-1° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.
-1° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.

OVF: nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak

aug 12, 2023 | praxis

Az áradó folyók vízgyűjtőin nem kell csapadékra számítani, így nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

 

A Dráva folyón levonuló árhullám augusztus 11-én a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál, a valaha mért legmagasabb vízszint alatt tíz centiméterrel.  A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek a helyszíneken fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén beavatkoznak. Az országban még mindig közel 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség. Az OVF szerint jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Közölték, a Rába a felső szakaszokon mindenhol apad: a folyó Győrnél pénteken a délelőtti órákban tetőzött 435 centiméteres vízállással, készültséget nem kellett elrendelni. A Mura vízgyűjtőjén a következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani, folytatódik az apadás. A Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken. A folyó tetőzése a védekezési szakaszon – Drávaszabolcs térségében – is megtörtént, így már ezen a szakaszon is lassú apadás indult el.  Mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes szakemberek egy részét átvezényelte a drávaszabolcsi szakaszra.

Kiemelték, hogy a lassú tetőzést követően sem áll le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások. Ezeket a vészőrök minden esetben megjelölik, figyelemmel kísérik, ha az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben. A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása vagy elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben – olvasható a közleményben. (MTI)