17° C
Ma 2023. október 02., hétfő, Petra napja van.
17° C
Ma 2023. október 02., hétfő, Petra napja van.
Októberi mérnök-kalauz

Októberi mérnök-kalauz

Technikatörténeti érdekességek, programok, műszaki- és mérnöki évfordulók 2023 októberében.   190 éve született Bodoki Lajos mérnök Békésgyulán, 1833. október 1-én született Bodoki Lajos (1833-1885) vízépítő mérnök. Tanulmányait Kecskeméten, Eperjesen és...

Alig drágább, mint a háború előtt: ezt a német falut nem érdekli a gázválság

júl 28, 2022 | kitekintő

Németországot ősszel és télen várhatóan továbbra is az egekbe szökő gázárak és a hideg lakások réme fenyegeti majd. Míg más városok vészhelyzeti terveket készítenek, a bajorországi Großbardorf „független energiafalu nyugodt, mint az uborka”: egyszerűen maga termeli meg az energiát a lakosai számára. Az önellátó település meglehetősen közömbös a jelenlegi energiaválsággal szemben. Az előrejelzés szerint az ott élőknek jövőre valószínűleg csak egy centtel kell majd többet fizetniük kilowattóránként. A település 1000 lakosa a saját energiájának nagy részét maga biztosítja, és így független a földgáztól.

 

Több mint 15 évvel ezelőtt Großbardorf átállt a megújuló energiákra. Josef Demar polgármester ma népszerűbb, mint valaha: egész Észak-Bajorország tudni akarja, hogyan váltottak. Még japán delegációk is kapcsolatba léptek a bajor polgármesterrel, hogy megtudják, hogyan képes a kis falu ennyi energiát termelni.

 

Németország független energiafalvai: teljesen hidegen hagyja őket a gázválság

Brandenburgban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Rajna-vidék-Pfalzban és Hessenben is vannak már ilyen független energiaközpontok, amelyek hasznot húznak a megújuló energiákra való átállásból, különösen ma, az energiaválság miatt. Időközben a Megújuló Erőforrások Ügynökségének honlapján – www.fnr.de – több mint 160 németországi bioenergetikai település szerepel. Großbardorf 2005-ben egy naperőművel kezdte a falu szélén. A házakban lévő olajtartályok hamarosan a múlt emlékeivé váltak. Négy évvel később a lakosok megalapították saját energiaszövetkezetüket. Az ötlet az volt, hogy befektetnek a falujukba és a régiójukba. Az elektromos áram mellett hőre is szükségük volt. 2011-ben rákapcsolták az első biogázüzemet a hálózatra. Az „energianövényeket”, például a kukoricát a régió mezőgazdasági termelői szállítják.

 

Biogázüzem, szélturbinák: Großbardorf ma 15-ször több villamos energiát termel, mint amennyire szüksége van

A biogázüzem hulladékhője jelenleg a közösség hőszükségletének mintegy 80 százalékát termeli meg. Körülbelül 150 épület van csatlakoztatva a helyi fűtési hálózatra. Ezek közé tartozik a templom, a plébánia, az iskola, az óvoda és a városháza. A falu teljesen elszakadt a gázpiacról, és egyre kevésbé függ az olajtól. A mintaadó közösség egy három szélturbinával rendelkező szélerőműparkkal is rendelkezik. Az erőművek a közösség által igényelt villamos energia tizenötszörösét képesek előállítani napelemmel, illetve biogáz- és szélenergiából. A megtermelt villamos energiát betáplálják a „rendes” ellátóhálózatba, és a szövetkezet tagjai részesednek a nyereségből. A megtermelt pénz a faluban marad. „Visszatekintve azt kell mondanunk: mindent jól csináltunk. A megfelelő időben kezdtük el a projektet, és a polgárokat is bevontuk” – nyilatkozta a polgármester.

 

A városok energiaéhsége túl nagy ahhoz, hogy önellátóvá váljanak

A szövetségi mezőgazdasági minisztérium 2012-ben Großbardorfot bioenergia-faluvá nyilvánította. Großbardorf így számos közösség számára példaképül szolgál: a helyi emberek erőfeszítései révén az energiaátállás mindenki számára előnyösnek bizonyult. Michael Sterner, a Regensburgi Műszaki Egyetem energiatárolás és energiarendszerek professzora a Deutschlandfunk Novának elmondta, hogy az önellátó energiafalu számos más, kevés lakossal és iparral rendelkező településen is elképzelhető lenne. Sterner szerint azonban sok közösségnek nincs bátorsága a váltáshoz. A nagyobb városokban azonban még mindig nehéz a megvalósítás: az energiaéhségük általában olyan nagy, hogy nem tudnak önellátóak lenni, és gyakran csak az energiatakarékosság marad számukra – magyarázta Michael Sterner. A környező vidéki régiók azonban kisegíthetnék a nagyobb városokat az általuk termelt, de saját maguk által el nem fogyasztott energiával. „Vidéken egyszerűen nem olyan nagy a népsűrűség, ezért ott jobban ki lehet használni a szélenergia-potenciált, és a napenergiában rejlő lehetőségeket is”.  Az energia-önellátásra való áttérés azonban nem lehet rövid távú megoldás, mivel a megújuló energiák elterjedéséhez időre van szükség. De az első lépést az energiaátállás felé már most meg lehet tenni – az éghajlatváltozás ellensúlyozása és a gázfüggőség enyhítése érdekében.

 

Forrás: https://m.focus.de/perspektiven/1-cent-pro-kilowattstunde-mehr-diesem-deutschen-dorf-ist-die-gas-krise-egal_id_118782095.html

Októberi mérnök-kalauz

Októberi mérnök-kalauz

Technikatörténeti érdekességek, programok, műszaki- és mérnöki évfordulók 2023 októberében.   190 éve született Bodoki Lajos mérnök Békésgyulán, 1833. október 1-én született Bodoki Lajos (1833-1885) vízépítő mérnök. Tanulmányait Kecskeméten, Eperjesen és...