14° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
14° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.

XXVI. Mérnökbál

febr 21, 2024 | kitekintő

„Elképesztően csodálatos és tiszteletreméltó a mérnökök világa”
A báli szezon legrangosabb és legjobb hangulatú eseménye a hagyományos fővárosi mérnökbál, melyet két év szünet után, február 9-én rendezett újra Budapesten a Magyar Mérnöki Kamara, valamint a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara.


Az impozáns és ikonikus Corinthia Budapest hotelben tartott – amely 1896-ban még Grand Hotel Royal-ként nyitotta meg kapuit a pesti nagykörút közepén – több mint háromszáz fős társasági eseményen és éjszakába nyúló mérnökünnepen – melynek fővédnöke Lázár János építési és közlekedési miniszter, házigazdái Wagner Ernő MMK-elnök, illetve Szőllőssy Gábor BPMK-elnök voltak – az államigazgatás, a műszaki- és tudományos közélet irányítói, az MMK hazai és külföldi társszervezeteinek képviselői, az országos köztestület tisztségviselői, valamint magyar mérnökcégek vezetői vettek részt.

Köszöntőbeszédében Szőllőssy Gábor, a BPMK elnöke leszögezte: a bál nem öncélú rendezvény, nem csupán arról szól, hogy jót mulassunk, a legfontosabb, hogy megmutassuk magunkat és az eredményeinket. „Délelőtt a Mérnöki Kamarák Európai Tanácsa tartotta itt elnökségi ülését, melyen – a többi mellett – egy nagyon fontos kérdést is megvizsgáltunk: miként lehet a fiatal mérnököket bevonni a mérnöki- és a kamarai élet világába. Bizony ez nem egy egyszerű feladat, ennek megoldásához mindannyiunk együttműködésére szükség van – hangsúlyozta a BPMK elnöke.

„A társadalom látja, észreveszi és természetesnek veszi a mérnöki csodákat. Hát ne legyenek természetesek, legyünk önmagunk menedzserei, csak egy kicsit menjen nekünk is ez a hájp, nekünk is, mint másoknak! Soha nem volt ehhez a misszióhoz jobb hátterünk. Korábban kételkedéssel vegyített gyanakvással figyeltem azokra, akik minden fontos célhoz egy fontos minisztériumot akartak rendelni, mert mindig is a dereguláció pártján álltam. Belátom tévedtem, most, hogy látom az újonnan megalakult ügyünkkel foglalkozó minisztérium lendületét, bizakodó vagyok és hiszek Lázár János miniszter úrnak, hogy most a mérnökök évei következnek. Hiszek, mert most már mindenki számára nyilvánvaló: mérnök nélkül nincs társadalmi és gazdasági fejlődés, mérnök nélkül nincs fenntarthatóság” – fogalmazott köszöntőjében Wagner Ernő. Az MMK-elnöke hozzátette: „mi tudjuk, miként lehet egyszerre mértéktartóan élvezni a technika vívmányait és gondoskodni az unokáinktól kölcsönkapott javakról. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy a józan és a mértékadó mérnök e szellemben cselekszik. Elődömtől, Barsiné Pataky Etelkától kölcsönzöm a jelmondatot: Kérdezze mérnökét!” – húzta alá, majd jó szórakozást, tartalmas beszélgetéseket és szép emlékű estét kívánt a mérnökbál résztvevőinek.

Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára báli megnyitójában úgy fogalmazott: „elképesztően csodálatos és tiszteletreméltó a mérnökök világa, ezért van mit ünnepelniük”. Megköszönte a Magyar Mérnöki Kamara vezetése és tagjai aktív együttműködését a tavalyi esztendő törvényalkotási folyamatában – az állami beruházásokról és a magyar építészetről szóló törvények előkészítésében – és azt kérte, hogy az építészeti törvényhez készülő végrehajtási rendeletek kidolgozásában a mérnökök ugyanilyen konstruktívan működjenek közre – hogy „közösen tudjunk haladni a megkezdett úton”.

Régi hagyomány, hogy az országos mérnökbálon nyújtjuk át az országos kamara kitüntetéseit. Az Év Mérnöke Kamarai Aranygyűrű díjat idén Lóránd Miklós, dr. Szepes András és Kocsis András Balázs vehette át (a kitüntetettekkel készült portréinterjúkat lásd a Mérnök Újság január-februári lapszámában). Zielinski Szilárd-díjat vehetett át Buzás Zoltán, Györgyi Károly, Makra Magdolna és dr. Siki Zoltán. Magyar Mérnöki Kamaráért Díjat kapott dr. Bálint Ákos és Holló Csaba.

A mérnökbál vendégeit Farkas Izsák hegedűművész, Kökény Attila énekes, a Valcer Táncstúdió művészei, valamint a Dívák – Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit – Abba produkciója szórakoztatta, a bálteremben pedig a No Stress Band szolgáltatta a tánczenét hajnalig.

A RENDEZVÉNY FOTÓIT AZ ALÁBBI LINKEN TEKINTHETIK MEG: XXVI. Mérnökbál 2024


A XXVI. Mérnökbál támogatói voltak:

Főtámogató:
Corinthia Budapest

Kiemelet támogatók:
Építési és közlekedési Minisztérium
FŐBER Zrt.
EB Hungary Invest Kft.
Óbuda Group
HILTI
KÉSZ Holding Zrt.

Támogatók:
PURECO Kft.
ÉMI – Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.
Duna Motors Disztribúció Kft.
Honda Dream
Special Effects
No Stress Band
Exclusive Roses Art Of Flowers