Az elmúlt napokban a SpaceX és a NASA közös tesztje, a Crew Dragon űrhajó első embereket is szállító küldetése tartotta lázban világot. Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból. Az amerikai Nemzeti Űrkutatási és Űrhajózási Hivatal (NASA) nem önerőből, hanem Elon Musk SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel május utolsó hétvégéjén az űrhajót.

 

Az amerikai űrhajózás történetében ez az első alkalom, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsikló program megszüntetését követően – egészen mostanáig – az amerikai asztronauták csak az oroszok segítségével tudtak feljutni a nemzetközi űrállomásra. Bár az első kilövést május 27. szerdára tervezték a floridai űrközpontban, ám a viharos időjárási viszonyok miatt alig húsz perccel az indítási időpont előtt meg kellett szakítani. A második, szombati start végül sikeres volt és a Crew Dragon nevű űrhajó Robert Behnken (49) és Douglas Hurley (53) veterán asztronautákkal a fedélzetén elindult a nemzetközi űrállomás felé.  Az óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességnek köszönhetően a SpaceX űrhajója a start után mintegy 19 órával sikeresen dokkolt a nemzetközi űrállomáson pünkösd vasárnap.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

Forrás: www.nasa.gov/
https://www.spacex.com/launches/