4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

Rekordszámú gátat távolítottak el tavaly az európai folyókról

ápr 26, 2023 | kitekintő

Tizenhat országban legalább 325 vízlépcsőt, duzzasztógátat és átereszt távolítottak el tavaly az európai folyókról, hogy javítsák a természetes vizek egészségét és vadvilágát – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

 

A gátak eltávolításával foglalkozó európai szervezet (Dam Removal Europe) éves jelentésében rámutatott, hogy Spanyolország már második éve vezeti a listát, amelyen Svédország és Franciaország a második, valamint harmadik helyen áll. Herman Wanningen, a világ halainak vándorlását segítő alapítvány (World Fish Migration Foundation, WFMF) igazgatója és a Dam Removal Europe alapítója elmondta: büszkeséggel tekint a számokra, amelyek azt mutatják, hogy az országok egyre gyakrabban távolítják el az elöregedett gátakat és duzzasztókat, hogy helyreállítsák a folyók élővilágát. Európa-szerte több száz folyót zárnak el különféle típusú gátak, amelyek tizenöt százaléka elavultnak tekinthető, és az összeomlás veszélye fenyegeti őket. Becslések szerint mintegy 150 ezer elöregedett vízi építmény található a kontinensen.

Norvégiában dinamittal robbantottak fel egy hét méter magas duzzasztógátat, amely 1916 óta torlaszolta el a Tromsa folyót. Az év legnagyobb projektje azonban a franciaországi Sélune folyón található La Roche-qui-boit vízerőmű gátjának eltávolítása volt. A tizenhat méteres építmény 1914 óta állt a folyón. Két európai ország – Lettországa és Luxemburg – első alkalommal hajtott végre hasonló projektet. A tavalyi év meglepetése volt, hogy az ukrajnai háború ellenére sikerült eltávolítani a Kárpátokban található, hat méter magas, elhagyatott, omladozó Bajurivka gátat. Ezzel 120 év után további 27 kilométer vált hozzáférhetővé a vándorló halak – például a pataki pisztráng és a dunai galóca – számára a Perkalaba folyón. 2022-ben az eltávolított akadályok csaknem 75 százaléka vízlépcső volt, míg a többi áteresz vagy duzzasztógát. Legalább tíz vízerőműgátat számoltak fel Angliában, Finnországban, Franciaországban, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban.

Tavaly 36 százalékkal több ilyen építményt bontottak le, mint 2021-ben, amikor 239 vízi akadályt távolítottak el. „A folyók természetes áramlásának és összeköttetéseinek helyreállítása érdekében végzett akadálytalanítás számos haszonnal jár az ökoszisztéma számára: ilyen például az árvízvédelem, a vízminőség javulása és a rekreációs lehetőségek” – mutatott rá Wanningen. (MTI)