15° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.
15° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.

Építészet antibiotikumok helyett

ápr 7, 2020 | kitekintő

Megakadályozhatja-e a fertőzéseket a klinikákon egy új típusú térrendezés? A Braunschweigi Műszaki Egyetem építészei molekuláris biológusokkal és orvosokkal működtek együtt, hogy megválaszolják ezt, és a fertőzések megelőzésével kapcsolatos egyéb kérdéseket.

 

A tudósok vállalati partnerekkel közösen kidolgozták az új fertőzésmegelőző betegszoba prototípusát. Az optimalizált betegszobák bemutatóját 2020 októberében tartják a berlini WorldHealth Summit-on. Első lépésben a berlini Charité Kórház tudósai keneteket vettek a betegszobákban, illetve közvetlenül a betegektől gyűjtöttek mintákat egy éven keresztül. „Ez az első alkalom, amikor meg tudjuk mutatni, hogy miként épül fel a mikrobiom – azaz a mikroorganizmusok egésze – a kórházi felületeken” – mondja dr. Rasmus Leistner, a Charité Higiéniai és Környezetgyógyászati ​​Intézetének munkatársa. A tisztítószerek és a jelenlévő emberek a saját mikrobiomukon keresztül megváltoztathatják a szoba mikrobáinak összetételét. Egyrészt a tisztítószerek elpusztítják ugyan a baktériumokat, másrészt kis zugokat hoznak létre a veszélyes kórokozók számára. Az orvosok már levontak az első következtetéseket: „Azt javasoljuk, hogy ne használjanak antibakteriális felületeket a betegszobákban” – nyilatkozta Hortense Slevogt, a Jenai Egyetemi Kórház professzora. „Ez ugyanis elpusztíthatja a hasznos mikrobákat is.”

Higiénia: a részletekben a lényeg

A projektben résztvevők az antibakteriális felületek helyett a könnyen tisztítható anyagok használatát javasolják. A Braunschweigi Műszaki Egyetem építészei és tervezői meg tudták mutatni, hogy az okos területrendezés és a higiéniai célokat szolgáló tárgyak átalakítása megakadályozhatja a veszélyes baktériumok terjedését a kórházakban. A tervezők figyelembe vették az olyan részleteket is, mint például a világítás és a fertőtlenítőszer-adagoló elhelyezése. Ily’ módon a magas higiéniai követelmények és az ésszerű ápolási eljárások összeegyeztethetők egymással.

A két fürdőszoba elv

A kórházak kétágyas szobáiban jelenleg csak egy fürdőszoba található, amelyen a betegek osztoznak. Az elkülönített fürdőszobák ugyanakkor magasabb higiéniás szintet tesznek lehetővé: „Abból a feltételezésből indulunk ki, hogy egy második vizes helyiség többletköltségeit kiegyenlíti az a tény, hogy az esetleges fertőzéskezelések költségei megszűnnek” – nyilatkozta dr. Wolfgang Sunder építész, az Institut für Industriebau und Konstruktives Entwerfen (IIKE) és egyben Braunschweigi Műszaki Egyetem munkatársa. Az építészek csapata a bajor Röhl céggel és 17 további ipari partnerrel együtt építette meg az új típusú betegszoba prototípusát, amelynek jelenleg zajlik az értékelése. „A mintadarabot a klinika személyzetének és egy szakértői csapatnak is értékelnie kell” – mondja erről Sunder, hozzátéve, hogy elsősorban a tisztítási és kezelési folyamatokat akarják még egyszer alaposan, közelebbről megvizsgálni.

A gumipadlók megkönnyítik a higiénikus tisztítást

A mintaszobába a „noraplan sentica” elnevezésű gumi padlóburkolatot építették be, mert ezek nem csupán egyszerűen tisztíthatók, de teljes mértékben fertőtleníthetők is, így olyan veszélyeztetett területeken történő használatra is alkalmasak, ahol rendszeresen szükséges a felület fertőtlenítése. Ennek a padlótípusnak nagyon sűrű a térszerkezete, így más padlóburkolatokkal ellentétben a takarításnál nem kell rá felvinni egy külön réteget. Ezért az ilyen padlójú helyiségeket csak nagyon rövid időszakokra kell lezárni.

Forrás: https://www.deutsches-ingenieurblatt.de/news/
Nyitókép: pixabay