükség szerint a hidrogén villamos energiává történő visszaalakításán keresztül valósítsuk meg. Ezen túl foglalkozunk a hidrogén – akár nagyvolumenű – tárolásával és gázhálózatban történő betáplálásával is. A hidrogén technológiák beépítési lehetőségeit az MVM Csoport szerteágazó tevékenységi körébe partnereink bevonásával számos ponton vizsgáljuk. A gazdasági racionalitás azonban megkívánja, hogy kizárólag azokba az irányokba induljunk el, amelyek hosszútávon is piacképesek, ezért jelenleg a lehetséges partnerek felkutatásán és velük közös projekt lehetőségek vizsgálatán és előkészítésén túl a megfelelő támogatási források felkutatása is zajlik.

 

Egy olyan nagy energiaszolgáltató cég, mint az MVM, egy olyan turbulens piaci helyzetben, mint a mai, miként gondolkodik klímavédelmi célok teljesítéséről, karbonsemlegesség eléréséről, ugyanakkor megfizethető árú energiatermelésről?  

Az MVM Csoport kiemelt figyelmet fordít a fenntartható gazdálkodásra. Hazai és nemzetközi szerepének további erősítéséhez a fenntartható gazdálkodás környezeti elemeit szem előtt tartva az energiahatékonyságban, e-mobilitásban és a megújuló energiával kapcsolatos technológiákban vállal vezető szerepet. A fenntartható gazdálkodáshoz pénzügyi oldalról a villamos energia és a földgáz lehető legkedvezőbb áron való biztosításával, míg társadalmi szempontból az ellátásbiztonság prioritásként kezelésével, a tehetségek és a kiemelkedő teljesítmények támogatásával, valamint társadalmi felelősségvállalási tevékenységének folytatásával járul hozzá. Az MVM Csoport ennek szellemében elkötelezett a dekarbonizáció mellett, a nettó zéró kibocsátási céljához kapcsolódó programjait négy kiemelt kezdeményezés mentén hajtja végre. Közvetlen kibocsátás-csökkentés –szénalapú termelés kivezetése, megújuló energiaforrások, rugalmassági projektek, hálózatfejlesztés, energiahatékonyság, széndioxid leválasztás és hasznosítás. A második a legszennyezőbb energiatermelési módok kiváltása már rövid távon – kombinált ciklusú gázturbina (CCGT) fejlesztések, a háztartási földgáz felhasználás kiváltása elektrifikációval, hidrogén felhasználása. A harmadik a széndioxid-kibocsátás ellentételezése (carbon offset), a negyedik pedig fenntarthatósági programok –környezetirányítási rendszer, körforgásos gazdaság, ESG (környezeti, társadalmi, irányítási) programok végrehajtása. Ezen belül szeretném kiemelni a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (Environmental, Social, Governance – ESG) jelentéstételi rendszer tervezett bevezetését, melynek célja, hogy iparági versenytársaihoz hasonlóan az MVM is meghatározza azokat a célkitűzéseket, melyek mérhető és külső szereplő által hitelesített teljesítésével eleget tesz mind a növekvő pénzipaci-finanszírozói, mind a szabályozói (nemzeti és EU-s), tulajdonosi és társadalmi elvárásoknak. A pénzpiaci elvásároknak való megfelelés mellett az MVM ESG minősítése szervesen illeszkedik a már korábban elkészült dekarbonizációs útitervhez is. Az ESG minősítés megszerzése folyamatának elindításával az MVM meglévő tőkepiaci pozíciójának erősítését, befektetői kapcsolatainak bővülését, javuló vállalati reputációs és külső kommunikációs környezetet, illetve további külső forrásbevonási lehetőségeket érhet el.

Hamaron megnyitják a világ legnagyobb múzeumát

Hamaron megnyitják a világ legnagyobb múzeumát

Várhatóan az idei év közepén megnyitja kapuit az ír Heneghan Peng Architects által tervezett Gízai Múzeum. A világ legnagyobb múzeuma a gízai piramisokkal szemben található: 50 hektáros területen fekszik, és az épületkomplexum 90 ezer négyzetméter, amelyből a 4000...

A világ 10 legnagyobb bunkere: védelem a föld alatt

A világ 10 legnagyobb bunkere: védelem a föld alatt

A Föld felszíne alatt húzódó bunkerek védelmet nyújtanak a bizonytalan időkben. A világ 10 legnagyobb bunkere betekintést nyújt ebbe a különös világba: megvédenek a háborúktól, a természeti erőktől és a nukleáris veszélyektől.   Kilométernyi alagutak, lenyűgöző...