17° C
Ma 2024. május 07., kedd, Gizella napja van.
17° C
Ma 2024. május 07., kedd, Gizella napja van.
100 éves a kismegszakító

100 éves a kismegszakító

A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek...

Az elmúlt 10 év legmagasabb átlagpontszámaival jutottak be a hallgatók a BME-re

júl 27, 2023 | egyetemes

Az elmúlt 10 év legmagasabb átlagpontszámai kellettek idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) való bejutáshoz – közölte az egyetem július 27-én.

 

Tudatták azt is, hogy az intézménybe a tavalyinál jelentősen többen nyertek felvételt, így szeptemberétől 5026 elsőéves hallgatót fogad a BME, ami az előző évhez képest mintegy 5 százalékos növekedést jelent. A BME-s alapképzési és osztatlan szakokon közel 4113 fő tanulhat tovább ősztől, ami mintegy 6 százalékos bővülés az előző esztendőhöz képest. A Műegyetem annak ellenére növelni tudta a felvettek számát, hogy minden szakján minőségi felvételi követelményként megtartotta az emelt szintű érettségi elvárását. Kiemelték: a BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyerő jelentkezők létszáma és átlagpontszáma nemcsak magas maradt, hanem a tavalyihoz képest mindkettő nőtt: az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas, 427,8 pont, és az önköltséges formában felvettekkel együtt is meghaladja a 425 pontot. Ezek egyben az elmúlt tíz év legmagasabb felvételi átlagpontszámai a BME-n.

A mesterképzésben több mint 900 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Műegyetemen, emellett mintegy 1000 hallgató már felvételt nyert idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. Az elmúlt két évben – Magyarországon elsőként – a Műegyetemen indult el az űrmérnök és az építményinformatikai mesterképzés, valamint a nukleáristechnológia-menedzsment szakirányú továbbképzés.

A BME felhívja a jelentkezők figyelmét, hogy az idei pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjainak nagy részén állami ösztöndíjas helyeket is meghirdet, valamint mesterképzési szakjai nagy részét – önköltséges formában – szintén meghirdeti. Az augusztusi pótfelvételi során elérhető szakokról a felvi.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

Nyitókép: bme.hu

Minden eddiginél több elsőéves kezdheti meg tanulmányait ősszel a győri Széchenyi István Egyetemen

 

Csaknem 4500 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben, ami 38 százalékkal haladja meg a tavalyi 3200-as adatot – tudatta a felsőoktatási intézmény. 

 

Az Audi Hungária Járműmérnöki Karon a felvettek száma több mint 60 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A legkedveltebb idén is a magyar nyelvű járműmérnöki alapszak volt, de emellett az angol nyelvű képzések is jelentős érdeklődésre tartottak számot. A most felvettek pontátlaga a járműmérnöki és a logisztikai mérnöki szakokon meghaladta a 360, a műszaki menedzser szakon pedig a 340 pontot. A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar képzéseire az egy évvel ezelőttinél csaknem 60 százalékkal több, mintegy 1100 gólya került be. Népszerűnek bizonyult a mérnökinformatikus, a gépészmérnök, a villamosmérnök és a gazdaságinformatikus szak. A felvettek átlagpontszáma több szakon megközelíti vagy meghaladja a 380 pontot.  Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon a felvett hallgatók száma 20 százalékkal nőtt, átlagpontszámuk pedig minden alapképzésen meghaladja a 350 pontot. Az építészmérnök-képzés ezek közül is kiemelkedve 440 pont feletti értékeket mutat.

 

 

Soha ennyi hallgatót nem vett még fel az Óbudai Egyetem

 

Fennállása óta soha ennyi hallgatót nem vett még fel az Óbudai Egyetem (ÓE), az idei felvételin 3660 fiatal jutott be az intézmény valamely műszaki, informatikai, illetve gazdasági képzésére.

 

Az intézmény közlése szerint a felvettek száma 27,2 százalékkal haladta meg a tavalyi adatokat. Legnépszerűbbnek a mérnökinformatikus, villamosmérnöki, építészmérnöki, gépészmérnöki, valamint gazdálkodási és menedzsment alapképzéseik bizonyultak. Az ÓE közleménye idézi prof. dr. Kovács Levente rektort, aki szerint a hallgatói létszámnövekedés „komoly siker annak fényében, hogy néhány kivételtől eltekintve elvárás volt az emelt szintű érettségi, és minimum pontszámot is meghatároztak.” Hozzátették: az ÓE a felvettek számát tekintve a 8. legnépszerűbb magyar egyetem, illetve a legkeresettebb fővárosi székhelyű intézmények közé tartozik az ELTE-vel, a BME-vel és a BGE-vel egy sorban. Mint írták, a műszaki képzési területre felvettek száma is emelkedett, a gazdaságtudományok képzési területre felvettek száma duplájára, az informatika képzési területre felvettek száma pedig másfélszeresére nőtt 2017 óta. A legnépszerűbb szakokon igen magas volt a ponthatár, a gazdálkodási és menedzsment 399, kereskedelem és marketing szakon 397, a mérnökinformatikus szakon 387, az építészmérnöki szakon 374 ponttal lehetett bekerülni – számoltak be a részletekről, megjegyezve, hogy a pedagógus- és az agrárképzési területekre felvettek száma is duplájára nőtt az elmúlt hat évben.

Prof. Dr. Kovács Levente a közleményben úgy fogalmazott: az Óbudai Egyetem meghatározó feladatának tartja, hogy a helyben megszerezhető diplomával segítse az adott régió tehetséges fiataljait, illetve erősítse a térség gazdasági fejlődését. Kitért arra is, hogy az intézmény nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlatorientált képzésre, továbbá idén szeptembertől új tanterv szerint kezdik meg az oktatást, amely kiemelten fókuszál a középiskola és a felsőoktatás eltérő követelményeinek fokozatos összehangolására, valamint a mai digitalizált ipari (Ipar 4.0) trendeknek is megfelel.

(MTI)

100 éves a kismegszakító

100 éves a kismegszakító

A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek...