Lezárult a közbeszerzési eljárás, új buszvégállomás épülhet Kelenföldön, a jövőben egy közös helyről, a vasútállomás őrmezei oldaláról indulhatnak majd a BKK és a Volánbusz járatai – a közölte szeptember 24-én közösségi oldalán Fürjes Balázs. A buszterminál terveit a Közti Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. konzorciuma készítheti. A projekt során a kelenföldi P+R-parkoló kapacitását is bővítik, az őrmezei oldalon legalább 1500 férőhelyes lesz.
 

 

„A budapesti dugók csökkentésére a város megfelelő működtetése és a nagyberuházások összehangolása mellett van egy biztos recept. Ennek lényegi eleme Budapest határában P+R-parkolók építése, hogy legyen hol letenni az autót és tömegközlekedésre váltani” – írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy a beruházás részeként átszervezik a kelenföldi csomópontot. Mint részletezte, a Volánbuszok végállomása az Etele térről az őrmezei oldalra költözik.

A BKK járataival egy közös, fedett, modern buszterminál épül, így az Etele téren jelentős terület szabadul fel, ahol akár plusz zöldfelületet lehet kialakítani, az új végállomásra pedig rövidebb úton, és az autópálya bevezető szakaszának buszsávján gyorsabban juthatnak el az elővárosi járatok, nem kell majd az Egér út felé kerülniük.

„Kelenföld egy hatalmas csomópont, itt található 1-es,19-es, 49-es villamos és a 4-es metró végállomása, és innen indul összesen 54 buszjárat a budapesti agglomerációba és a többi kerületbe. Nem csoda, hogy a munkanapokon 7:15-kor már teljesen tömve van a P+R-parkoló, és nincs hová állni” – jegyezte meg. „Megoldásként az őrmezei oldalon egy többszintes P+R-parkolóházat építünk, legalább 1500 férőhely lesz reggelente. A bicikliseknek új kerékpártárolók, továbbá taxidrosztok, valamint K+R-parkolók is lesznek (csak addig állhatnak meg az autók, amíg az utasok kiszállnak)” – közölte Facebook posztjában az államtitkár.