9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Új, korszerű monitoring mérőhelyek a Balatonon

márc 25, 2022 | praxis

Az „Átfogó Környezeti Megfigyelő és Tájékoztató Rendszer a Balatonon” című, KEHOP-1.1.0-15-2017-00012 azonosító számú projekt keretében újabb mérőhelyekkel bővült a Balaton vizének, vízkészlet változásának rövid és hosszú távú megfigyelését, állapotértékelését „mennyiségi” és „minőségi” szempontból is támogató monitoring rendszer.

 

A fejlesztés keretében a Balaton keszthelyi-, szigligeti-, balatonszemesi- és siófoki medencéjében összesen 4 mérőhely létesült. A Balaton medrében elhelyezkedő, úgynevezett „szigetüzemű” állomásokon – a vízmennyiségi és minőségi monitoring tevékenység magas színvonalú elvégzése érdekében – korszerű mérőeszközök kerültek telepítésre, amelyek a változások időbeni észleléséhez szükséges hibahatárok, illetve korlátok között, képesek mérni a hidrológiai, meteorológiai és vízminőségi paramétereket. A platformok tervezését a VIZITERV ENVIRON Kft., a kivitelezést a VIKIV Vízügyi Kivitelező Kft. végezte. A platformokat a vízügy minden év április 1-től október 30-ig üzemelteti. A meteorológiai adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat informatikai rendszerébe kerülnek, támogatva munkájukat. A projekt megvalósítása során a vízügy folytatta azt a gyakorlatot, hogy saját forrásaiból más partner szervezetek hálózatának bővítését is támogatja.

A vízzel kapcsolatos vizsgálatok mellett kiemelkedő jelentőségű az emberek biztonságát biztosító vihar-előrejelző rendszer is. A viharjelzők a mérő eszközök mellett szintén a platformokon nyertek elhelyezést. A rendszerek energiaellátását napelemek biztosítják.

A projekt további részeként rövid időn megvalósul majd a tájékoztató rendszer is, melynek keretében az adatok a vízügyi honlapon, valamint a Balaton partján elhelyezett nagyméretű digitális tájékoztató táblákon is meg fognak jelenni a nagyközönség számára. A megvalósítást végző konzorcium vezető partnere az Országos Vízügyi Főigazgatóság volt.

 

Forrás: OVF