4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

Ismeretlen IPARTERV – kiállítás az Építészeti Múzeumban

jún 9, 2023 | história

A II. világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb magyarországi szakmai műhelye, az Ipari Épülettervező Vállalat tevékenységét idézi fel a MÉM MDK – Walter Rózsi-villa Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970 címmel június 9-től látogatható kiállítása.

 

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) 2022-ben nyitotta meg kiállítóhelyét az egykori Walter Rózsi-villában, a Bajza utcában. A Fischer József tervezte modernista villa, amely az államosítás után évekig, mint a BM Kórház gyermekrendelője működött, a felújítás után maga is építészeti látványosság, és a MÉM MDK gyűjteményének bemutatóhelye lett. Mint a MÉM MDK kiemelte, kreatív szakemberekkel, egyetemi oktatókkal és hallgatókkal, valamint építészekkel együtt keresik a választ arra a kérdésre, hogy miként jeleníthető meg az építészet múzeumi keretek között.

A közös gondolkodás új lehetőségét teremti meg a Műhelytér. Az egykori BM Kórház 6. számú épületének földszintjén kialakított, pop-up jellegű kiállítótér kísérleti, az építészeti kiállítás műfaját újragondoló tárlatoknak, eseményeknek is teret ad. Elsőként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) designkurátor képzésében részt vevő hallgatók Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970 című kiállítása látható a Műhelytérben. A tárlat célja, hogy felfedezze és bemutassa a második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai műhelye, az Ipari Épülettervező Vállalat, vagyis az IPARTERV tevékenységét, az általuk az 1950-60-as években létrehozott épületek ugyanis manapság már csak szűk szakmai körben ismertek.

A kiállítás egyfelől kísérletet tesz arra, hogy az eddig rejtőzködő IPARTERV-örökség emlékanyagának jelentőségére a hagyományos építészettörténeti megközelítéstől részben elszakadva, a társadalmi-kulturális összefüggésekre rávilágítva és a jelen aktualitásain átszűrve hívja fel a figyelmet, másrészt reflektáljon a ma újrahasznosítási törekvései révén mégis egyre inkább előtűnő értékeire. AZ IPARTERV-kiállítás június 24-én, a Múzeumok éjszakáján számos programmal várja az érdeklődőket.

A tárlat július 16-ig látható, szerdától vasárnapig a MÉM MDK – Walter Rózsi-villa Műhelytér kiállítóterében. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (MTI, kép: walterrozsivilla.hu)