31° C
Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van.
31° C
Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van.
Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium június 17-én.   Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az...

Lerakták a Békéscsaba – Lőkösháza vasúti vonalszakasz korszerűsítésének alapkövét

dec 7, 2021 | országjáró

A mintegy négy évet felölelő fejlesztés során megújul a meglévő vasúti pálya, megépül az új második vágány, biztosítóberendezési és távközlési munkákat hajtanak végre. A fejlesztés célkitűzéseiben szerepel a tengelyterhelés 210 kN-ról 225 kN-ra és a sebesség 100 km/h-ról 160 km/h-re történő emelése, és a normál nyomtávú vasúti pálya al- és felépítménnyel történő együttes kiépítése.
 

 

Felújítják többek között Kétegyháza és Lőkösháza állomások felvételi épületeit, a magasperonok mellett aluljárók, liftek is létesülnek. Az utasok kényelmes kiszolgálására P+R és B+R parkolók, csatlakozó út, a környező lakóházakat érintő zajhatások csökkentésére zajvédő fal épül.

A vonalon a teljes villamos vontatási felsővezetékhálózat és energiaellátás modernizálását hajtják végre. A külön szintű közúti és vasúti keresztezés biztosítására új műtárgy épül Kétegyházán, a már meglévő műtárgyak teljes körű felújításon esnek át.

Az önműködő, emelt sebességű térközbiztosító berendezések és közút-vasút szintbeni keresztezéseket biztosító berendezések létesülnek. Központi forgalomirányítási központot és új utastájékoztató rendszert építenek ki.

 

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte: „A Békéscsaba-Lőkösháza összeköttetés fejlesztésével rég várt korszerűsítés valósul meg a Kelet/Kelet-Mediterrán európai törzshálózati korridoron. A most meginduló beruházással nem marad több egyvágányú szakasz a legfontosabb hazai vasúti folyosón. Az újabb fejlesztéssel a folyamatos korszerűsítések utolsó hiányzó eleme kerülhet a helyére a legnagyobb forgalmú délkelet-északnyugati irányban. Az évtized közepére Budapesttől a román főváros érintésével egészen a tengeri kikötő Konstancáig végig két vágányon haladhatnak a vonatok. A Viharsarok elérését közúton is javítjuk: hamarosan elkészül a Békéscsaba gyorsforgalmi bekötését megteremtő M44 újabb szakasza.”

Herczeg Tamás, Békés megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője hozzátette: „Személyes tapasztalataimat is alapul véve bátran kijelenthetem: a vasúti közlekedés fejlesztésének üteme igencsak felgyorsult hazánkban. A Békéscsaba-Lőkösháza vasúti vonalszakaszon megkezdődő korszerűsítésnek köszönhetően a közösségi közlekedés egy új színtere nyílik meg a Békés megyei lakosság előtt. Gyors és biztonságos feltételek mellett a vasút a közúti közlekedés versenytársává válik, ami azért is releváns a térség szempontjából, mert ez a vonal szívja fel az országon áthaladó legnagyobb mértékű teherforgalmat. Nem elhanyagolható tény továbbá, hogy a magyarországi üvegházhatású gázok kibocsátásában is a vasút rendelkezik a legkedvezőbb értékkel, ami nem több, mint 0,1%. Környezetkímélő hatásaiból is látszik, hogy a vasúti infrastruktúra fejlesztése kulcsfontosságú a jövőre nézve. Bár elsősorban regionális beruházásról beszélünk, a Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Békéscsaba vasútvonal fejlesztésével, kétvágányúsításával az országos vasúti közlekedés egyik meghatározó elemévé válik a térség.”

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottja elmondta: „A közlekedés ügyének rendezésében hazánk anyagi felvirágzásának talpköveit akarjuk letenni…” (Széchenyi István). A magyar kormány elkötelezett a közlekedés komplex fejlesztése mellett, a dualizmus óta nem látott léptékben fejlődött Békés megye közút- és vasúthálózata az elmúlt évtizedben. A Békéscsaba-Lőkösháza közötti vasútvonal fejlesztését követően a korridoron csökken a menetidő, versenyképesebbé válik a személy és áruszállítás, javul a közlekedés biztonsága, modernizálódik a közösségi közlekedés”.

Kupai Sándor, a MÁV Zrt. főigazgatója hozzátette: „A MÁV-Volán-csoport azon dolgozik, hogy hozzájárulhassunk az autózással, egyéni közlekedéssel szemben versenyképes, utasbarát és fenntartható közlekedés fejlődéséhez hazánk dél-keleti régiójában is. A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonal központi szerepet tölt be a személy- és az áruszállításban. A beruházás hatására a kétvágányú pálya előnyeit kihasználva a határon keresztül közlekedtetett vonatok mennyisége jelentősen növekedhet, megnő a Németországtól Románián és Bulgárián át Görögországig tartó Kelet-Mediterrán RFC 7 árufuvarozási folyosó részét képező határállomás átbocsátó képessége is.”

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója fontosnak tartja: „A projekt eredményeként a belföldi távolsági és nemzetközi vonatközlekedésben egyaránt meghatározó jelentőségű vonalon csökken az utazási idő, mérséklődnek a baleseti kockázatok. A vonalszakaszt magába foglaló vasúti törzshálózati folyosó kapacitása megnövekszik, így nemcsak a térségben, hanem tágabb kitekintésben is javul a tőkevonzó képesség. A színvonalas közlekedési infrastruktúra munkahelyteremtő beruházások letelepítésére ösztönözhet, erősíti a magyar termékek világpiacra jutásának lehetőségét.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában, európai uniós forrásból valósult meg. A Békéscsaba – Lőkösháza vasúti vonalszakasz kivitelezését a BL 2020 Konzorcium (vezető: STRABAG Rail Korlátolt Felelősségű Társaság, tag: V-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) végzi nettó 126.792.232.044 Ft értékben, a Békéscsaba – Lőkösháza ETCS L2 kiépítését a Thales Austria GmbH végzi, nettó 5.345.000.000 Ft értékben.

 

Tervezők: Kontúr Csoport Kft., Unitef 83’ Zrt., Út-Teszt Kft., Uvaterv Zrt., RailCert Hungary Kft.

 

Forrás: NIF

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium június 17-én.   Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az...