9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Sikeresen visszatért az Inspiration4 legénysége a Földre

szept 22, 2021 | kitekintő

Az Inspiration4 legénysége sikeresen Földet ért három napos űrutazásuk után, magyar idő szerint vasárnap éjszaka. A legénység Florida partjai közelében, a SpaceX Crew Dragon Resilence nevű kapszulája fedélzetén érkezett vissza, és ejtőernyő segítségével landolt a Mexikói-öbölben.
 

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk (Civilként az űrben: jövő héten felszáll a SpaceX csapata | mérnökvagyok.hu (mernokvagyok.hu) a SpaceX küldetése volt az első, kizárólag civilekből álló misszió az űrben, mellyel Elon Musk cége a NASA-val közösen valóra váltotta ezt a régóta dédelgetett álmot. A csapat szerdán indult útnak a Kennedy űrközpontból egy Falcon 9 rakétával, és három órán belül elérték a kitűzött kb. 585 kilométeres keringési pályát – ez sokkal magasabban van, mint a Nemzetközi Űrállomás vagy a Hubble űrteleszkóp pályája, ennél távolabb csak az Apollo űrmissziók hajói keringtek. Az utazás további különlegessége, hogy összesen három napot töltöttek Föld körüli pályán, 30.000 kilométer/ órás sebességgel másfél óránként megkerülve a kék bolygót.

Bár Isaacman és Proctor személyében két képzett pilóta is volt a fedélzeten, ám az irányítás nem az ő feladatuk volt, mivel a teljes repülést automatika, illetve a földi irányítóközpont vezérelte és felügyelte. A Földet érést követően a legénységet gyors orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba szállították őket.

Az űrutazásról elmondható, hogy nem pusztán turisztikai célból valósult meg: tudományos kísérleteket is végeztek, illetve a legénységről élettani információkat is gyűjtöttek a viselkedés változásoktól a vér oxigéntelítettségének monitorozásáig, mely adatok a NASA és a SpaceX következő küldetéseihez is hasznosíthatók. Mindezek mellett a missziónak adománygyűjtés is célja is volt: a rákos gyermekek számára létrehozott St. Jude Kórház és Kutatóközpont – a legénység egyik tagja, Heyeley Arceneaux munkahelye – számára többszáz millió dollárt gyűjtöttek, illetve ajánlottak fel.

 

Közvetítés az űrutazásról: Inspiration4 | In-Flight Update with the Crew – YouTube

Az inspiration4 visszatérése: Inspiration4 | Splashdown – YouTube

Forrás: Inspiration4 – News