34° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
34° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...

Lezárult az IronCurtainCycling projekt

márc 4, 2021 | országjáró

Az IronCurtainCycling projekt keretében a magyar és szlovén partnerekből álló nemzetközi partnerség azon dolgozott 3 és fél évig, hogy közös kerékpáros turisztikai desztinációt alakítson ki a határrégió területén. A komplex fejlesztések hatására létrejött egy összefüggő kerékpárút hálózat az EV13 útvonal mentén, kialakult több kerékpárosbarát szolgáltatáskör, valamint sikerült közös, határon átnyúló kínálatcsomagokat megalkotni. A projekt tevékenységeinek köszönhetően a szlovén-magyar határvidék még vonzóbbá tudott válni a kerékpáros turisták számára.

 

Az IronCurtainCycling projekt keretében elért eredmények két fő tevékenyég köré csoportosulnak. Egyrészt a közös termék és szolgáltatás fejlesztés révén a SI-HU határvidéken korábban elszigetelt turisztikai attrakciók láthatóbbá és versenyképesebbé váltak, valamint a helyi és határon átnyúló turizmus aktív elemei lettek. A széleskörű szolgáltatás fejlesztés keretében a partnerség közös turisztikai ajánlatokat hozott létre, mobilapplikációt és kerékpáros turisztikai térképet tett elérhetővé és különböző rendezvényeket szervezett a témában. A helyi szolgáltatók és idegenvezetők részt vehettek speciális képzésen és workshopokon, melyek hozzájárultak a különböző turisztikai szereplők még szorosabb együttműködéséhez ezáltal biztosítva a minőségi turisztikai szolgáltatásokat. Ezenkívül komplex kerékpáros szolgáltatás centrumok váltak elérhetővé a régió magyar és szlovén területein. Ennek keretében korszerű kerékpáros pihenőhelyek és kölcsönzők, e-bicikli töltőállomások, valamint kerékpáros szálláshely és egy Határkőpark (Vasfüggöny szabadtéri múzeum) jött létre. A projekt másik jelentős eredménye, hogy kitáblázásra került az EV-13 nemzetközi kerékpáros útvonal magyar-szlovén szakasza, valamint a térségi kerékpározható útvonalak, illetve egy új kerékpáros összeköttetés is létesült a két ország között. Az egységes és összefüggő útvonalhálózatnak köszönhetően a határon átnyúló turisztikai csomagok hosszútávon fenn fognak maradni. Összességében elmondható: a projekt hozzájárult ahhoz, hogy a hatérrégióban magasszínvonalú szolgáltatások és látógatóbarát infrastruktúra alakuljon ki, mely a pandémia lecsengése után várhatóan magasszámú turistát fog a térségbe vonzani.

 

Elért fő eredmények bemutatása

Vasfüggöny (EuroVelo13) nemzetközi kerékpáros útvonalra kapcsolódó attraktív, összefüggő szlovén-magyar kerékpáros útvonalhálózat kialakítása

Az EuroVelo13 útvonalra épülő egyéges, a szlovén és magyar határokon átnyúló kerékáros útvonal hálózat került létrehozásra, melynek teljes hossza összesen 344,3 km. A fejlesztések az alábbi területeket érintették:

 • A Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Igazgatóságával együttműködve a projektnek köszönhetően kitáblázták a szlovén-magyar határmenti térségbe vezető, Martinje és Pince közötti 79,3 km-es EV13 nemzetközi kerékpárutat. Az EV13 nyomvonal mentén található településekhez vezető bekötőutak kitáblázása is megtörtént 13 km hosszan.
 • Ptuj és Ormož környékén lévő 42 km-es kerékpáros útszakaszra 20 db kerékpáros útjelző táblát helyeztek el.
 • Muraszombat körzetében a 60 km-es kerékpáros hálózaton összesen 50 db útirányjelző került kihelyezésre.
 • A Zala megyében kialakított 90 km-es térségi hálózat útjain 81 db útjelzőtáblát raktak ki.
 • Ezenkívül, 5 Vasfüggöny emlékhelyet tábláztak ki a projekt során, melyek a következők: Apátistvánfalva; Határkőpark (Szalafő-Pityerszer); Barátság Park (Bödeháza); Riganóci Őrtorony (Bödeháza); Lovászi légópince.
 • A Vasfüggöny emlékhelyhez vezető útvonal kitáblázása során a Vas megyei 25 km-es útszakaszon 29 db, a 35 km-es Zala megyei szakaszon 12 db útirányjelző tábla került elhelyezésre.

A projekt hozzájárult ahhoz, hogy a hatérrégióban magasszínvonalú szolgáltatások és látógatóbarát infrastruktúra alakuljon ki, mely a pandémia lecsengése után várhatóan magasszámú turistát fog a térségbe vonzani.

Közös turisztikai szolgáltatások fejlesztése az összefüggő Vasfüggöny magyar-szlovén kerékpáros hálózat turisztikai vonzerejének növelésére

Az IronCurtainCycling projekt keretében különböző turisztikai szolgáltatások lettek kifejlesztve, melyek a következők:

 • A kerékpáros és zöld útvonalakra építve a partnerség kidolgozta a térségi tematikus utak koncepcióját és kiadványát, melyekben összesen 7 db tematika került beazonosításra: Vasfüggöny Alternatív útvonal, Városok Útja a Drávától a Zaláig, Aquila Tematikus Út, Kerékpáros Termál Út, Kerka Tematikus Út, Őrség-Goricko Kerékpáros Témaút és Mura Kerékpáros Témaút (http://www.icc.zala.hu/dokumentumok, IronCurtainCycling HU_SI.pdf).
 • Elkészült a négy nyelvű kerékpáros turisztikai térkép, mely tartalmazza a projektpartnerség térségét, az összefüggő kerékpárúthálózatokat, a térség természeti és kulturális örökségének fontos elemeit, valamint a jelentősebb turisztikai attrakciókat.
 • A partnerség kifejlesztett egy korszerű és felhasználóbarát mobil applikációt (Cycling Slovenia-Hungary), amely interaktív módon mutatja be a projekt keretében beazonosított és kialakított turisztikai szolgáltatáscsomagokat, a térségi útvonalak fontos elemeit, valamint a jelentősebb turisztikai attrakciókat.
 • Kölcsönző állomások épültek a következő településeken: Rakičan, Muraszombat, Krog.
 • Pihenőhelyek létesültek a következő településeken: Gáborjánháza, Szijártóháza, Lovászi, Bakovci, Krog, Prosenjakovci, Genterovci, Lendva, Dolga Vas, Svetinje, Ormoz, Jeruzalem.
 • Pihenőhelyek létesültek e-bike töltőállomással a következő településeken: Csente, Hotiza, Csesztreg, Kistolmács, Lenti, Páka.
 • E-bike töltőállomás létesült a következő településen: Apátistvánfalva.
 • 59 kerékpár és 19 e-bike került beszerzésre.

 

Egyéb beruházási elemek

 • A szalafői határsávban létrejött a Határkőpark szabadtéri kiállítóhely.
 • Glamping házak formájában szálláshely épült Csentében.
 • Megépült a Lendvadedes-Dedeskecskés-Dolga Vas közötti kerékpáros összeköttetés, amely 1,93 km hosszú.

 

Új út Szlovénia és Magyarország között

Az EuroVelo13 ismertségének növelése, a kerékpáros közlekedés, valamint a határtérség természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése érdekében számos esemény és különféle promóciós tevekénység megvalósítására sor került:

 • Kerékpáros túrák, családi napok szervezése.
 • Nemzetközi EuroVelo13 konferencia és nyílt nap megvalósítása.
 • Fotók és kisfilm készítése (https://www.youtube.com/watch?v=HvzaYE03_-w).
 • Online marketing kampányok folytatása.
 • Kerékpáros vásárokon való részvétel.
 • Kiadványok, brosúrák megjelentetése.
 • Pecsételő rendszer kialakítása

Projekt megvalósításában közreműködő partnerek:

 • Zala Megyei Önkormányzat
 • Znanstveno raziskovalni središče Bistra Ptuj (Scientific Research Centre Bistra Ptuj) – Szlovénia
 • Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota (Institute for Culture, Tourism and Sport Murska Sobota) – Szlovénia
 • Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
 • Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Občina Lendava (Lendva Község) – Szlovénia
 • NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt.

 

Projekt időtartama: 2017. 08. 15. – 2021. 02. 14.

Projekt teljes költségvetése: 2.291.422,99 euró

 

Forrás: NIF

 

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...