19° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
19° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.

Innovatív ablaktrendek: akril bevonatú láthatatlan keretek

szept 19, 2022 | praxis

Olvasztott akrilüveg felületkezelés, repülőgépiparban használatos ragasztási technológia: ez adja a GEALAN nyílászáró-profilrendszerek időtállóságát. Az évtizedek óta fejlesztett és tökéletesített megoldások megmutatkoznak a gyártó keskeny, alig látható keretszerkezeteiben is, ezáltal könnyen eleget téve a napjainkban a nyílászárókkal szemben támasztott igényeinek.

 

Akrilüveg: az új felület

A számos területen, mint például az autóiparban is használt akrilüveg adja a GEALAN egyik fejlesztésének alapját. De mit takar az akril-technológia? Ebben az esetben, egy ún. koextrúziós technikával a PVC alaptestre ráolvasztanak egy olyan akrilréteget (PMMA-bevonat), melynek kb.0,5 mm-es végső vastagságától a termék időtállóbb és strapabíróbb lesz. Ennyire alacsony szintű sérülékenység sem lakkréteggel, sem pedig dekorfólia használatával nem érhető el. Kifejezetten hasznos ez a bevonat, hiszen ennek vastagsága elegendő ahhoz, hogy kisebb sérülések esetén egyszerűen javítható maradjon a felület. A GEALAN-acrylcolor® (nyitóképen) felületkezelt profilok azonban nem csupán keményebbek és karcállóbbak, de színtartósságuk is kiemelkedő, amely határozottan fontos tulajdonságnak számít egy épülethomlokzaton. A német gyártó az egyetlen, amely profiljai kimagasló tartósságát az egyenletesen felhordott PMMA-bevonat biztosítja. A GEALAN-acrylcolor® színpaletta jelenleg kilenc állandó árnyalatot kínál, de ez, kérés esetén további ötven színre bővül. A legújabb, fémes árnyalatokat – arany, bronz és gyöngybézs – idén tavasszal mutatták be a Nemzetközi Jővő Fórumon.

››› GEALAN-Acrylcolor ‹‹‹

 

Egyenes vonalak, modern kialakítás

A profilgyártó széleskörűen alkalmazható, ugyanakkor egyszerű, tiszta vonalvezetésű termékcsaládja a GEALAN-LINEAR®. A rendszer minden építészeti és ablakgyártói igénynek megfelel, 74 mm-es beépítési mélységével, szögletes éleivel tökéletesen illeszthető korunk épület- és ablaktrendjeihez, legyen szó akár új építésű, akár felújítási projektekről. Műszaki megoldásaival, mint például a középtömítésnek is köszönhetően kiváló vízzáró tulajdonsággal bír, továbbá kiemelkedő hő- és hangszigetelést biztosít. A rendszer ugyanakkor számtalan egyediséget elősegítő design lehetőséggel bír. Választható dekorfóliázott felülettel RAL színekben, illetve fa erezetes változatokban. Mindez eltérő színekkel is megvalósítható a nyílászáró külső és belső oldalán.

››› GEALAN-Linear ‹‹‹

 

Letisztult megjelenésű designer ablakok

A GEALAN-KUBUS® profilrendszer magát az egyszerűséget testesíti meg, ugyanakkor széleskörű tervezési szabadságot kínál az építészeknek és szakmabelieknek.  Ez a termékvonal egy olyan teljesüveg-rendszer, melynek keretkialakítása révén a nyitó szárny teljesen eltűnik a nyílászáró tokjában, így nagyobb üvegarány jön létre. A tér optikailag nyitottabbá válik, illetve az ablak több fényt enged be a helyiségbe. Installáció szempontjából részben is és/vagy teljesen beépíthető – látható, vagy szinte láthatatlan módon.

A GEALAN-KUBUS® ereje abban rejlik, hogy két, alapvetően különálló tömítést (keret és üveg) olvaszt a technológia eggyé. Ennek ellenére a keretrendszer rendkívül időjárás- és karcálló, ellenáll a szélnek és a heves csapóesőnek. Strapabírását természetesen nagyban köszönheti a GEALAN-acrylcolor® felületkezelésnek is.

A GEALAN-KUBUS® esetében a látható takaróelem csupán 100 mm, külső szemlélő számára kifejezetten esztétikus, ugyanakkor szimmetrikus megjelenéssel bír, de a keretrendszer más, műszaki szempontból is az élen jár. A 48 mm-es üvegezés mellett a korszerű kamrarendszer, továbbá az IKD® habtechnológia (intenzív maghőszigetelés) kiváló hőszigetelési, 0,88 W/(m²K) Uf-értéket biztosít kész ablak esetén, mely alkalmassá teszi passzívházakban történő használatra.

Ezen felül a GEALAN másik szabadalmazott technológiáját is alkalmazza a gyártás során, mely az ún. STV® száraz-ragasztástechnika, más néven szárazüvegezés, mely a repülő- és háztartási gépek gyártásánál népszerű ragasztási módszer.

Meglepő lehet, de valóban, az elől töltős mosógépek és sütőajtók esetében alkalmazott ragasztási technológia mára megjelent a nyílászárók iparágában is. Persze, ez csak abban az esetben igaz, ha műanyag ablakprofilunk GEALAN.

› GEALAN-Kubus