16° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
16° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Társadalmi egyeztetés indul az M3-as metró felújítása utáni közlekedési hálózatról

dec 22, 2022 | országjáró

Az M3-as metró felújítása 2023 első felében befejeződik. Az ország legforgalmasabb vasútvonalának rekonstrukciója éveken keresztül hatással volt Budapest és elővárosai közlekedésére is: új közlekedési kapcsolatok jöttek létre, járatok alakultak át. A Budapesti Közlekedési Központ a felújítás és a metrópótlás idején is folyamatosan figyelte a közlekedési hálózat működését, és a forgalmi adatok alapján összeállította a felújítás utáni hálózati változásokra tett javaslatát. Ezzel kapcsolatban társadalmi egyeztetést indít.

 

A metrópótlás ideje alatt új busz- és villamosvonalak jöttek létre, más járatok útvonala pedig módosult, illetve több járat is új jelölést kapott. A BKK javaslata szerint egyes vonalak esetében az alábbi változások várhatók 2023 tavaszától:

 • véglegessé válnának azok a metrópótlás alatt bevezetett hálózati módosítások, amelyet az utasok megkedveltek;
 • megváltozna a járatszám egyes vonalakon, több alternatív vonalon az ideiglenes metrópótló jelzés eltűnne;
 • a metrópótlás idején átalakult közlekedési szokásokhoz igazított, új hálózati kialakítás lépne életbe.

A módosítási javaslatok a III., a IV. és a XIII. kerületet, a belvárost, a Hungária-körgyűrű térségét, valamint Dél-Pestet érintik. A változásban érintett járatokat, illetve az azokkal kapcsolatos terveket területi felosztás szerint lehet megismerni.

 

Tervezett változások Káposztásmegyeren

 • A 122-es busz a jövőben 122E jelzéssel hétköznapokon egész nap, valamint gyorsjáratként a jelenlegitől eltérő megállási renddel közlekedne, ezzel az M3-as metró Újpest-Városkapu metróállomástól gyorsan és kiszámíthatóan lenne elérhető a Megyeri út térsége.

Tervezett változások Óbudán, Angyalföldön, a belvárosban és a Hungária-körgyűrű térségében

 • A 15-ös és 115-ös autóbusz a jövőben összevontan, csúcsidőben a korábbinál sűrűbben közlekedne, jelentősen bővítve a fejlődő Vizafogó és a Marina Part térségének kiszolgálását a belváros felé.
 • A 115-ös busz helyett a sűrűbben induló 15-ös busz közlekedne, a Dagály utcai lakótelep térségében a metrópótlás kapcsán meghosszabbított útvonalon közlekedő 79-es trolibusszal lehetne utazni. A trolibusz a jövőben hétvégi napokon is közlekedne, és biztosítja a térség gyors metrókapcsolatát a Dózsa György úti megállóhoz.   
 • Az alacsony utasforgalmú 109-es busz helyett a 9-es autóbusszal, a 17-es, a 19-es a 41-es villamossal, valamint a H5-ös HÉV-vel lehetne utazni.
 • A 73-as trolibusz a továbbiakban is a jelenlegi útvonalán, a Nyugati pályaudvar és a bevásárlóközpont érintésével járna.
 • Az 1M villamos a jövőben 1A jelzéssel továbbra is közlekedne a Népligetig, így a Hungária körúton a maihoz hasonló sűrűséggel járnának majd a villamosok.
 • A Jászai Mari tér – Keleti pályaudvar között közlekedő 2M villamost sokan használják, 23-as jelzéssel továbbra is közlekedne.
 • A metrópótlás alatt bevált trolibuszfejlesztések megmaradnának, így a mai 72M és 83M a jelenlegi útvonalán közlekedne a jövőben is.

Tervezett változások Dél-Pesten

 • Az utasok megkedvelték a 23-as buszcsalád metrópótlás alatt módosított rendszerét, ezért a 23-as buszcsalád kis módosításokkal a mai módon megmaradna, új jelzéssekkel illeszkedne a hálózatba.
 • Megmaradna a Boráros tér és a Szentlőrinci lakótelep közötti gyorsjárati kapcsolat, csúcsidőn kívül pedig új alapjárat indulna ezen az irányon.
 • A 199-es autóbusz szerepét az újonnan induló 68B járat venné át Kispesten, így az Áchim András utca térségéből könnyebben elérhető lenne Kőbánya-Kispest.
 • A 194-es és 194B autóbusz a jelenleginél gyakrabban indulna a reggeli és délutáni csúcsidőszakban.
 • A 132E busz a jövőben meghosszabbított útvonalon közlekedne, érintené a Szent Lőrinc-telepet is.
 • A 68-as autóbusz az Akadémiaújtelep felé megállna a Nádasdy utcában a Vas Gereben utcánál.
 • A 98E busz Kőbánya-Kispest felé érintené a Csaba utcai megállóhelyet is.

 

A változások bevezetésének tervezett időpontja: 2023. március. A BKK 2023. január 6-ig várja az észrevételeket a társaság honlapján meghirdetett társadalmi egyeztetés felületen, ahol az érdeklődők megismerhetik a tervezett változások hatásait, előnyeit és az új közlekedési lehetőségeket.

 

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...