Szakmai állásfoglalások

Az MMK Közlekedési Tagozatának szakmai nyilatkozata

Az elmúlt időszakban több sajtóhír is megjelent a Déli pályaudvar pótlás nélküli megszüntetésével kapcsolatban. Ezek egy része arról szólt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja a pályaudvar megszüntetésének lehetőségét is.

Az 1861-ben megnyitott Déli pályaudvar városközponti elhelyezkedésének és metrókapcsolatának köszönhetően is jelentős szerepet tölt be az ország vasúti közlekedésében. Budapest délnyugati, nyugati elővárosi forgalmának döntő hányadát szolgálja ki.

Időről időre felmerül a pályaudvar átalakításának, megszüntetésének gondolata, erről már több átfogó vizsgálat is készült. A tanulmányok egyöntetűen arra az eredményre jutottak, hogy az állomás megszüntetése szolgáltatási és hálózatfejlesztési szempontok alapján indokolatlan. Az MMK Közlekedési Tagozata nem támogatja a Déli pályaudvar pótlás nélküli megszüntetésével kapcsolatos elképzeléseket. Szakembereink ugyanakkor készséggel állnak a döntéshozók rendelkezésére, hogy segítsék a mindenki számára megnyugtató, optimális megoldás kialakítását.

MMK Közlekedési Tagozat Elnöksége