13° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.
13° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.
Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom – közölte a kőolajipari vállalat április 23-án.   A tesztelést a dél-romániai Ploiesti város közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban végzik. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés...

Átadták a megújult Sió-zsilipet és az új közösségi teret

Átadták a megújult Sió-zsilipet és az új közösségi teret

Átadták a megújult Sió-zsilipet április 23-án, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe április 24-től nyitva áll a közönség előtt.   A beruházás átadóünnepségén, Siófokon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium...

A tervezés nem állhat meg

ápr 7, 2020 | interjú

Nagy Gyula MMK-elnök a járványhelyzet hatásairól és az érdekvédelmi teendőkről
A C19 vírusjárvány jelentősen érinti a mérnököket, a mérnökvállalkozásokat, ezért összeállítottuk azokat a javaslatokat, amelyek segíthetik a vészhelyzetben való túlélést. Alapvető, hogy tovább tudjunk dolgozni, a tervezések ne álljanak le – nyilatkozta lapunknak az országos köztestület elnöke.

Dubniczky Miklós

Mennyire érte felkészületlenül a mérnökcégeket a járvány miatti rendkívüli helyzet?
Néhány héttel ez előtt mérnökökkel beszélgetve a többség sok munkáról, egész éves rendelésállományról beszélt. Még a Kínából érkező hírek sem okoztak különösebb gazdasági riadalmat. Igaz közgazdászok már a múlt évben felhívták a figyelmet a világgazdaság lassulására, egy esetleges válság bekövetkeztére. Azt viszont senki sem gondolta, hogy ennek lehetősége 2020. márciusában megérkezik. A mérnököktől kapott visszajelzések szerint sokan vannak, akik nem rendelkeznek megfelelő tartalékkal.

Mire van most leginkább szüksége mérnökeinknek?
Az alkotómunkához elsősorban biztonságérzetre van szükségünk. Biztonságra arra nézve, hogy rendelkezünk a megfelelő felkészültséggel és eszközökkel, biztonságra arra nézve, hogy a munkánkra szükség van. A gazdaság fejlődése nélkülünk megvalósíthatatlan. A tervezés a jövőt alapozza meg, ez az egyik legnagyobb hozzáadott értéket előállító tevékenység. A munkavégzésünk biztonságát most a gazdaságfejlesztési intézkedések nagymértékben befolyásolhatják. Nem szabad leállnia a tervezési munkáknak.

Milyen vállalkozások vészelhetik át könnyebben ezt az időszakot?
Mint mérnöki kamara, mi elsősorban a mérnökök, a mérnök vállalkozások helyzetét követjük. Most teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva a piac változó körülményeinek, ezért azok a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek tartalékkal, nehezebben fogják átvészelni az előttünk álló időszakot. Talán azok a vállalkozások vannak kedvezőbb helyzetben, ahol több gazdasági szektorból rendelkeznek megbízással és ezek nagyságrendje a megrendelők üzleti stabilitását nem befolyásolják, így azok nem állítják meg a munkát. Nehezebb helyzetben vannak, akik a lakossági szektorban dolgoznak, ott újabb tervezési megbízásokra csak a veszélyhelyzet után lehet számítani. Kritikus az állami megbízásokon dolgozók helyzete is, mivel nem tudni, melyik beruházás tervezését állítják le a költségvetés járvány miatti kötelezettségei. Az Egészséges Budapest Program kórháztervezési munkáit éppen a múlt héten függesztették fel, ez 300 tervező munkáját érinti. Az autógyárak leállása a gyári beruházás fejlesztések tervezését is érintik, akik itt dolgoznak, időlegesen elveszthetik munkájukat. Hasonlóan kritikusnak látom a befektetési célú lakásépítések tervezésének helyzetét.

 Milyen tényezőkön múlik, hogy egy-egy mérnökiroda hogyan jön ki a dologból: pénzügyi tartalékok, rugalmasság, reagálóképesség…?
Pénzügyi tartalék nélkül nem lehet talpon maradni. A tervezők, tervező vállalkozások bevételei nem a naptárhoz vannak kötve, ők nem számláznak minden hó elsején, hanem akkor, amikor a munka befejeződik. Ez tervszerű pénzügyi gazdálkodást igényel. A pénzügyi stabilitáshoz segítség lehet az adószabályok enyhítése, a fizetési fegyelem erősítése, a lánctartozások megszüntetése, áthidaló kölcsönök folyósítása is. Ez a dolgozók megtartása érdekében is fontos. Fontos, hogy a vállalkozások munkaszervezése, munkarendje is rugalmasan tudjon változni a külső körülmények hatására. Az esetleges munkakiesés idejét ki kell használni a tanulásra, új ismeretek megszerzésére. A jelenlegi körülmények pozitív hatása, hogy elkezdtük széles körben használni a digitális kommunikációt. Ez a későbbiekben is segítheti a munkánkat.

Érzése szerint nagyobb lehet a baj, mint a 2008-as pénzügyi válságot követően?
A helyzet most teljesen más, más a kiváltó ok is. Most elsősorban az egészségünkre kell vigyáznunk, csak ez után következik a gazdaság, a megélhetésünk. Ezért nagyobb a baj, mint gondolnánk. Ha követjük a híradásokat, láthatjuk, emberek ezrei halnak meg, egyes országok egészségügye teljesítőképessége határán van. Ez a helyzet határozza meg a gazdaság működését, működő képességét. Csak az egyészségügyi ellátást, az élelmiszerellátást és az alapvető szolgáltatásokat biztosító szektorok üzemelnek teljes volumenben. Azok a szektorok, ahol a távmunka, a „home office” megvalósítható, tudnak dolgozni. Ilyenek a mérnöki tervezés egyes területei. Információnk szerint a tervezők erre jelentős részben fel vannak készülve, de a technikai háttér megvalósításához segítségre van szükségük.

Nyilván csak megbecsülni lehet, hány mérnökvállalkozás élheti túl és hány mehet csődbe az óvintézkedések miatt bezárkózott, lelassult országban…
Azt szeretnénk, ha nem lennének ilyenek, a kormány szándéka is az, hogy a veszélyhelyzetet követően beinduljon a gazdaság és ezt nem a romokra való építkezéssel kell megvalósítani, hanem az alapokat, a vállalkozásokat működőképesen meg kell őrizni. Építésgazdasági kérdésekben folyamatosan, heti rendszerességgel konzultálunk a kormányzattal az aktuális helyzet értékelése, kezelése érdekében.

Ön mit vár a következő hetektől?
Nem tudok jósolni, mert mindannyiunk előtt idegen ez a helyzet. Amit tudunk tenni, hogy kihasználunk minden lehetőséget az egészségünk megőrzésére, az erőforrásaink megtartására. Folyamatosan kérjük tagjainktól a tevékenységükre vonatkozó visszajelzéseket, amelyek alapján javaslatokkal látjuk el a kormányzatot annak érdekében, hogy a leghatékonyabb intézkedéseket tudja megvalósítani. Fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül meginduljon a termelés minden szektorban, ennek biztonsági feltételeit meg kell teremteni. A tervező vállalkozások többségében fel vannak készülve a „home-office” munkavégzésre.  Ezen a héten jelentette be a kormány, hogy rövidesen nyilvánosságra hozza gazdaságélénkítő tervét, ebben már a kamarai javaslatoknak is benne kell lenniük.

Mit lehet a legjobb narratíva, illetve a legrosszabb forgatókönyv?
A siker vagy kudarc rajtunk múlik. Azt be kell látnunk, hogy áldozatok nélkül nem tudjuk megúszni. Ha fegyelmezettek vagyunk, betartjuk az egyészségügyi előírásokat, ha képesek vagyunk lemondani bizonyos dolgokról, kisebb áldozattal túl tudunk lenni a problémáinkon. Ha nem tudunk megegyezni, borítékolható a bukás. Ferenc pápa jelentette ki múlt heti közös imájában. „rettenthetetlenül menetelünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban…, a járvány keltette félelemben elérkezett az ideje, hogy észre vegyük: nem mehet előre mindenki a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább”. Valahogy így lehet érzékeltetni, mi is a lehetőségünk

Válságüzemmódban, tartaléklángon üzemel a mérnöki kamara is?
A kamara teljes gőzzel üzemel. Igaz mi is lehetővé tettük azoknak a dolgozóinknak az otthon dolgozást, akik ezt kérték. Időlegesen felfüggesztettük a vizsgáztatást, de a telefonos és postai ügyfélszolgálat, az online jogi képzés elérhető és működik. A napi feladatok kijelölését úgy szervezzük, mintha nem változtak volna meg a körülmények. A főtitkárságon a kapcsolattartás online felületen, illetve személyesen, az egészségügyi előírások betartásával történik. Igyekszünk minden fontos információt megosztani tagjainkkal. Rendszeresen egyeztetünk a szakmai szervezetekkel, a kormányzat képviselőivel. Gyakoribbak a hírlevelek, folyamatosan frissítjük a honlap és a www.mérnökvagyok.hu weboldal híreit. Az elmúlt héten kérdőíven kérdeztük meg a mérnököket az őket érintő változásokról. A kérdőívek kiértékelésén dolgoznak a kollégák, erről rövidesen részletesen beszámolunk. A válaszadók számából, a beérkezett javaslatokból látszik, hogy a kollégák komolyan vették a kérdéseinket. Észrevételeik segítik a kormányzat felé összeállított javaslatok elkészítését. Készülünk a küldöttgyűlésre, a tevékenységi beszámoló, a gazdálkodási beszámoló, a 2021 évi költségvetési terv összeállítása folyamatban van. Jeleztük a Miniszterelnökségnek, hogy ha a küldöttgyűlést május végéig nem lehet megtartani, akkor törvénymódosításra lesz szükség. Az alelnöki és elnökségi üléseket digitális felületen tartjuk meg, és kértük a tagozatokat is erre. Elmaradtak a szakmai rendezvények, de a képzéseket folytatni kell. Régóta készülünk az online szakmai képzések bevezetésére, de az erre vonatkozó szabályzatunkat ehhez módosítanunk kell. Ha a rendszer a jelen tapasztalatai alapján módosul, nyilván újra kell gondolni annak minden elemét. Ehhez természetesen a 19 területi kamara megegyezése szükséges. Az on-line képzéseknél például előnyben részesíthetők lennének azok a témák, amelyek több szakterület számára tudnak új ismeretekkel szolgálni. Ezek a képzések letölthetők, vagy élő közvetítésként interneten hozzáférhetők lehetnének. A Feladatalapú Pályázat témavázlatainak beadási határidejét meghosszabbítottuk, de eddig már a tagozatok fele elkészítette beadványát. Tovább folyik a szakmagyakorlási szabályozás egyeztetése, felkérjük a tagozatokat a klímaváltozás hatásainak kezelésével kapcsolatos javaslatokra. Az illetékes minisztériummal egyeztetést folytatunk a Nemzeti Energetikusi Hálózat szolgáltatásainak feltételeiről, a kamara által biztosított szakmai konzultációs tevékenység tartalmának meghatározásáról.
Lassan letelik a kamarai tisztségviselők mandátumának harmadik éve, ezért meg kell kezdenünk a felkészülést a 2021. évi tisztségviselő választásra is. Hosszú ideje csak azt hallani, hogy fiatalítani, fiatalítani. Most itt lesz az idő és az alkalom, hogy ezt megtegyük. 

Közben készül az építésgazdasági stratégia az ITM-ben, melybe bedolgozik a mérnöki köztestület is, illetve a napokban elkezdődött egy építőipari javaslatcsomag kidolgozása is a COVID-19 vírus okozta pandémiás helyzet negatív hatásainak enyhítésére és kezelésére. Hogyan foglalhatók össze szakmai önkormányzatunk tézisei és kérései?
Az építésgazdasági stratégiával már közel egy éve foglalkozunk, jelentősége a jelenlegi helyzetben még jobban felértékelődött. A gazdaság fejlődése erős építésgazdaság nélkül elképzelhetetlen, egy új gazdaságélénkítési terv alappillére kell, hogy legyen. Ehhez az alappillérhez, annak megerősítéséhez tettünk javaslatokat. Véleményünk szerint a stratégia csak akkor tud eredményes lenni, ha az építésgazdaság irányítási struktúrája egységes, a gazdasági folyamatok működése egyértelmű szabályok szerint történik. Több szakmai szervezettel kidolgoztuk ennek a szabályozásnak a részleteit. A Beruházási Folyamatok Rendszere szakmai javaslatunk a minisztériumok asztalán van. De erről már sokszor és részletesen irtunk. A stratégiával kapcsolatos részletes javaslataink a kamara honlapján lesznek olvashatók. A C19 vírusjárvány jelentősen érinti a mérnököket, a mérnökvállalkozásokat, ezért összeállítottuk azokat a javaslatokat, amelyek segíthetik a vészhelyzetben való túlélést. Alapvető, hogy tovább tudjunk dolgozni, a tervezések ne álljanak le. A munkafeltételek változása, a financiális problémák egyaránt érintik az egyéni vállalkozókat, a vállalkozásokat és alkalmazottjaikat. Ezért javaslatcsomagot dolgoztunk ki, amely érinti a kisadózó vállalkozókat, mikro és kisvállalkozásokat, valamint a nagyobb mérnöki vállalkozásokat. A javaslatok összeállításánál – ha kell, kiegészítésénél – a kérdőívre adott válaszok nyújtanak segítséget. Fontosnak tartjuk, hogy az egyéni vállalkozó és mikrovállalkozó mérnökök is részesüljenek abban a kedvezményben, amelyet a járvány nemzetgazdaságot sújtó hatásának enyhítése érdekében a kormány több kisadózó (KATA) csoport számára megállapított. A kis- és közepes méretű mérnökvállalkozások folyamatos működése érdekében a legfontosabb javaslatok közé tartozik, hogy az állami projektekben kerüljön bevezetésre a részlegesen előrehozott fizetési rendszer (teljesítési előleg); a mérnök-vállalkozások igényelhessenek alacsony kamat mellett áthidaló működési és munkahely megtartó hiteleket; a szerződésben megkötött határidők indokolt esetben hátrányos feltételek nélkül legyenek felülvizsgálhatók, módosíthatók. További javaslat, hogy a mérnökvállalkozások általánosságban is, de a munkavállalók megtartása esetén nagyobb mértékben élhessenek járulék és adófizetési kedvezményekkel. A kamara adózási könnyítések bevezetését is javasolja a kormányzatnak: ezek közé tartozik az adófizetési késedelem megengedése, a kisvállalkozói adócsökkentés az elmúlt évi bevételhez viszonyított visszaesés mértékének megfelelően, valamint a cégek adóelőleg feltöltésének elengedése és a tényleges kifizetéshez képesti ÁFA és adóelőleg befizetési kötelezettség bevezetése. Javaslatot tettünk arra is, hogy – a lánctartozások elkerülése érdekében – a terveket addig ne lehessen felhasználni, amíg azokat ki nem fizetik, ez hosszú ideje megoldatlan problémája a vállalkozásoknak. A kamara által javasolt intézkedéseket nélkülözhetetlennek tartom ahhoz, hogy az építésgazdaság, és a hozzá kapcsolódó foglalkoztatottság a lehető legkevésbé sérüljön és a lehető leggyorsabban kilábaljon a járvány okozta súlyos következményekből. Még nem ismerjük a kormány gazdaságélénkítési tervét, de tudomásul kell vennünk, hogy a veszélyhelyzet leküzdése csak közös áldozatok árán lehetséges. Mindenkinek el kell gondolkoznia azon, hogy mivel is járult hozzá a problémák megoldásához, emberi és szakmai kapcsolataiban milyen példával járt elöl. Kívánom minden kollégámnak, őrizze meg egészségét, a mérnöki hivatása szeretetét.

Fotók: Németh Csaba/MMK

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom – közölte a kőolajipari vállalat április 23-án.   A tesztelést a dél-romániai Ploiesti város közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban végzik. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés...

Átadták a megújult Sió-zsilipet és az új közösségi teret

Átadták a megújult Sió-zsilipet és az új közösségi teret

Átadták a megújult Sió-zsilipet április 23-án, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe április 24-től nyitva áll a közönség előtt.   A beruházás átadóünnepségén, Siófokon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium...