23° C
Ma 2024. május 25., szombat, Orbán napja van.
23° C
Ma 2024. május 25., szombat, Orbán napja van.
Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...

Mérnökünnep

márc 10, 2020 | fókusz

A Magyar Mérnöki Kamara március 9-én, a Duna Palotában adta át a kiemelkedő mérnöki teljesítmények elismerését szolgáló kitüntetéseit.

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó kamarai aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara Alelnöki Tanácsa.

Az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Kun Gábor villamosmérnök, a Hungaroprojekt Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, az MMK Elektrotechnikai Tagozatának elnöke vehette át a Puskás Ferenc stadion elektromos ellátásának, erős- és gyengeáramú rendszereinek, világításának, közvetítéstechnikájának, informatikájának teljeskörű, világszínvonalú tervezéséért, amely megfelel a rendkívül magas „UEFA2020” elvárásoknak.

Az életműdíjat dr. Ijjas István professor emeritus kapta a mérnökgenerációk nevelésében végzett fél évszázados tevékenységéért, szakmai-tudományos publikációiért, oktatás-szervezői tevékenységéért, a magyar mérnökség hírét, megbecsültségét gazdagító kiemelkedő nemzetközi tevékenységéért, példaadó szakmai-közéleti tevékenységéért, és a Magyar Mérnöki Kamarában végzett önzetlen tevékenységéért.

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett, 2000-ben alapított Zielinski Szilárd-díjat idén négy kollégánknak ítélte oda a kuratórium:

Dr. Bánó Imre gépészmérnök, mérnök-matematikus, repülőgép-szakmérnök részére, aki a Magyar Mérnöki Kamara alapító tagjaként a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara több cikluson át elnökségi tagjaként és a Gépészeti tagozat elnökségi tagjaként a magyarországi polgári repülés hagyományainak őrzőjeként egyedülálló repülőgép-tervezői munkát végzett. Tudományos tevékenysége is elsősorban a repülőgép-tervezés köré csoportosul, miközben számos magas színvonalú írást publikált a Repüléstudományi Közleményekben. Oktatási, továbbképzési tevékenységével sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját.

Dely Kornél villamosmérnök, műszaki tanár részére, aki a Magyar Mérnöki Kamara tagja, és aki kiemelkedő szakmai tervezői munkát végzett elsősorban a távközlés, intézményi erősáramú tervezés és a villámvédelem területén. Tudományos és publikációs tevékenységét nemcsak a szakmai kiadványokban, hanem a széles nyilvánosság előtt is jelentős figyelem követi.

Tuczai Attila gépészmérnök, klímatechnikai-szakmérnök részére, aki a Veszprém megyei Mérnöki Kamara tagjaként munkáját felelősségteljesen végezve vezeti az épületgépész szakcsoportot. Számos kórház és egészségügyi intézmény gépészeti tervezése mellett– a teljesség igénye nélkül – olyan emblematikus épületek kötődnek nevéhez, mint a Herendi porcelánmanufaktúra, a Veszprém Aréna vagy a Hangvilla.

Wéber László építészmérnök, gazdasági mérnök, címzetes egyetemi docens részére, aki elsősorban jelentős hazai közintézmények megvalósítása során szerzett érdemeket, mint például a Bazilika felújítása, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a RAM Colosseum építése vagy a Keleti és Nyugati pályaudvar homlokzati rekonstrukciója. Egyik kezdeményezője a Magyar Mérnöki Kamara által indított Beruházáslebonyolító mesteriskolának.

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:

Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi főosztályvezető-helyettese részére a tűzvédelem és tűzmegelőzés területén tett sikeres jogszabály-előkészítési, szabványkidolgozási, oktatási és ismeretterjesztési munkájáért, különösen a villamos témájú Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek kidolgozásáért és karbantartásáért.

Dr. Gingl Zoltán egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Informatika Tanszék vezetője részére a műszaki informatika oktatása érdekében folytatott elkötelezett munkájáért és a tudományág széleskörű megismertetése terén tett sikeres erőfeszítéséért.

Hájos László vegyészmérnök részére az egyetlen magyarországi cukorgyár fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint a biogáz energetikai és közlekedési hasznosításának terjesztéséért.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke részére az építőipar fejlesztése, a mérnökök érdekvédelme érdekében, a Magyar Mérnöki Kamarával folytatott hosszú távú sikeres együttműködéséért, valamint a közbeszerzések szabályozása terén az egységes közös álláspont kialakítása terén tett sikeres erőfeszítéseiért.

Kókai Tibor PhD, P. Eng. szerkezetépítő mérnök, a kanadai mérnökakadémia tagja részére a magasépületek dinamikai vizsgálatáért, földrengésre történő méretezésével kapcsolatos munkájáért, és e munka eredményeinek terjesztéséért, oktatásáért.

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részére a sikeres építőipari, magasépítési tevékenységéért.

Persányi István aranydiplomás építőmérnök részére a magyar építőipari termékek, szabadalmak, know-how sikeres nemzetközi értékesítéséért, különösen a belga cégekkel történt együttműködésért.

Vinkler Károly okleveles hűtőipari mérnök részére egy nemzetközi együttműködésben kifejlesztett új, hidraulikai méretező program adaptálásáért és nemzetközi használatóságának megteremtésért, elterjesztéséért.

A Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat a legkiválóbb statikus mérnökök és szerkezettervezők elsősorban erkölcsi elismerésére kitüntetést alapított, amelyet a neves, és széles körben elismert szerkezettervező mérnökről, dr. Menyhárd Istvánról nevezett el.

A tagozat 2019. évi díjazottjai is a március 9-i ünnepélyese eseményen vehették át elismerésüket: dr. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke (életműdíj), dr. Metzing Ferenc és dr. Dulácska Endre professzor.

A díjátadó ünnepség műsorában közreműködött a Duna Szimfonikus Zenekar és az óbudai Árpád Gimnázium Gyermekkórusa.

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...