16° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
16° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Ünnepélyes diplomaátadó a Műegyetem legnagyobb karán

febr 24, 2023 | egyetemes

Rekordszámú hallgató végzett tanulmányaival a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. A február 24-i díszeseményen részt vett Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is – közölte honlapján a Műegyetem.

 

A BME legnagyobb karának ünnepélyes diplomátadóján 586 alapképzésben, 262 mesterképzésben végzett hallgató vette át oklevelét. Charaf Hassan dékán, köszöntő beszédében hangsúlyozta: „a műegyetemi diplomához vezető út nem könnyű, de a BME VIK diplomája értékes útlevél, hiszen hallgatóink olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesznek szert, melyekkel mind a hazai, mind a nemzetközi munkaerőpiacon megállják a helyüket. Az itt töltött évek alatt, a tanulás mellett, igazi közösségek tagjaivá is válhattak.”

A dékán megemlítette a karhoz kötődő kiemelt eredményeket, mint például a Masat-1 és SMOG-P kisműholdak, a kvantum alapú kulcsszétosztás terén saját fejlesztésű eszközökkel elért távolsági rekord vagy Európa egyik legnagyobb akadémiai 5G campus hálózatának kialakítása. Charaf Hassan bízik abban, hogy a Műegyetem polgárai által képviselt tudásvagyont és szellemi bázist a fenntartó a legteljesebb mértékben elismeri és a tovább fejlődéshez szükséges forrásokat és jogosítványokat a jövőben is biztosítani fogja az intézmény számára.

A kar három alapszakán, öt mesterszakán és két doktori iskolájában közel 5100-an tanulnak. Magyarországon elsőként és egyedüliként 2022-ben itt indult űrmérnök képzés. A 47 kari kutatócsoport eredményei és kompetenciái a nemzeti értékteremtő folyamatokat régóta segítik és hozzájárulnak hazánk versenyképességének növeléséhez. A VIK népszerűsége évek óta töretlen. A 2023-as keresztféléves mesterképzésben felvettek létszáma szerinti országos kari toplistát a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara vezeti, ahol 2023. februártól 450 fő kezdi meg tanulmányait.

A mérnökinformatikus alapképzés diplomaátadó ünnepségét megtisztelte jelenlétével Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, aki beszédében felsorolta a magyar felsőoktatás eddig elért eredményeit. A világ 28 ezer egyeteme között 4 éve még csak 7, ma már 11 magyar egyetem tartozik a legjobb 5%-ba. Az eredmények javításában fontos szerepe van az innovációnak, melyben kiterjedt ipari kapcsolataival a BME VIK az élen jár.  „Versenyképességünk, sikerünk kulcsa a magyar felsőoktatás és gazdaság együttműködésében rejlik. Minden kormányzati intézkedés, melyet a felsőoktatás megújításáért az egyetemekkel közösen tettünk, azt a célt szolgálta, hogy a gazdaság és felsőoktatás egy jól működő, élő ökoszisztéma legyen” – mondta Hankó Balázs.

Köszöntőjében szólt a felsőoktatással kapcsolatos célokól is, melyek egyike, hogy 2030-ra legalább 1 top 100-as magyar felsőoktatási intézményt jegyezzenek, az innováció terén az EU 21. helyéről pedig a legjobb 10 közé léphessünk előre. A BME VIK jelentős szerepet vállal annak a célkitűzésnek a teljesítésében is, hogy 2030-ra a felsőoktatásban matematika-természettudomány-mérnök- informatika szakon (MTMI) végzettek aránya meghaladja az 50%ot, hiszen ezeknek a területeknek kiemelkedő szerepük van a magyar gazdaság sikerében.

Dr. Hankó Balázs beszédében megemlítette, hogy a magyar állam éves szinten 72 milliárd forint ráfordítással, különböző ösztöndíjakkal 180 ezer hallgatót támogat.

 

Forrás: Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság, bme.hu

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...