Az amerikai Mars-küldetésnek újabb úttörő mutatványt sikerült végrehajtania: a „Perseverance” nevű terepjáró oxigénné alakította át a vörös bolygó légköréből kivont szén-dioxidot – jelentette be április 21-én az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

 

Az űrutazás történetében először fordult elő, hogy ezt a folyamatot egy másik bolygón is elvégezték. Az április 20-án lezajlott kísérlet során a MOXIE-t, egy autóakkumulátor méretű „aranydobozt” használták. A készülék elektromos és kémiai folyamatokat használ a CO2 lebontására és az oxigén kivonására.

Az eljárás nem csak azt tenné lehetővé, hogy az űrhajósok, akik egy napon várhatóan a Vörös Bolygóra lépnek, lélegezni tudjanak, hanem a Földre történő visszatéréséhez – a rakéta meghajtásához – szükséges nagy mennyiségű oxigént is biztosíthatná. Mint ismeretes, a “Perseverance” február közepén szállt le a vörös bolygón. Néhány napja a NASA-nak már volt egy jelentős bejelentése: több mint fél percig sikerült reptetniük az „Ingenuity” nevű minihelikoptert a Marson.

 

Forrás: https://www.focus.de/wissen/weltraum/weitere-pioniertat-der-nasa-auf-dem-mars-perseverance-gelingt-umwandlung-von-co2-in-sauerstoff_id_13217424.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_TOP_THEMEN