16° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
16° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...

A régióban elsőként szerezte meg a globális karbon menedzsment tanúsítványt a budapesti repülőtér

ápr 22, 2024 | országjáró

Újabb szintet lépett a környezettudatos működésben a Budapest Airport: a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte a 4+ „Átmenet” szintet. Ezt jelenleg az értékelésben résztvevő több mint 550 repülőtér kevesebb, mint tíz százaléka, egészen pontosan csupán 52 légikikötő[1] teljesíti, a közép-európai régióban pedig a Budapest Airport elsőként szerezte meg a tanúsítványt.

 

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) által életre hívott Repülőtéri Karbon Akkreditáció az egyetlen globális, intézményileg jóváhagyott program, amely a világ repülőtereinek szén-dioxid-kibocsátását szigorú tanúsítási rendszer segítségével értékeli, egytől ötig terjedő skálán. Ezen a tanúsítási skálán ugrott feljebb a Budapest Airport azáltal, hogy elérte a 4+ „Átmenet” („Transition”) minősítést. Ez a szintlépés alátámasztja, hogy a légikikötő a működéséből fakadó közvetlen karbonkibocsátást teljes mértékben ellensúlyozza, és partnerei bevonásával is törekszik az emissziók csökkentésére. Emellett a Budapest Airport kijelölt egy hosszú távú, abszolút emissziócsökkentési célt, kidolgozta az érintett felek partnerségi tervét, valamint a Párizsi Egyezményben meghatározott célkitűzésekkel összhangban létrehozta a Karbon Menedzsment Tervet, benne a csökkentési pályával, amelynek mentén az említett célokat megvalósítja.

A Repülőtéri Karbon Akkreditáció 4+ „Átmenet” szintjének eléréséhez a Budapest Airport a saját kibocsátásának csökkentése mellett az elmúlt években újabb elemekkel bővítette a közvetett, a repülőtéren működő vállalatok tevékenységéből származó karbonkibocsátás mérését. Az adatgyűjtés során a repülőtér-üzemeltető figyelembe vette többek között a légijárművek jégtelenítése és az utak, gurulóutak és forgalmi előterek síkosságmentesítése során használt anyagokra vonatkozó információkat, begyűjtötte az építkezések és fejlesztések során az alvállalkozók által használt üzemanyagok mennyiségére, a keletkező hulladék és szennyvíz útjára és kezelésére vonatkozó adatokat. A mérések emellett a légitársaságok részére kiszolgált teljes üzemanyag-mennyiségre és a repülőtéri dolgozók munkába járási szokásainak feltérképezésére is kiterjednek. Az így kapott átfogó elemzés hozzásegíti a Budapest Airportot ahhoz, hogy partnereivel közösen tovább mérsékelje a repülőtér környezeti hatását, és 2035-re elérje az ACI által kitűzött nettó zéró kibocsátási célt.

A 4+ „Átmenet” szinthez szükséges kritériumokat a programban részt vevő repülőterek mindössze 10%-a, jelenleg összesen 52 légikikötő teljesíti1, a közép-európai régióban pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az első, amely magáénak tudhatja ezt a minősítést. A Budapest Airport évek óta következetes stratégia mentén, partnereivel szorosan együttműködve csökkenti a repülőtér környezeti terhelését. Folyamatosan bővíti elektromos járműflottáját és fejleszti e-töltő infrastruktúráját, ezzel partnervállalatait is ösztönzi az e-mobilitás fejlesztésére. Ennek eredményeképpen az elektromos járművek töltéséhez 96 töltőpont áll rendelkezésre, a repülőtéren pedig már több mint 130 darab elektromos földi kiszolgáló eszköz látja el a feladatokat nap mint nap. Az elektromos autótöltési lehetőség emellett már az utasok számára is elérhető; a nyilvános parkolókban már 35 töltőhely található. 2023 januárjától a repülőtér áramfogyasztásának 100%-át megújuló energiaforrásból fedezik, folyamatban van egy 7,5 MW teljesítményű, saját napelempark fejlesztése és a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges munkálatok előkészítése is. Az eddig megvalósított intézkedéseknek köszönhetően a vállalat az elmúlt tíz évben közvetlen fajlagos szén-dioxid kibocsátását 70%-nál nagyobb mértékben csökkentette, és a hulladékkezelés terén is kiemelkedően teljesített: 2023-ban a kommunális és csomagolási hulladékának 73%-át újrahasznosította, amely a lakossági arány több mint kétszeresét jelenti. A társaság földgázfogyasztása pedig egy év alatt 22%-kal mérséklődött.

Olivier Jankovec, az ACI EUROPE főigazgatója hangsúlyozta: „A Budapest Airport a Repülőtéri Karbon Akkreditációs program keretében elért legújabb vívmányát csak dicsérni tudom. A 4+ Átmenet minősítés megszerzésével a magyar légikikötő újabb kritikus lépést tett a szén-dioxid-gazdálkodás terén, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben összehangolta szén-dioxid-csökkentési pályáját a Párizsi Egyezmény ambiciózus klímacéljaival. A Budapest Airport az első repülőtér Közép-Európában, amely elérte a szén-dioxid-gazdálkodás ezen érettségi szintjét, és azzal a célkitűzésével, hogy már 2035-re elérje a nettó nulla kibocsátást a saját irányítása alatt álló szén-dioxid-kibocsátások tekintetében, a repülőtér globális szinten is egyértelműen vezető szerepet tölt be a klímavédelmi intézkedések terén. Az egész csapat előtt le a kalappal ezért a jelentős eredményért!”

„Felelős repülőtér-üzemeltetőként meggyőződésünk, hogy a környezetvédelem terén mielőbbi cselekvésre és a fenntartható gyakorlatok mindennapi működésbe történő integrálására van szükség” – mondta Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „a 4+ „Átmenet” szint elérése alátámasztja, hogy következetes stratégiát követve, szenvedélyes és hozzáértő csapatával a repülőtér képes a nélkülözhetetlen működését fenntarthatóbb módon is ellátni. A következő lépcsőfok az ACI Repülőtéri Karbon Akkreditáció 5. szintjének teljesítése, amely egyet jelent a nettó zéró kibocsátás elérésével. Célunk, hogy ez legkésőbb 2035-ig megvalósuljon.”

 

A fő cél: nettó zéró kibocsátás 2035-ig

A Budapest Airport 2019-ben csatlakozott az ACI „NetZero by 2050” kezdeményezéséhez, amely azt a célt tűzte ki, hogy a csatlakozó szervezetek legkésőbb 2050-re elérjék a működésből fakadó nettó zéró karbonkibocsátást. A Budapest Airport azonban azt az ambiciózus célt határozta meg magának, hogy szén-dioxid-kibocsátását a határidőnél 15 évvel korábban, vagyis legkésőbb 2035-re nullára csökkentse.

[1] 2024. 04.19-i adat

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...