3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

Egyre több autós váltana elektromos vagy hibrid járműre

febr 24, 2023 | piac

A magyar autósok 18 százaléka szeretne egy-két éven belül elektromos vagy hibrid járművet vásárolni, tavaly ez az arány 16 százalék volt – mutat rá a Generali Biztosító januári reprezentatív felmérése, amelynek eredményeit február 23-án közölte.

 

Akik nem tartoznak az elektromos vagy hibrid járművet vásárolni szándékozók közé, ezt elsősorban az anyagiakkal (84%) indokolják. Az árak mellett a kényelmi szempontok számítanak leginkább: a kis hatótáv (57%) és a korlátozott töltési lehetőségek (50%) is visszatartják őket. A válaszadók a környezettudatosságot (71%) és az üzemanyagárakat (70%) nevezték meg a környezetkímélő autóra váltás legfőbb indokaiként, a tavalyi felmérésben az üzemanyagköltség még csak 53%-os részt képviselt. Az idén új szempontként jelent meg (22%-ban), hogy divatosnak tartják a környezettudatos közlekedési formákat. 

A kutatás alapján a magyar felnőttek 62%ának van saját autója, de csak 1 százalékuké környezetkímélő. A felmérés kitért az autóhasználati szokások változására is. Leginkább az 50 feletti városiak ülnek volán mögé (36%), a 18-29 éves fiatalok (19%) és a budapestiek (16%) egyre kevésbé. A kutatásban részt vevők 61 százaléka ült jóval ritkábban autóba az elmúlt időszakban, mint korábban. Ennek okaként 64%-ban a benzinár-emelkedést, 17%-ban az alkatrészárak és a javítási költségek drasztikus növekedését jelölték meg, de elérte 10%-ot az indokok között otthoni munkavégzés aránya is. (MTI)