20° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
20° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...

Átadták Japán első szupermagas felhőkarcolóját

ápr 10, 2024 | kitekintő

Az amerikai Pelli Clarke & Partners stúdió tervezte Japán legmagasabb felhőkarcolóját, a Mori JP Tower-t, amely a tokiói Azabudai Hills fejlesztés részeként készült el.

 

A 330 méteres, üveggel borított Mori JP Tower Tokió első szupermagas felhőkarcolója és Japán legmagasabb épülete, amely meghaladja a szintén a Pelli Clarke & Partners által tervezett, 300 méter magas oszakai Abeno Harukas-t is. A Tokió Minato kerületében található Mori JP Tower az Azabudai Hills fejlesztés részét képezi, amelyet a Pelli Clarke & Partners a japán Mori Building fejlesztővel együttműködve tervezett. Az Abudai Hills fejlesztés célja, hogy Tokióban egy új központot hozzon létre hozzáférhető zöld közterekkel; a projekt részeként eddig a stúdió két másik felhőkarcolója, valamint a Heatherwick Studio által tervezett, hullámzó zöld tetővel ellátott épületek készültek el a fejlesztési területen.

A felhőkarcoló három méterrel alacsonyabb, mint a szomszédos Tokyo Tower nevezetesség. (Japán legmagasabb építménye a 634 méter magas Tokyo Skytree műsorszóró és kilátótorony – A szerk.) A felhőkarcoló ívelt, a föld közelében és a csúcsán elkeskenyedő homlokzatú. A tetején lótuszvirágok által ihletett, sziromszerű korona található. „Az épületeinkre mindig két fontos dolog jellemző: egy bizonyos módon érik el a földet, és egy bizonyos módon az eget” – nyilatkozta Fred Clarke, a Pelli Clarke & Partners társalapítója a Dezeen-nek. Mitch Hirsch, a stúdió munkatársa szerint a Mori JP Tower a japán felhőkarcolókra jellemző nagy szerkezeti maggal és padlólemezzel rendelkezik, ami szélesebbé teszi, mint a Londonra és New Yorkra jellemző karcsú felhőkarcolóknál. A Pelli Clarke & Partners az épület ívelt sziluettjét úgy tervezte meg, hogy ellensúlyozza a széles megjelenést, és a homlokzat oldalainak közepére függőleges szellőzőnyílásokból álló sávokat helyezett, amelyek vizuálisan négy vékonyabb részre osztják az épületet. „Úgy alakítottuk ki az épületet, hogy az ég felé keskenyedni kezdjen, és sziluettként koronát hozzon létre, amely a város számára felismerhető karakterré válik” – mondta Hirsch, hozzátéve, hogy vizualitásában karcsúbbá és kecsesebbé akarták tenni az épületet, mint amit a méretei alapján gondolhatnánk.

Az épület északi oldalára egy zöld, vízi elemekkel és szabadtéri ülőhelyekkel díszített téren keresztül lehet belépni. A déli oldalon egy nyitott sarokban mozgólépcső köti össze az utcát a felső emeleteken található kereskedelmi helyiségekkel. „A toronyház a földszinten kifejezetten átlátható, barátságos és elérhető” – mondta Hirsch, hiszen „az épületnek barátságosnak kell lennie a közösség számára, mind az utca felől, mind pedig a nyilvános zöldterület és a gyülekezőhely felől.”  A legfelső 11 emeleten lakások találhatók, a felhőkarcoló más részein pedig irodák és éttermek állnak az alkalmazottak rendelkezésére, kilátással Tokióra. A városrész szomszédos felhőkarcolói további lakásokat és szállodai szobákat kínálnak: az 53 emeletes „Residence A” 320 lakást és egy luxusszállodát foglal magába, a „Residence B” pedig 970 lakást fog tartalmazni a munkák befejeztét követően.

„Valójában nem építettük át a központot, hanem létrehoztunk egy újat” – mondta Clarke. „Itt nem egy központ állt, hanem egy régi városrész, igazán gyönyörű topográfiai adottságokkal, amelyet évszázadok óta senki nem látott, nem érzett és nem értett, főként azért, mert nagyon kicsi, alacsony házak tarkították. Festői és szép volt a maga módján, de nyilvánvalóan nem arra volt hivatott, hogy tartósan fennmaradjon.” A Pelli Clarke & Partners számos más felhőkarcolót is készített a tokiói Mori Building számára. A stúdió célja most az volt, hogy a Mori JP Tower ívelt formájával sziluettet hozzon létre, megkülönböztetve azt a Tokióban máshol látható szögletes felhőkarcolóktól. „Ha megnézzük a tokiói égboltot, az szinte mindig nagyon egyszerű, téglalap alakú hasábokból áll, míg a mi elképzelésünk az volt, hogy egy olyan jellegzetes látványt hozzunk létre, ahol az ember az égboltot fürkészve azonnal felismeri, hogy itt egy Mori projekt” – mondta Clarke. A Pelli Clarke & Partners további magas épületei közé tartozik Mexikóváros legmagasabb felhőkarcolója és San Francisco legmagasabb felhőkarcolója, amely 2019-ben a „legjobb magas épület” címet kapta.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2024/03/19/mori-jp-tower-pelli-clarke-partners/

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...