14° C
Ma 2024. május 09., csütörtök, Gergely és Katinka napja van.
14° C
Ma 2024. május 09., csütörtök, Gergely és Katinka napja van.
Villamosmérnök

Villamosmérnök

Országos illetékességű költségvetési szervnél végzendő, infrastruktúra fejlesztésre irányuló építési beruházásokban aktívan közreműködő villamosmérnök munkatársakat keresünk. Határozatlan idejű hivatásos jogviszony a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos...

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Sci-finek hangzik, de hamarosan valósággá válhat: Napenergia az űrből, amelyet mikrohullámok segítségével továbbítanak a Földre. Körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban sikerült ezt először megvalósítani. Japán 2024 áprilisában mutatta be terveit; az ország már...

Ember kontra AI az irodában

szept 23, 2023 | kitekintő

A mesterséges intelligencia hamarosan megérkezik az irodájába – és ha a Microsoft Teams-t vagy a Google Workspace-t alkalmazza, talán már ott is van! Ennek hátterében az OpenAI, a Microsoft és a Google hármas bejelentése áll. Mindegyikük „vállalati szintű” AI-eszközöket mutatott be, amelyek a nagyvállalatokat és más nagy szervezeteket célozzák meg. A Microsoft és a Google esetében ezek az AI-eszközök közvetlenül a világszerte többszázmillió munkavállaló által használt Office 365 és a Google Workspace alkalmazásokhoz kapcsolódnak.

 

A Microsoft elsőként, 2023 márciusában jelentette be az Office 365 Copilotot, de most két nagy kihívója is akadt. Az OpenAI 2023. augusztus 28-án jelentette be a ChatGPT Enterprise-t. A Google azonnal reagált, és másnap, augusztus 29-én bemutatta a Google Duet AI for Google Workspace általános elérhetőségét.

Az AI-modellek már most is számos feladatban segítenek, többek között az adatok elemzésében és a termelés automatizálásában. A különböző típusok képesek a gépek hibáit felismerni, a raktári komissiózó gépeket javítani, és a biológia rejtelmeit feltárni. Ezek a példák azonban, bár rendkívül hasznosak, specifikusak, és általában jelentős műszaki szakértelemmel rendelkező felhasználókat igényelnek.

„Az egyik ok, amiért a generatív AI olyan népszerű, a széleskörű alkalmazhatóság szemben a szűk AI-kkal, amelyek nagyon szűkkörűek alkalmazhatók” – mondja Andy Thurai, a Constellation Research alelnöke és vezető elemzője. Egy nagyméretű nyelvi modell (LLM), mint például az OpenAI GPT-4, olyan széleskörű feladatokban lehet hasznos, mint az érzelemelemzés, a kódgenerálás és az irodai automatizálás. Szintén fontos, hogy az LLM-ek ezeket a képességeket könnyen tanulható interfészeken keresztül biztosítják.

Ez kulcsfontosságú lehet a Microsoft Office 365 Copilot és a Google Duet AI számára, amelyek a szöveggenerálást, képgenerálást és adatelemzést felölelő, rendkívül széles körű, mesterséges intelligenciával támogatott funkciók gyűjtőnevei. Egy mérnök, aki egy értekezleten szeretné elmagyarázni egy rendszer képességeit, megkérheti például a Copilot vagy a Duet AI-t, hogy vázoljon fel egy prezentációt a vállalat munkaterületén már tárolt dokumentáció alapján. Bár ez a képesség új, ám az ehhez használt felület ismerős.

 

Ez nem csak a ChatGPT öltönyben?

A generatív mesterséges intelligencia elterjedése az általános termelékenységi eszközökben a várakozások ellenére máris kritikát vált ki. Nem nehéz megérteni, hogy miért: a ChatGPT Enterprise talán professzionálisabbnak tűnik, de a lényegét tekintve még mindig ugyanaz az LLM, amelyhez a felhasználók az OpenAI webes portálján keresztül közel egy éve hozzáférnek – és a továbbra is érzékelhető hibákból következik, hogy még nem vetette le gyerekcipőjét.

„A vállalatok azt feltételezik, hogy megtakarítást érnek el használatukkal, ám amikor elvégzik a megtérülési számítást, az összes költséggel együtt néha többe kerülhet számukra a használatuk” – figyelmeztet Thurai, feltéve azt a kérdést is, hogy „ha embereket alkalmaznak az AI által generált kód vagy tartalom ellenőrzésére és validálására, akkor mennyit takarítanak meg valójában?”

Nézzük ezt meg a hipotetikus mérnökünk hipotetikus prezentációján keresztül. Ha a mesterséges intelligenciát használjuk a prezentáció létrehozására, azzal időt takaríthatunk meg, de a mérnöknek okos dolog lenne ellenőrizni, hogy a prezentációban szereplő adatok helyesek-e. Ez különösen akkor igaz, ha a mérnök munkáltatója nem a vállalat saját adatain képezte ki a mesterséges intelligencia eszközeit.

A mesterséges intelligencia hozzáadása a termelékenységi szoftverekhez szintén aggodalomra ad okot a munkafegyverkezési verseny miatt. A Google, a Microsoft és az OpenAI nem feledkezik meg ezekről a problémákról, és lépéseket tettek enyhítésükre. A ChatGPT Enterprise például négyszeresére növeli a kontextusablakot (ez egy fontos előny, amely növeli a válasz generálása közben befogadható input hosszát), megosztható sablonokat ad hozzá a munkafolyamatok szabványosításához, és analitikai műszerfalat biztosít a felhasználási trendek vagy problémák feltárásához. A cégtrió lépéseket tesz az adatbiztonsággal és az adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmak csillapítására is: különösen arra esküsznek, hogy általános felhasználású mesterséges intelligenciamodelljeiket nem az ügyfelek adatain képezik ki.

 

A vállalatok felzárkóznak

Míg a generatív mesterséges intelligencia hátrányai elgondolkodtatóak lehetnek, az ellenkező probléma talán még sürgetőbb. A munkavállalók ingyenes generatív AI-eszközöket használnak arra, hogy saját maguk találjanak megoldást a munkájukkal kapcsolatos kihívásokra, akár a munkáltató támogatásával, akár anélkül. Ez okozott is már némi fejfájást: a Samsung 2023 márciusában letiltotta a ChatGPT elérését az alkalmazottak számára, miután kiderült, hogy legalább két mérnök bizalmas kódok hibaelhárítására használta azt.

„Az alkalmazottak mindannyian játszottak a ChatGPT-vel, és okos módokat találnak a használatára. A vezetőség azt mondja, hogy hűha, mi még nem jöttünk rá erre. Aggódnunk kell a megfelelőség, az IP-kérdések, a biztonság, az adatvédelem miatt, és ez mind jogos. De a szellemet már kiengedték a palackból” – mondta Rajesh Kandaswamy, az Aithena Strategy AI-stratégiai tanácsadója.

A mostani állapot Kandaswamy-t az első internet böngészőkre emlékezteti, mint például a Netscape Navigator (amely a Netscape Communicatorral a saját játékát a vállalati piacra tette). A világhálóhoz való könnyű hozzáférés a lehetőségek egész tárházát tette elérhetővé, ugyanakkor életre keltette a munkavállalók figyelemelterelésével- és a hálózat biztonságával kapcsolatos aggodalmakat is. A vállalatok persze kénytelenek voltak elfogadni a webet, mivel tudták, hogy az alkalmazottak úgyis használni fogják, akár engedélyezik, akár nem.

A webböngészőkkel való összehasonlítás más aspektusból is tanulságos: a generatív mesterséges intelligencia még mindig gyerekcipőben jár. A Google, a Microsoft és az OpenAI első verziói a nyilvánvaló utat választják, a meglévő platformokat generatív AI-eszközökké alakítva. A Meta azonban még nem jelent meg ezen a területen, és az olyan kisebb feltörekvők, mint a MosaicML és az Anthropic (amely most jelentette be a Claude Pro-t, a fogyasztói szintű ChatGPT-előfizetés alternatíváját), bizonyára saját elképzeléssel rendelkezhetnek a technológiában rejlő lehetőségekről.

„Ami azt illeti, az én jóslatom szerint valószínűleg valaki ki fogja egyenlíteni a játékteret, és átveszi az uralmat a nagy játékosoktól, ahogyan azt a Meta tette a Llama 2 modelljével, amely minden teljesítménybeli- és használati listát vezet” – mondja Thurai.

 

Forrás: Ready or Not: AI Enters the Workforce – IEEE Spectrum

Villamosmérnök

Villamosmérnök

Országos illetékességű költségvetési szervnél végzendő, infrastruktúra fejlesztésre irányuló építési beruházásokban aktívan közreműködő villamosmérnök munkatársakat keresünk. Határozatlan idejű hivatásos jogviszony a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos...

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Napenergia az űrből – megoldás az energiagondjainkra?

Sci-finek hangzik, de hamarosan valósággá válhat: Napenergia az űrből, amelyet mikrohullámok segítségével továbbítanak a Földre. Körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban sikerült ezt először megvalósítani. Japán 2024 áprilisában mutatta be terveit; az ország már...