14° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.
14° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.

A NASA gigantikus holdrakétája már augusztus 29-én elindulhat az űrbe

júl 28, 2022 | kitekintő

A NASA Artemis missziójának első rakétája – ami 50 év után először juttat majd ismét embereket a Hold felszínére – akár már augusztus végén elindulhat – közölték az ügynökség tisztviselői.

 

Az Artemis-1 névre keresztelt küldetés első szakaszában a NASA új, hatalmas űrhajó-indító rendszere (Space Launch System, SLS) indul négy-hat hetes útra a Hold túlsó oldala körül és vissza. A NASA a küldetés legkorábbi lehetséges indítási időpontjaként 2022. augusztus 29-ét, szeptember 2-át vagy szeptember 5-ét jelölte meg – tájékoztatta Jim Free, a NASA szakembere az újságírókat. A küldetés pontos időpontját a kilövés előtt körülbelül egy héttel jelentik be – tette hozzá. Az Artemis-1 küldetés személyzet nélküli repülés lesz, az SLS csúcsán egy üres Orion legénységi kapszula fog utazni. Mike Sarafin, az Artemis misszió vezetője szerint a küldetés fő célja az Orion hővédő pajzsának tesztelése, amely körülbelül fele olyan forró hőmérsékletnek lesz kitéve, mint a Nap hőmérséklete, amikor a kapszula a küldetés visszatérési szakaszában a Föld légkörébe zuhan.

A NASA tervei szerint a kapszulát az óceánba csobbanás után visszaszállítják, majd alaposan tanulmányozzák a kopását, mielőtt az űrhajósok a jövőbeni indítások alkalmával a fedélzetén utazhatnának. Az Artemis-2 lesz a misszió első legénységgel végrehajtott repülése; űrhajósokat repít a Hold körül. Az Artemis-3 során az űrhajósok a Hold déli pólusánál landolnak majd, azzal a céllal, hogy ott egy állandó bázist hozzanak létre.

A küldetés sikere a testes SLS rakéta (más néven Mega Moon Rocket) teljesítményétől függ. Egy hónappal ezelőtt, június közepén a NASA a rakétát az indítóállványra gurította egy „nedves főpróbára”, amelynek célja a tényleges indítás szimulálása volt a felszállás előtti utolsó 9 másodpercig. A kilövést azonban 29 másodperccel a visszaszámláló óra lejárta előtt megszakították, mivel a rakétában hidrogénszivárgás keletkezett. A teszt idő előtti befejezése ellenére a NASA illetékesei szerint az SLS az indítás előtti célkitűzések 90%-át teljesítette, és már csak néhány hibát kell kiküszöbölni. Azóta a mérnökök kicserélték a hibás tömítéseket, amelyek a hidrogénszivárgást okozták – közölte a NASA. Az Orion legénységi kapszulával együtt 98 méter magas SLS magasabb, mint a Szabadság-szobor, és 2,6 millió kilogramm súlyú. Bár az SLS valamivel rövidebb, mint a NASA Saturn V rakétája, amelyet az 1960-as és 70-es évek Apollo-missziói során használtak, lényegesen erősebb, és körülbelül 4 millió kg tolóerő leadására képes, ami 15%-kal több, mint a Saturn V 7-es 3,4 millió kg-ja. A NASA szerint az SLS a valaha épített legerősebb rakéta.

 

Forrás: https://www.livescience.com/artemis-i-launch-window-announcement

Kép: NASA