17° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
17° C
Ma 2024. május 08., szerda, Mihály napja van.
100 éves a kismegszakító

100 éves a kismegszakító

A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek...

EM: újabb közzétételi eljárás indul ipari erőművi kapacitások csatlakozására

nov 30, 2023 | piac

Megkezdődik az erőművi és villamosenergia-tárolói csatlakozási igényekre vonatkozó második közzétételi és együttes igényvizsgálati eljárás 2023. november 30-án – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium (EM).

 

Az első körben szabályozott keretek között lekötött 2065 megawattnyi új kapacitás 2028 végéig kapcsolódhat be a hazai villamosenergia-rendszerbe. A zöldenergia a magyar gazdaság jövője, a környezetkímélő energiaforrások fokozott hasznosítása, a tárolás elősegítése Magyarország energiaszuverenitását is erősíti – hangsúlyozta a tárca. A közlemény szerint Magyarországon lendületesen nyer teret a decentralizált, jellemzően időjárásfüggő energiatermelés. A már működő naperőművek beépített teljesítménye meghaladta az 5500 megawattot, ebből mintegy 3300 megawatt az ipari méretű kategória részesedése. Az 50 kilowatt feletti létesítményekből az első közzétételi eljárás előtt megszerzett csatlakozási jogok alapján még egyszer ennyi állhat üzembe 2027 végéig. Az új kapacitások tervezhető ütemű befogadására bevezetett eljárásrend hozzájárul a zöldenergia termelés és tárolás kiegyensúlyozott elterjedéséhez. A hálózati engedélyesek a benyújtott igények alapján határozzák meg a belépő ipari létesítmények rendszerbe illesztéséhez szükséges hálózatfejlesztéseket.

Az első közzétételi eljárás eredményei alapján újabb 127 naperőmű épülhet meg összesen 1588 megawatt kapacitással. A jelenlegi tárolói kapacitás több mint tízszerese jöhet létre 63 projektben, összesen 287 megawattal. A garantált hálózati csatlakozás a már lezárult körben minden igénylő számára 2028 végétől áll rendelkezésre – írták. A nem időjárásfüggő termelőknek és az energiatárolóknak emellett korlátozott csatlakozási lehetőségük is van, ami a konkrét igény függvényében már 2024 és 2027 közötti időponttól elérhető. Idén az első tíz hónapban több mint 1500 megawattal nőtt a hazai naperőművek, napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye. Az idei bővülés augusztus óta nagyobb, mint amekkora a tavalyi rekordév egészében elért gyarapodás volt. Januártól november elejéig több kapacitás épült ki, mint amennyi 2020-ig összesen – ismertették. A zöldenergia termelését, tárolását és felhasználását a magyar családok körében is ösztönzi a kormány a jövőre induló Napenergia Plusz Programmal. A háztartási napelemes rendszerekkel együtt a Nemzeti Energiastratégiában még 2040-re megcélzott 12 gigawattnyi összes kapacitás egy évtizeddel korábban, 2030-ra rendelkezésre állhat – jelezte a tárca.

A hálózati engedélyes társaságok most meginduló második közzétételi eljárásában újabb csatlakozási igényeket nyújthatnak be az ipari beruházók. Az együttes igényvizsgálati eljárás célja, hogy a jelentkezők a szükséges hálózati beruházások meghatározása alapján a lehető legkorábbi csatlakozási dátumot kapják. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében elkerülhetetlen a nem időjárásfüggő termelőkapacitások megőrzése és újabbak létesítése. A szabályozható hagyományos erőműveknek és tárolóknak ezúttal is lehetőségük van a garantált időpontnál korábbi csatlakozásra, ha a napenergia-termelési csúcsidőszakokban nem táplálnak be a hálózatba – írta közleményében az EM. (MTI, kép: FB/EM)

100 éves a kismegszakító

100 éves a kismegszakító

A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek...