19° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
19° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában

ápr 5, 2023 | egyetemes

Miként használható az épületek belső és külső tereinek tervezéséhez a mesterséges intelligencia, hogyan fejlődtek az autóipari vezérlőrendszerek az ABS-től az önvezetés irányába, miként zöldíthetők az ipari épületek a talajszondás CO2-csökkentéssel? – a kérdésekre a mesterséges intelligencia és az energiatudatosság szem előtt tartásával adhatók válaszok. Ez a két, napjainkat is átszövő, a jövő fejlődését meghatározó terület köré szerveződik a XVI. Pollack Expo, amelyet 2023. április 13-14-én rendez a pécsi Expo Centerben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK). A 100 tudományos előadás mellett látványos bemutatók, mintegy 130 cég kiállítása, konferenciák és interaktív programok várják a tudomány és a jövő iránt érdeklődőket.

 

A Pollack Expo a PTE MIK legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, egyben az egyetem, az ipar és a mérnöktársadalom találkozóhelye. A kiállító cégek standján a látogatók megismerkedhetnek a műszaki, illetve a mérnöki tudományok újdonságaival és megoldásaival, a szakmai bemutatókon, valamint az építőiparhoz, az épületgépészethez és a gépészethez, az informatikához és a környezetiparhoz, illetve a villamosiparhoz kapcsolódó szakmai előadásokon pedig a modern anyagok és eljárások, a jövő technológiáját fejlesztő kutatások kerülnek fókuszba. Az energiatudatosság szinte minden szekcióban szerepet kap, az expon rendezik meg az Emberközpontú komfort és energetika konferenciát, amely a jelenleg a mesterséges intelligencia felhasználásával folyó komfortelméleti kutatásokat foglalja össze. A IV. Kéménytechnológiák Konferencián bemutatkozik a Kéményjobbítók Országos Szövetsége, a programok között ismét megrendezik a tavaly nagy sikert hozó zsaluzatépítő versenyt egyetemi hallgatók részére, a legnagyobb kiállítótérben pedig többek között elektromos járműveket is láthat a közönség. Mivel a kar hallgatóinak 20%-a angol nyelvű képzésen vesz részt, évről évre nő az angol nyelvű szekciók száma a Pollack Expon. Idén építőipari és informatikai területen hallhatnak előadásokat angol nyelven a hallgatók, mint ahogy szintén angolul a Breuer Marcell Doktori Iskola is bemutatja kiemelkedő doktori értekezéseit.

A szakmai kiállításra a Dél-Dunántúl építészeit, mérnökeit – idén is akkreditált előadásokat hallgathatnak a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara és a Dél-Dunántúli Építész Kamara tagjai –, kivitelezőit, egyetemi hallgatóit és középiskolai diákjait is várják, de azok számára is hasznos lehet a kétnapos rendezvény, akik építkezést, felújítást terveznek, esetleg a műszaki újdonságok iránt érdeklődnek. Különleges bemutató-kamionnal érkezik a techóriás Huawei, amely több mint 80 m2-es kiállítótéren állítja ki legújabb fejlesztéseit. Az eseményre többek között játékokkal és nyereményekkel, valamint vezetett, interaktív szakmai túrákkal várják a régió középiskolás diákjait és tanáraikat. A szakmai túrákon a fiatalok megismerhetik a mérnöki pályákat, a kiállítások mentén a kar hallgatói által készített munkákat, betekintést nyerhetnek a mérnökképzés mindennapjaiba, az egyetemi élet sajátosságaiba. A Pollack Expon rendezik a „Tervezz te is ökoházat!” innovációs középiskolai verseny, valamint a Körber Innovathon díjátadóját, utóbbin azokat a PTE MIK-es egyetemistákat ismerik el, akik a Körber Hungária Kft. által kiírt gépészipari feladatokat a legmagasabb minőségben oldották meg.

 

A Pollack Expo részletes programja itt érhető el: https://pollackexpo.mik.pte.hu/

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...