15° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
15° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
Villamosmérnök

Villamosmérnök

Országos illetékességű költségvetési szervnél végzendő, infrastruktúra fejlesztésre irányuló építési beruházásokban aktívan közreműködő villamosmérnök munkatársakat keresünk. Határozatlan idejű hivatásos jogviszony a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos...

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Sci-finek hangzik, de hamarosan valósággá válhat: Napenergia az űrből, amelyet mikrohullámok segítségével továbbítanak a Földre. Körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban sikerült ezt először megvalósítani. Japán 2024 áprilisában mutatta be terveit; az ország már...

2024 építészeti trendjei

jan 22, 2024 | kitekintő

A Dezeen a világ vezető és feltörekvő stúdióinak építészeivel beszélgetett, hogy megismerje előrejelzéseiket az iparágat idén meghatározó trendekről, melyet az alábbiakban közlünk.

 

A Counterspace és az OMA stúdiók építészmérnökei azok közé tartoznak, akik szerint 2024-ben kevésbé extravagáns és inkább közösségközpontú tervek fogják uralni a globális építészeti színteret. A legtöbbjük szerint a világpolitika lesz várhatóan a legnagyobb hatással az építészetre 2024-ben, és az országok elkezdenek „befelé figyelni”, protekcionistábbá válnak.

„A globalizációs mézeshetek kora lejárt” – mondta Wenchian Shi, az MVRDV Asia stúdió igazgatója.

„Minden ország és minden kontinens egyre inkább befelé figyel, és igyekszik védekezőbbé válni” – mondta a Dezeen-nek David Gianotten. az OMA ügyvezető partnere. Amellett, hogy egyetértett az MVRD Asia igazgatójával, úgy véli, hogy „a bőség korszaka a jelek szerint a végéhez közeledik, az erőforrások szűkösségével nézünk szembe” – mondta. Gianotten hozzátette, hogy „a Covid-19 világjárvány és a nemrégiben kitört két háború sokunkban bizonytalanságérzetet keltett, ami új tervezési megközelítésekhez vezet: a helyi közösségeket és a biztonságos terek létrehozását helyezik előtérbe mind a tervezők, mind az építtetők. Az emberek aggódnak a közösségükért, és tudni akarják, hogyan tudnak segíteni” – fejtette ki.

„Úgy gondolom, hogy az épített-környezetvédelmi iparág inkább arra fog összpontosítani, hogy olyan biztonságos helyeket hozzon létre, ahol a közösség különböző szereplői fokozottan érezhetik az összetartozást, és a közjó érdekében cselekedhetnek” – nyilatkozta a Counterspace alapítója, Sumayya Vally a 2024-re vonatkozó reményeire vonatkozóan. Véleménye szerint hangot kell adni a helyi közösségeknek, amelyekről korábban esetleg nem vettek tudomást. „Szeretném, ha az építészet a különböző tapasztalatok és perspektívák képében mutatkozna meg, amelyek kontextusában mélyek” – mondta Vally, akit a Dezeen Awards 2023-on az év feltörekvő építészének választottak.

Eközben a Snøhetta társalapítója, Kjetil Trædal Thorsen úgy véli, hogy a jelenlegi világesemények 2024-ben és azon túl visszafogottabb építészethez fognak vezetni. „Jelenleg nem lehet kétséges, hogy a folyamatos konfliktusok, a polarizáció és a társadalmi egyenlőtlenség továbbra is destabilizálni fogja a társadalmakat világszerte. Ez már most hatással van a gazdaságra, a politikára, ezáltal ügyfeleinkre is, akik a biztonságosabb választások, az ismert megoldások és a kevesebb kísérletezés felé fordulnak.”

Az MVRDV partnere, Stefan de Koning is csatlakozott a fenti véleményhez: „A gazdaság, a környezetvédelem és minden más folyamatos válsága miatt arra számítok, hogy a luxusszektorban visszaesés várható. Ez még az olyan helyekre is vonatkozik – például az Egyesült Arab Emírségek -, amelyek korábban nagyon luxusorientáltak voltak, ugyanakkor ahol kezdünk nagyobb érdeklődést látni a kevésbé hivalkodó építészeti stílus iránt.”

A Heatherwick Studio partnere, Mat Cash szerint azonban a jelenlegi világpolitikai helyzet teljes hatásait csak 2024-ben fogjuk megismerni, amikor a világ a The Economist szerint a történelem legnagyobb választási évével néz szembe. „Több mint négymilliárd embert – a világ népességének több mint felét – fogják szavazásra buzdítani” – mondta Cash. „Mindegyik ilyen pillanat segíteni fog meghatározni egy mozgalmat, amely vagy a nagyobb polarizáció és az elszigetelődés, vagy a globálisabb együttműködés irányába mutat” – magyarázta. Ezek a választások „messzemenő hatással” lehetnek az építészetre, mivel meghatározzák, hogy a világ milyen válaszokat ad majd a jelenlegi kihívásokra.

Egy másik trend, amely várhatóan 2024-ben dominanciára tör, a fenntarthatóságra való nagyobb összpontosítás. „Lehet, hogy végre ismét úgy tekintünk a fizikai környezetünk megteremtésére, mint az emberiséghez való pozitív hozzájárulásra, ahelyett, hogy teher lenne” – mondta Kjetil Trædal Thorsen. Ez volt az építészek 2023-as trendjóslata is. Az építészek azonban azt mondták a Dezeen-nek, hogy az intézkedések célzottabbá és ezáltal hatékonyabbá válnak ebben az évben. „Ahogy egyre többen érzik a probléma sürgősségét, úgy gondolom, hogy az éghajlatváltozás által az épített környezetre jelentett konkrét kockázatok kezelésére fogunk jobban összpontosítani, mint a környezeti jólétet szolgáló általános tervezési megközelítésekre” – mondta Gianotten.

A holland Overtreders W stúdió társalapítója, Hester van Dijk arra számít, hogy az építészek egyre inkább a bioalapú – biológiailag lebomló élő anyagokból készült – anyagokat helyezik előtérbe. „A holland kormány például nemrég 200 millió eurót különített el arra, hogy a hollandiai új épületekben a bioalapú anyagok arányát három százalékról 30 százalékra emelje” – magyarázta. A pénzt arra szánják, hogy a gazdálkodók és az építőiparban dolgozók együtt dolgozzanak azon, hogy bioalapú építőanyagok kerüljenek piacra.

Eközben Stuart Latham, a Foster + Partners munkatársa szerint a projektek szén-dioxid-kibocsátásának pontosabb számításai fognak megjelenni: „Az egyre kifinomultabbá váló szén-dioxid-számítások révén az épületek teljesítményére vonatkozó előrejelzések nagyobb biztonságot nyújtanak. A közelítések egyre inkább háttérbe szorulnak” – magyarázta. „A Foster + Partners úgy véli, hogy a retrofit és a meglévő épületek újjáélesztése és újraértelmezése tovább erősödik, ahogy a megtestesült szén-dioxiddal kapcsolatos tudatosság az egész iparágban növekszik” – tette hozzá.

Alexandra Hagen, a Dezeen Awards 2023-as év építészstúdiójának választott White Arkitekter vezérigazgatója egyetértett Stuart Lathammal. „Kreativitásunkat arra fogjuk összpontosítani, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki abból, amit már megépítettünk. Építészként a tervezést eszközként fogjuk használni a meglévő épületállomány kreatív módon történő újragondolására és újjáélesztésére. Ez a belsőépítészettől a generáltervezésig hatással lesz” – mondta Hagen.

A Heatherwick Studio partnere, Cash szerint a retrofit iránti elkötelezettség az építészek új épületek tervezésében is megmutatkozik majd 2024-ben, és a hosszú élettartamra tervező stúdiók száma is növekedni fog. „Úgy gondolom, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetések lassan elmozdulnak majd a pusztán az épület életciklusával való foglalkozásról a tényleges élettartamra” – mondta. Szerinte a „gyors építészet” – azaz a 20-30 éves élettartamra tervezett épületek – és a nyilvánossággal való fokozottabb kapcsolattartás irányába fog elmozdulni. „Olyan törekvő gondolkodásmódra van szükségünk, amely 1000 évre tervez. [A közönség] az épületek hosszú élettartamának és végső soron sikerének a megítélője. 2024 sokkal inkább arról fog szólni, hogy a nyilvánosság hogyan vesz részt aktívan ebben a beszélgetésben, és hogyan kezdjük el hallatni a hangjukat” – érvelt Cash.

Erre megoldást nyújt, ha több vegyes használatú épületet tervezünk, mely tipológiát a Zaha Hadid Architects társigazgatója, Melodie Leung megerősítette a 2024-es évre. „Az ügyfelek és a tervezőcsapatok árnyaltabban közelítenek a térhasználat felé: átgondol tervekre van szükség ahhoz, hogy a tereket, amelyekben az emberek élnek, dolgoznak és társasági életet élnek, hogyan lehet megosztani és másképp használni a különböző napszakokban, és hogyan lehet azokat a jövőbeli évtizedekben átalakítani. Már nem feltételezzük, hogy az épületeket mindig ugyanúgy fogják használni” – tette hozzá Leung.

Az építészek azonban nem értettek egyet abban, hogy az olyan technológiák, mint az AI milyen irányt vesznek majd 2024-ben, miután a téma 2023-ban jelentős hype-ot keltett. Hagen és Leung számára egyre fontosabb lesz a folyamatos továbbképzés ezen a területen: „A folyamatos továbbképzés a tervezés, a fenntarthatóság és a technológia terén 2024-ben kulcsfontosságú. Rövidesen, úgy vélem, új mesterséges intelligencia-eszközök fognak segíteni bennünket a projektjeink elemzésében és tervezésében”  – mondta Hagen.

Leung szerint az építészet és a mérnöki tudományok 2024-ben „elválaszthatatlanná válnak a digitális világtól”: „A mesterséges intelligencia fejlődése növeli a tervezőcsapatok azon képességét, hogy komplex információs és elemzési rétegeket integráljanak a tervezési folyamatba azzal a céllal, hogy fenntarthatóbb és tartósabb épületeket érjenek el” – magyarázta.

A spektrum másik végén azonban a MAD alapítója, Ma Yansong szerint az építészet jövőre eltávolodik a technológiától: „Míg a mérnöki tudomány és a technológia gyorsan fejlődik, addig az építészet képes reagálni és szinkronizálni az emberi érzelmekkel. Az építészet nem a technológia terméke vagy puszta eredménye, hanem mélyen gyökerezik a művészetben, a kultúrában és a civilizációban” – folytatta. „Magunk mögött hagyjuk a tiszta digitális építészetet, amelynek nincs kifejezőereje vagy lelke” – magyarázta.

Eközben a Counterspace alapítója szerint a mesterséges intelligencia integrációja az építészetbe elkerülhetetlen, és arra ösztönözte az építészeket, hogy arra összpontosítsanak, amit irányítani tudnak. „Az építészek már évek óta dolgoznak a mesterséges intelligenciával. Szerintem a kérdés nem az, hogy hatással lesznek-e ránk vagy sem azok a változások, amelyekről tudjuk, hogy bekövetkeznek, hanem az, hogy hogyan tudunk olyan platformokat építeni, amelyek többféle kontextusból származó hangokat erősítenek fel, különböző tudásanyagokat foglalnak magukban; és olyan modelleket építenek, amelyek különböző perspektívákkal rezonálnak” – mondta Vally. Vally konkrétan azt reméli, hogy 2024-ben több építész fog a mainstream trendeken túlra tekinteni, és nagyobb figyelmet fordít majd azokra a kontextusokra, amelyekben terveznek: „Ahelyett, hogy a trendekre figyelnénk, valóban tanulmányoznunk kellene a múltbeli és jelenlegi körülményeinket, hogy feltárjuk a helyben várakozó történeteket és történelmeket” – zárta gondolatait.

Thorsen egyetértett ezzel, és megkérdezte: „Mit gondolsz? Lehet, hogy a trendek egy kicsit már nem is léteznek?”

Összefoglalva elmondható, hogy a fenti vélemények alapján kevesebb kísérletezés és több „biztonságos tér” fogja meghatározni az építészetet 2024-ben.

 

Forrás: Less experimentation and more „safe spaces” will define 2024 architecture (dezeen.com)

Villamosmérnök

Villamosmérnök

Országos illetékességű költségvetési szervnél végzendő, infrastruktúra fejlesztésre irányuló építési beruházásokban aktívan közreműködő villamosmérnök munkatársakat keresünk. Határozatlan idejű hivatásos jogviszony a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos...

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Sci-finek hangzik, de hamarosan valósággá válhat: Napenergia az űrből, amelyet mikrohullámok segítségével továbbítanak a Földre. Körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban sikerült ezt először megvalósítani. Japán 2024 áprilisában mutatta be terveit; az ország már...