17° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
17° C
Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van.
Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...

Lánszki Regő: jelentős mérföldkőhöz érkezett a hazai műemlékvédelem ügye

ápr 18, 2023 | praxis

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a hazai műemlékvédelem ügye, az épített örökségünket kiemelten kezelő új építészeti törvénnyel és az új műemlékvédelmi szervezeti struktúrával végre tartósan és megnyugtatóan tudjuk rendezni a műemlékvédelem ügyét – fogalmazott Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára április 18-án, a műemléki világnapon rendezett budapesti konferencián.

 

Az államtitkár az ÉKM és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közös eseményén kiemelte: a magyar építészetről szóló, születendő törvény az állam kiemelt feladataként rögzíti a műemlékek és a műemléki területek védelmét és fenntartható használatának elősegítését, valamint az ehhez szükséges pénzügyi támogatások biztosítását. Lánszki Regő hangsúlyozta: az intézményrendszer komoly átszervezésével az egész országot lefedő, szakhatóságként működő központi örökségvédelmi rendszer kiépítése is megtörténik, amely tudományos alapú szakmai támogatást, a fenntarthatóságot segítő felügyeletet, valamint támogatáskezelést is biztosít, és amennyiben szükséges, hatósági feladatkörében is fellép. Az államtitkár beszélt az Országos Építészeti Tervtanács (OÉT) műemlékvédelemben betöltött szerepéről is. Közlése szerint a tavaly megerősített hatáskörű OÉT elé eddig összesen 676 terv került, köztük 136 műemléket érintett. „A 676 tervből 292-őt támogattunk, 193-at feltételekkel támogattunk, míg 191 tervet elutasítottunk” – összegezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a statisztika bizonyítéka annak, hogy ha szükséges, az OÉT kellő szigorral jár el minden hozzá tartozó, így a műemlékeket érintő ügyben is.

Lánszki Regő ezek mellett kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy mielőbb megszülessen a műemlékek országos, egységes nyilvántartása, amely egyebek mellett segíteni tudja a tudományos alapú döntéshozatalt, valamint azt is, hogy szélesebb társadalmi támogatottságot kapjon a műemlékvédelem ügye. Elmondta, szeretnék, ha az adatbázis hozzáférhetővé válna az érdeklődők számára is. Az államtitkár nemzeti örökségünk további kiemelkedően fontos egységeinek nevezte a mai határainkon kívül eső értékeket is. Elmondta, hogy ennek kapcsán céljuk egy külhoni műemlékkataszter felállítása.

Lánszki Regő kitért arra is, hogy a jövőben fókuszálni fognak arra, hogy az ingatlanfejlesztéseknél a zöldmezős, kifejezetten új építkezésekkel szemben a meglévő városi épületállományt preferálják, különös tekintettel a védelem alatt álló épületek felújítására, korszerűsítésére és üzemeltetésére. Hozzátette: mivel ennek nagyobb a költsége, motivációs eszközöket kell teremteniük, így kiemelt támogatási rendszert dolgoznak ki az épített örökséggel kapcsolatban. Hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a műemlékek ne csak megújuljanak, hanem élettel teljenek meg.

Budapest, 2023. április 18.
Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára előadást tart az ÉKM és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület műemléki világnapon rendezett budapesti konferenciáján 2023. április 18-án.
MTI/Balogh Zoltán

A Műemlékek megújulásunk energiahordozói című konferencián Vukoszávlyev Zorán, az ÉKM helyettes államtitkára is előadást tartott, amelyen egyebek mellett arról beszélt, hogy a műemlékekben lehet leginkább tetten érni a nemzeti kultúrát, ennél fogva épített örökségünk védelme a magyar építészet képviseletének legmagasabb szintje.

Az eseményen köszöntőt mondott Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke is. Mint felidézte, az ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezáltal is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára. Kiemelte: a műemlékvédelem komoly megbecsülést érdemel, minden érintett fél összefogására és lényegesen nagyobb szerepvállalására van szükség a műemlékek megőrzése érdekében. Reményei szerint ezek a szempontok a törvényben is érvényre jutnak – jegyezte meg. Mint fogalmazott, a világnap vissza- és előretekintés is egyben, ezért az ICOMOS évről évre kiemelt figyelmet fordít a jó példák bemutatására. Az eseményen ICOMOS-díjjal ismerték el a bonyhádi Ermel-Vojnits-mauzóleum helyreállítását és a székesfehérvári püspöki székesegyház belső restaurálását. Az ICOMOS Példaadó műemlékgondozásért díjában részesült a györkönyi pincehegy örökségének megőrzése és fejlesztése, a sopronbánfalvai vízimalom helyreállítása, valamint Szmodits Júlia, az Ybl Egyesület elnöke Ybl Miklós emlékezetének ápolásáért. (MTI)

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH...