10° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
10° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Nem sikerült kőzetmintát venni

aug 9, 2021 | kitekintő

Ahogy arról beszámoltunk (Megkezdődik a talajminták gyűjtése a Marson | mérnökvagyok.hu (mernokvagyok.hu) ), a Perseverance marsjáró július végén megkezdte a marsi kőzetminta begyűjtését célzó küldetését. A marsjáró augusztus 5-én pénteken fúrta meg először a bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön, de nem járt sikerrel. A NASA közlése szerint a Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet. A misszió tudóscsoportja jelenleg az adatok elemzésén dolgozik, hogy kiderítsék a sikertelenség okát.
 

 

A marsjáró a Jezero-kráternél kezdte meg a fúrást, illetve a kőzet és regolitminták gyűjtését. A missziót vezető Thomas Zurbuchen szerint természetesen nem ezt az „eredményt” várták, de egy új technológiának mindig vannak kockázatai. Következő lépésként a kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy megtudják mi látható benne: talán egy kőzetdarab vagy porrá zúzódott kőzetmaradványra is bukkanhatnak. A program eredetileg 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő. A tervek szerint ezek a minták néhány év múlva érkeznének vissza a Földre elemzésre.

A korábbi Mars-missziók a Marson is meglepő kőzet- és regolit tulajdonságokkal találkoztak a mintagyűjtés és egyéb tevékenységek során. 2008 -ban a Phoenix misszió „ragadós” talajt vett mintába, és nehéz volt a fedélzeti tudományos műszerekbe helyezni, és többszöri próbálkozás kellett a sikerhez. Legutóbb pedig a „vakond” néven ismert InSight lander hőszonda nem tudott a tervek szerint behatolni a Mars felszínére. „A kezdetektől fogva minden Mars rover küldetésen részt vettem, és ez a bolygó mindig azt tanítja nekünk, amit nem tudunk róla” – mondta Jennifer Trosper, a Perseverance projekmenedzsere.

 

Forrás: NASA’s Perseverance Team Assessing First Mars Sampling Attempt | NASA