18° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
18° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra idén

jan 31, 2024 | praxis

Több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra ebben az évben, ezen belül meghaladja a 100 milliárd forintot a hálózat rekonstrukciójához kapcsolódó forrás – mondta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára a tárca január 31-i budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Németh Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt több mint 10 évben mintegy 1000 milliárd forintot fordítottak a víziközmű-rendszerek fejlesztésére az országban, ugyanakkor a meglévő infrastruktúra szinten tartása, megújítása nem kapott kellő figyelmet, ezért a következő évek a rekonstrukciókról szólnak majd. Az induló országos rekonstrukciós program első elemeként a tervezésre biztosítanak forrást azoknak az állami szolgáltatóknak, ahol a legmagasabb a hálózati vízveszteség – közölte az államtitkár. Hozzátette: vannak olyan szolgáltatók, ahol a vízveszteség megközelíti az 50 százalékot. V. Németh Zsolt kiemelte, hogy sikeresen lezajlott tavaly az integrációs program, ennek keretében 14, korábban többségi önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató csatlakozott az állami szolgáltatókhoz. Az államtitkár felidézte: a Nemzeti Vízművek Zrt. 2023 elején 6 víziközmű-szolgáltató társaság felett gyakorolta a magyar államot megillető tulajdonosi jogokat. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2022-ben történt módosítása lehetővé tette az önkormányzatok számára, hogy ha nem tudnak vagy nem akarnak ellátási kötelezettségüknek eleget tenni, úgy az ellátási felelősséget és az ehhez kapcsolódó vagyont, illetve a szolgáltató társaságban fennálló tulajdonosi részesedést önkéntesen, ingyenesen átadhatják a magyar államnak.

A tavalyi integráció során 844 önkormányzat döntött a csatlakozás mellett, ezzel 644 víziközmű-rendszert adtak át – ismertette. A 6 regionális állami víziközmű-szolgáltató 1,77 millió lakost látott el 2022-ben, a tulajdonosi szerkezet átalakítása után a 18 többségi állami tulajdonban lévő szervezet mintegy 4,73 millió lakos ellátását biztosítja. Ezzel az ország területének felén már az állami víziközmű-szolgáltatók látják el a vízközmű-üzemeltetési feladatokat – emelte ki V. Németh Zsolt. A 18 víziközmű-szolgáltató összesen 11 650 munkavállalót foglalkoztat, így létrejött a 4. legnagyobb állami tulajdonú cég az országban – mutatott rá. Az integrációval érintett területeken biztosított az ellátás biztonsága és a szolgáltatások színvonalának egységes növekedése, valamint a feladatot ellátó szervezetek hosszú távú gazdasági stabilitása – hangsúlyozta az államtitkár.

Haranghy Csaba, a Nemzeti Vízművek Zrt. igazgatóságának elnöke a sajtótájékoztatón a további intézkedésekről elmondta: önkormányzati konzultációs tanácsokat alakítanak az állami tulajdonban lévő víziközművek szolgáltatási területein, víziközmű-szolgáltatónként egy-egy ilyen testület jön létre. A konzultációs tanácsok közvetlen kapcsolatot tartanak az önkormányzatok és a vízművek között, fórumai lesznek a szolgáltatók működésével kapcsolatos jelzéseknek, valamint a rekonstrukciós és fejlesztési tervek véleményezésének. A vis major helyzetek kezelése érdekében létrehozzák az állami tulajdonban lévő víziközművek közös raktárbázisát. Digitális nyilvántartási rendszerben válnak láthatóvá a vis major helyzetek kezeléséhez szükséges eszközök, azok helye és műszaki paraméterei, emellett több fizikai raktárbázist is kialakítanak majd – közölte Haranghy Csaba. (MTI)

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...